Tulpina britanică a coronavirusului a ajuns la Suceava. Pacientul călătorise în Regatul Unit

Georgiana Dicu   
în HotNews
25/01/2021, 16:19
Tulpina britanică a coronavirusului a ajuns la Suceava. Pacientul călătorise în Regatul Unit
Tulpina britanică a coronavirusului a ajuns la Suceava. Pacientul călătorise în Regatul Unit. Foto: hepta.ro

Tulpina de coronavirus identificată în Marea Britanie, care se răspândește mult mai rapid, a fost identificată la Suceava, la un pacient cu istoric de călătorie în Regatul Unit.

Depistarea s-a făcut în urma secvențierilor realizate de către Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava (USV), în cadrul Laboratorului de Metagenomică şi Biologie Moleculară.

Secvenţele obţinute vor fi încărcate în bazele internaţionale de date, pentru a se stabili potenţialele rute de transmisie, precum şi legătura cu alte tulpini, la nivel mondial.

Tulpina britanică a ajuns la Suceava

Tulpina secvențiată face parte dintr-un lot de 20 de probe ce au fost analizate în ultima săptămână în cadrul Laboratorului de Metagenomică şi Biologie Moleculară al USV, probe provenind de la Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova şi Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava. La SJU a fost recoltată proba biologică, de la un pacient cu un istoric recent de călătorie în Marea Britanie, precizează un comunicat al USV, citat de Agerpres.

“În cazul probei menţionate anterior s-a constatat că prezintă mutaţiile înregistrate la nivelul a 4 proteine, şi anume ORF1ab, S, ORF8 şi N. Aceste mutaţii sunt caracteristice noii tulpini SARS-CoV-2, denumită varianta B1.1.7, 20I/501Y.V1 sau VOC 20201/01. Adiţional, s-au mai înregistrat 11 alte mutaţii, distribuite in cadrul aceloraşi 4 gene. Mutaţiile înregistrate la tulpina secvenţiată din Suceava sunt corespunzătoare tulpinii de referinţă B.1.1.7 (20I/501Y.V1)”, se mai precizează în comunicat.

Universitatea mai anunță că: “În continuare, celelalte 19 probe neasociate tulpinii britanice vor fi analizate pentru a stabili prezenţa mutaţiilor caracteristice altor noi variante, precum cele identificate recent ca provenind din Africa de Sud şi Brazilia, ce se considera a avea, de asemenea, un grad mai mare de transmisibilitate. Totodată, vor fi analizate independent toate mutaţiile înregistrate în probele secvenţiate, din punctul de vedere al impactului epidemiologic pe care ar putea sa-l aibă.

Secvenţele obţinute vor fi încărcate în bazele internaţionale de date, pentru a se stabili potenţialele rute de transmisie, precum şi legătura cu alte tulpini, la nivel mondial. De asemenea, încărcarea secvenţelor în astfel de baze de date, permite cercetătorilor din întreaga lume evaluarea mai precisă a circulaţiei virusului pe Glob şi monitorizarea acelor variante potenţial mai periculoase.”

Tulpina descoperită inițial în Marea Britanie a fost identificată până în prezent în cazurile a doi alți români. Nici unul nu are istoric de călătorie în afara țării.

Primul caz de infecție cu noua tulpină a virusului a fost identificat în România pe 8 ianuarie. Tulpina nouă a fost identificată la Matei Balş, la o tânără care susţine că nu a călătorit în străinătate.

Închide ×