News

Tulpina COVID „made in România” rămâne la stadiul de supoziție. Carmen Dorobăţ: „Dacă s-ar fi constatat apariția, am fi fost anunțați!”

Posibilitatea apariției unei tulpini COVID românești este tot mai dezbătută, dar medicul specialist Carmen Dorobăț a explicat că, până în acest moment, epidemiologii nu au fost înștiințați oficial de existența modificării virusului
02.11.2021 | 17:43
Tulpina COVID made in Romania ramane la stadiul de supozitie Carmen Dorobat Daca sar fi constatat aparitia am fi fost anuntati
Tulpina COVID „made in România” rămâne la stadiul de supoziție. Carmen Dorobăţ: „Dacă s-ar fi constatat apariția, am fi fost anunțați!”
ADVERTISEMENT

Totul a început cu declarațiile fostului ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, care a declarat în cadrul emisiunii „Legile Puterii”, de la Realitatea Plus, că suspiciunile legate de apariție unei tulpini COVID în variantă românească sunt verificate de specialiști. Medicul primar Carmen Dorobăț a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK„astfel de mutații sunt posibile, având în vedere tranziția virusului de la o persoană la alta, dar în, acest moment, nu există nicio certitudine în acest sens”.

Fostul ministru Nelu Tătaru și-a expus teoria, argumentând cu faptul că, inițial, tulpina descoperită la Wuhan avea o răspândire mai mică decât cea Alfa, a cărei existență a fost constatată în Marea Britanie, iar, ulterior, tulpina Delta s-a dovedit mai agresivă decât precedentele.

ADVERTISEMENT

Medicul specialist Carmen Dorobăț a explicat că, într-adevăr, „nu trebuie exclusă varianta unei versiuni românești, deoarece trecerile frecvente de la o persoană la alta pot determina modificări de structură a virusului și, în consecință, poate apărea o tulpină nouă. Totuși, până acum, aceasta nu a fost identificată”.

Medicul primar Carmen Dorobăț (sursa arhivă personală)
Medicul primar Carmen Dorobăț (sursa arhivă personală)

Medicul primar Carmen Dorobăț: „Identificările se fac la Institutul Matei Balș. Dacă s-ar fi constatat apariția unei tulpini românești, am fi aflat”

Evoluția extrem de agresivă a bolii a fost alimentată și de faptul că românii nu au răspuns, așa cum inițial se preconizase, campaniei de vaccinare. Mai mult, chiar dacă, spre deosebire de situația de acum câteva luni, acum asistăm la apariția cozilor la centrele de vaccinare, creșterea numărului de cazuri se datorează – așa cum afirmase și Nelu Tătaru – întârzierii cu care bolnavii ajung la spital, lucru care crează o tensiune în plus.

ADVERTISEMENT

Toate aceste motive au dus la diverse speculații, iar unele dintre ele, cum ar fi apariția așa numitei tulpini „românești”, fac parte din arsenalul de posibilități. Cu toate acestea, din acest punct de vedere, specialiștii au ținut să liniștească populația.

„La nivelul țării, identificările se fac la Institutul Național „Matei Balș”, iar dacă s-ar fi constatat apariția unei „tulpini românești”, am fi fost anunțați. Totul a rămas, deocamdată, la stadiul de supoziție”, a subliniat medicul Carmen Dorobăț.

ADVERTISEMENT

Nelu Tătaru a discutat despre posibilități, nu despre certitudini

Specialistul a argumentat, explicând felul în care se desfășoară procedura într-un asemenea caz: „Analiza de rutină care se impune este secvențierea, iar prin acest procedeu poate fi determinată o nouă tulpină. Medicul Nelu Tătaru a vorbit foarte bine și a afirmat că există posibilitatea să ne așteptăm inclusiv la apariția unei noi tulpini, cu particularitățile sale”.

„Din acest motiv, datele populației din toată țara sunt trimise la Institutul „Matei Balș” pentru secvențiere. Dar, repet, există o posibilitate, nu putem discuta despre o certitudine”, a punctat Carmen Dorobăț.

ADVERTISEMENT

Potrivit site-ului Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Medico–Militară „Cantacuzino”, secvențierea genomică oferă o alternativă de monitorizare în timp real a dinamicii transmiterii virale, prin identificarea unor secvențe care agregă împreună în clustere și corelarea lor cu datele clinice și epidemiologice.

Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru și medicul primar Carmen Dorobăț (sursa hepta.ro)
Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru și medicul primar Carmen Dorobăț (sursa hepta.ro)

Tulpinile Delta și Delta Plus au făcut ravagii printre nevaccinați

Tot Nelu Tătaru atrăsese atenția și asupra formelor grave ale propagării virusului în mai multe zone din Moldova. În consecință, medicul Carmen Dorobăț a ținut să lămurească și acest aspect.

„În zona Moldovei s-a demonstrat existența tulpinei Delta și, foarte posibil, a tulpinei numite Delta Plus, acea nouă variantă, venită din Marea Britanie. Această tulpină a determinat forme destul de grave în cazul pacienților nevaccinați”, a explicat medicul specialist.

Carmen Dorobăț consideră benefic faptul că, în ultima vreme, s-a constatat o creștere a interesului cetățenilor pentru vaccinarea anti-COVID, în ciuda faptului că fenomenul a atras după sine apariția cozilor la centrele de specialitate. Însă, există și un revers al medaliei: „Din păcate, mulți cetățeni s-au trezit foarte târziu. Rezultatul favorabil al vaccinărilor din acest moment va fi vizibil peste trei – patru săptămâni”.

„Pentru o perioadă, vom rămâne pe un platou de 10.000 – 12.000 de infectări, zilnice”

Datele statistice arată că ieri fuseseră constatate 7.000 de cazuri noi de infectare cu Coronavirus și peste 300 de decese. Cifrele par, însă, doar relative, în raport cu realitatea.

Carmen Dorobăț a menționat: „A fost constatat acest număr de cazuri noi, doar pentru că, în weekend, s-au făcut mai puține determinări. Probabil că, o perioadă de timp, vom rămâne pe un platou de 10.000 – 12.000 de infectări, în fiecare zi. Ulterior, va depinde de noi înșine când vom intra într-o zonă descendentă. Dar, cu siguranță, trebuie respectate, în continuare, toate măsurile de prevenție”.

Am dorit să aflăm exact cum funcționează mecanismul de monitorizare a cazurilor de COVID. „Toate aceste evaluări se fac în urma unor modele matematice. Potrivit calculelor epidemiologice făcute de experții noștri, se pare că luna noiembrie va fi o perioadă de platou, dar, spre sfârșitul lunii, ne-am putea aștepta la o fază descendentă. Însă, acest fenomen se va produce doar în condițiile în care vom respecta toate regulile de bază, începând cu purtarea măștii de protecție și cu depărtarea fizică”, a adăugat medicul specialist.

Românii au luat cu asalt centrele de vaccinare (sursa hepta.ro)
Românii au luat cu asalt centrele de vaccinare (sursa hepta.ro)

Inconvenientele, aceleași peste tot în lume

Carmen Dorobăț s-a referit și la aglomerația care poate fi constatată în anumite zone, de preferință închise (mijloace de transport în comun, etc), după adoptarea noilor restricții. Aceste dezavantaje sunt, de fapt, efectele firești ale noii stări de fapt.

„În momentul în care sunt stabilite intervale orare care scad accesul într-o anumită zonă, apare aglomerația. Ideal ar fi ca, în aceste perioade, accesul în anumite locuri să crească, pentru că, în acest fel, am avea parte de o anumită rarefiere. Altfel, de când au fost stabilite restricțiile cauzate de vaccinare, ar fi bine ca tot ce înseamnă prezența în spații închise să nu fie supusă unui orar foarte strict, tocmai pentru a nu crea ambuscade”, este soluția propusă de medicul intervievat.

Pornind de la situația din Moldova (evidențiată și de Nelu Tătaru), Carmen Dorobăț s-a referit și la posibila diferențiere între mai multe zone ale țării, din punctul de vedere al periculozității infectării cu Coronavirus. Interlocutoarea noastră este de părere că zonele cu risc mare sunt cele închise și aglomerate, în speță centrele comerciale, sălile de orice fel, etc.

„În momentul în care vom evita aglomerația, prin orice modalitate, la care se adaugă oportunitatea vaccinării – și am observat că, în unele locuri, se pune problema obligativității – atunci lucrurile se vor schimba. Însă, prezența măștii este esențială, atât în privința persoanelor vaccinate, cât și a celor nevaccinate. Aceste reguli nu țin de anumite zone, ci ele sunt în general valabile pe tot cuprinsul lumii”, a declarat Carmen Dorobăț.

Tableta anti-SARS-CoV-2, așteptată la finalul anului

La final, am fost curioși să aflăm amănunte proaspete, legate de noile tratamente care se găsesc, în acest moment, în stadiul de studiu clinic. Veștile par încurajatoare, dar sunt așteptate verdictele de rigoare, din partea forurilor abilitate.

„Încă nu știm ce va hotărî Agenția Europeană a Medicamentelor, în privința punerii în circulație a altor medicamente. Așteptăm încheierea studiilor clinice și vom afla, spre sfârșitul anului, dacă vom beneficia de noi tratamente”, a precizat Carmen Dorobăț.

Am aflat că este vorba despre atât de discutatele tablete, care vor putea fi administrate pacienților și care sunt specifice anti-SARS-CoV-2. „Deocamdată, vorbim doar despre administrarea acestor pastile numai sub forma de tratament, nu și despre folosirea lor în cazul prevenției îmbolnăvirii. Există, însă, și studii clinice care privesc prevenția, cu ajutorul unei tablete”, a destăinuit medicul specialist.

„Este dificil să prevedem cât vor dura aceste cercetări, pentru că nu discutăm doar despre studii care au loc în țara noastră, ci în toată lumea. Abia apoi se va face o centralizare, iar eu când vorbesc despre sfârșitul anului, mă refer la varianta ideală”, a detaliat Carmen Dorobăț.

Medicul primar a dorit să sublinieze că, din punctul de vedere al medicului infecționist, își dorește ca populația să privească partea bună a lucrurilor, să înțeleagă buna credință a medicilor și să respecte toate măsurile în perioada care urmează.

Carmen Dorobăț a încheiat, pe un ton optimist: „Acest lucru este vital, pentru a observa, spre bucuria noastră, a tuturor, acea pantă descrescătoare a infectărilor, despre care tot vorbim, undeva spre sfârșitul lunii noiembrie”.

 

ADVERTISEMENT