ADVERTISEMENT
News

O nouă tulpină de coronavirus reduce eficacitatea vaccinurilor. Mutația, descoperită într-un spital japonez

Autor: Adrian Ilie | 04.04.2021 | 18:55
O nouă tulpină de coronavirus reduce eficacitatea vaccinurilor. Mutația, descoperită într-un spital japonez
Numărul cazurilor în Japonia începe din nou să crească/ Foto: Hepta

Aproximativ 70% dintre pacienții cu coronavirus testați într-un spital din Tokyo luna trecută  prezentau o mutație prin care este redusă protecția oferită de vaccinare, a anunțat postul public de televiziune din Japonia, NHK, preluat de Reuters.

ADVERTISEMENT

Mutația E484K, poreclită „Eek” de către unii oameni de știință, a fost descoperită la 10 dintre cele 14 persoane care au fost testate pozitiv pentru coronavirus la Spitalul Universitar din Tokyo în luna martie.

Niciuna dintre persoanele la care a fost identificată mutația nu a călătorit recent în străinătate și nici nu a intrat în contact cu oameni care au sosit recent în Japonia. Deocamdată, oficialii spitalului nu au comentat informațiile date publicității de către NHK.

Japonia nu a început încă vaccinarea pe scară largă

Japonia se confruntă cu un nou val de infectări cu relativ puțină vreme înaintea începerii Jocurile Olimpice de la Tokyo, programate pentru luna iulie. Experții în sănătate sunt îngrijorați cu privire la răspândirea unor tulpini mutante, mai ales că vaccinarea pe scară largă a populației încă nu a început.

ADVERTISEMENT

În Tokyo au fost raportate, vineri, 446 de noi infectări, totuși cu mult sub nivelul de 2.500 care s-a înregistrat în ianuarie. La Osaka au fost înregistrate 666 de cazuri noi, un record pentru acest oraș.

Autoritățile medicale sunt preocupate de răspândirea tulpinii care a apărut în Marea Britanie, însă NHK susține că la niciunul dintre pacienții de la spitalul din Tokyo nu a fost descoperită tulpina britanică.

Până acum, vaccinarea s-a dovedit eficientă la tulpinile apărute în ultimele luni în Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia, însă recent autoritățile din India au descoperit o nouă mutație a coronavirusului.

ADVERTISEMENT

În urma analizei genomului de la mai multe probe provenite din Maharashtra, regiune puternic afectată de răspândirea acestei boli, s-a constatat existența așa-numitor „variants of concern” (VOC), diferite de cele cunoscute până acum.

Țara înregistrează în această perioadă cele mai mari valori zilnice de infectări și decese provocate de Covid-19 de la începutul anului. Nu este clar, însă, dacă noua variantă a provocat creșterile alarmante ale cazurilor de îmbolnăvire.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!