News

Tulpina Covid Kraken a ajuns în România. Rafila anunță când vor fi mai multe medicamente pentru gripă

Kraken, cea mai infecțioasă tulpină Covid de până acum, a ajuns în România. Medicii transmit că nu sunt motive reale de îngrijorare.
09.01.2023 | 16:47
Tulpina Covid Kraken a ajuns in Romania Rafila anunta cand vor fi mai multe medicamente pentru gripa
Subvarianta Kraken a ajuns în România. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Medicii de la Institutul Matei Balș au confirmat primele două cazuri de infectare cu Kraken, o subvariantă Omicron.

Subvarianta Kraken Omicron a ajuns în România

Medicii sunt alarmați pentru că boala se răspândește foarte rapid, mai ales că societatea e deja afectată de viroze și de gripa clasică. Cu toate acestea, la fel ca și în cazul Omicron, subvarianta Kraken se răspândește ușor, însă provoacă forme ușoare de Covid-19.

ADVERTISEMENT

”Este vorba despre o nouă mutație COVID. Știm, coronavirusurile au o foarte mare variabilitatea genetică și am văzut cu ochii noștri că în acești trei ani au tot apărut tulpini care au cucerit toată plaja patologiei și după au dispărut. Deci, faptul că apare încă o nouă tulpină, nu ne miră.

Din datele pe care le avem în literatura internațională această nouă tulpină nu se deosebește decât din punct de vedere genetic. În ceea ce privește manifestările clinice, practic ea este similară cu toate celelalte tulpini Omicron. Sunt forme ușoare”, a explicat Cătălin Apostolescu, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș.

ADVERTISEMENT

În consecință, românii nu ar trebui să intre în panică, doar să respecte regulile de igienă, așa cum au făcut-o până acum, potrivit medicului Tudor Ciuhodaru.

”Este vorba, de fapt, de XBB 1.5., o tulpină care a apărut în urmă cu mai multe luni și este dominantă sau tinde să devină dominantă în cazurile cu infecție cu acest tip de virus în Statele Unite. Cam 40% din cazuri. 

ADVERTISEMENT

Noi am învățat de-a lungul acestei pandemii, cu cât se răspândesc mai ușor acești viruși, cu atât patogenitatea este mai mică. Iar până în acest moment nu există niciun fel de indiciu că vorbim despre o patogenitate sau o formă mai severă de boală, a transmis medicul Tudor Ciuhodaru, la Antena 3.

Medicamentele se găsesc tot mai rar în România

Între timp, Alexandru Rafila a explicat de ce există tot mai puține medicamente în farmacii, pe fondul virozelor și gripei existente la noi în țară. Problema mare e cauzată de o cerere importantă, pe fondul unei probleme cu livrările din China.

ADVERTISEMENT

”Producătorii ne-au asigurat de disponibilitate, dar şi de faptul că în această perioadă transmit către firmele de distribuţie toate cantităţile de medicamente care sunt solicitate, încât să nu existe lipsa acestor categorii de medicamente din farmacii şi bineînţeles şi la unităţile sanitare, pentru că tratamentul pacienţilor în spitalele care tratează pacienţi cu patologie virală sau infecţioasă respiratorie este esenţial ca să poată să furnizeze aceste medicamente pacienţilor internaţi.

Problema legată de o anumită discontinuitate care nu este generată decât de o creştere exponenţială, dacă se poate spune aşa, a consumului pe de o parte şi de întârzieri importante în livrarea materiei prime din China şi mai mulţi producători au menţionat exact aceeaşi situaţie similară, este legată de unele peniciline şi de penicilină cu administrare orală sau în mai mică măsură, dar sunt şi acolo probleme legate de amoxicilină sau de combinaţii ale amoxicilinei, speră să o poată rezolva până la sfârşitul acestei luni”, a transmis ministrul PSD al sănătății, Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT