News

Tulpina britanică a virusului SARS-CoV-2 se răspândește rapid în România. Au fost descoperite încă 14 cazuri

11.02.2021 | 18:08
Tulpina britanica a virusului SARSCoV2 se raspandeste rapid in Romania Au fost descoperite inca 14 cazuri
ADVERTISEMENT

14 cazuri noi de îmbolnăvire cu tulpina britanică a virusului SARS-CoV-2 au fost depistate recent în laboratorul de Metagenomică și Biologie Moleculară al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV), în ultima săptămână.

Potrivit profesorului universitar Mihai Dimian, pacienții în cauză sunt internați în spitalele din Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Suceava și Botoșani. Celelalte 33 de probe secvențiate nu sunt asociate, însă, acestei variante și nici celor identificate ca provenind din Africa de Sud sau Brazilia.

ADVERTISEMENT

Între timp, o echipă de cercetători de la Universitatea din Texas a constatat, în urma unei analize realizate pe plasma recoltată de la 20 de persoane care au fost deja imunizate cu vaccinul produs de Pfizer și BioNTech, că acesta neutralizează cele trei variante apărute în Marea Britanie şi Africa de Sud.

Au fost descoperite încă 14 cazuri de îmbolnăvire cu tulpina britanică a virusului SARS-CoV-2

Din probele analizate, au fost depistate 14 noi cazuri aparținând tulpinii B.1.1.7 (VOC 202012/01), cunoscută ca având originea în Marea Britanie.

ADVERTISEMENT

Acestea sunt repartizate geografic astfel: 4 cazuri din județul Botoșani, 4 cazuri din județul Suceava, 4 cazuri din județul Timiș și câte unul din județele Caraș-Severin și Hunedoara.

Precizăm că niciuna din celelalte 33 de probe secvențiate în această rundă, neasociate tulpinii britanice, nu prezintă mutațiile caracteristicile variantelor identificate recent ca provenind din Africa de Sud sau Brazilia”, a explicat Mihai Dimian.

ADVERTISEMENT

Potrivit Mediafax, varianta de coronavirus originară din Marea Britanie, B.1.1.7, caracterizată printr-o transmisibilitate crescută, a fost identificată și în urma rundei anterioare de secvențieri efectuată la USV.

Creșterea semnificativă a numărului de cazuri noi identificate în această săptămână și distribuția geografică a acestora indică o răspândire accentuată a noii tulpini într-o mare parte din teritoriul României.

ADVERTISEMENT

Universitatea «Ștefan cel Mare» din Suceava a secvențiat, până acum, peste 150 de probe provenind de la pacienți diagnosticati pozitiv cu SARS-CoV-2 si va continua monitorizarea evoluției SARS-CoV-2 pe teritoriul României, în colaborare cu partenerii implicați în această acțiune”, a mai spus profesorul universitar.

ADVERTISEMENT