News

Tulpina britanică SARS-CoV-2, depistată în peste 71% din județe. Avertismentul INSP

26.03.2021 | 13:30
Tulpina britanica SARSCoV2 depistata in peste 71 din judete Avertismentul INSP
ADVERTISEMENT

Tulpina britanică a virusului SARS-CoV-2 a fost depistată deja în 71,4% din județe și există riscul, potrivit unei analize a Institutului Național de Sănătate, ca aceasta să circule deja pe întreg teritoriul țării.

Dintre cele 1.034 de secvențieri centralizate până luni, 22 martie, 546 au fost confirmate cu „variante care determină îngrijorare”: 542 cu varianta britanică (linia genetică B.1.1.7), două cu varianta sud-africană (linia genetică B.1.351) şi două cu varianta braziliană (linia genetică P.1).

ADVERTISEMENT

Sunt necesare eforturi conjugate pentru realizarea testării prin metoda RT-PCR specifică de variantă, urmând ca un set de probe să fie secvenţiate”, se arată în analiza INSP.

Tulpina britanică, tot mai prezentă în România. A fost depistată în peste 71% din județe

Circulația variantei britanice a SARS-CoV-2 – linia genetică B.1.1.7 a fost demonstrată deja pentru 71,4% din județele țării și există o probabilitate mare să fi cuprins deja întreg teritoriul României.

ADVERTISEMENT

Sunt necesare eforturi conjugate pentru realizarea testării prin metoda RT-PCR specifică de variantă, urmând ca un set de probe să fie secvenţiate.

Este esenţială comunicarea rezultatelor la DSP şi INSP-CNSCBT cât mai curând după finalizarea investigațiilor de laborator, în vederea realizării rapide a anchetelor epidemiologice şi a instituirii măsurilor necesare faţă de cazuri şi contacţi.

ADVERTISEMENT

Faptul că pentru 30 dintre județe (71,4%), provenind din toate regiunile țării, există evidențe de transmitere a variantei B.1.1.7, denotă o răspândire extinsă.

În plus, această distribuție reflectă mai degrabă solicitările de testare din partea județelor și nu distribuția reală a cazurilor care este, cu mare probabilitate, mult mai extinsă.

ADVERTISEMENT

În această situație, sunt necesare eforturi conjugate pentru realizarea testării prin metoda RT-PCR specifică de variantă, urmând ca un set de probe să fie secvențiate.

Proporția cea mai mare fiind a cazurilor la care nu a putut fi identificată nicio legătură epidemiologică, acest fapt denotă circulația intensă a variantei B.1.1.7 a SARS-CoV-2 în comunitate”, anunță Institutul Național de Sănătate Publică.

ADVERTISEMENT