News

Tulpina din Marea Britanie a coronavirusului prezintă o nouă mutație îngrijorătoare. Cum afectează vaccinurile

03.02.2021 | 13:12
ADVERTISEMENT

Public Health England investighează cazuri de infecție cu noul coronavirus care prezintă modificări genetice „îngrijorătoare”. Potrivit secvențierilor genetice, tulpina britanică, în sine o mutație a virusului, prezintă o mutație, numită E484K, care a fost deja observată la varianta din Africa de Sud.

Temerile specialiștilor sunt că eficacitatea vaccinurilor actuale ar putea fi redusă împotriva acestei mutații. Cu toate acestea, cel puțin potrivit datelor inițiale, vaccinurile dezvoltate de Moderna, Novavax și Janssen, divizia de vaccinuri a Johnson & Johnson, par să ofere o acoperire bună împotriva tulpinilor nou identificate.

ADVERTISEMENT

Pentru a evita apariția focarelor, aceeași specialiști recomandă respectarea măsurilor de prevenție precum spălarea mâinilor, păstrarea distanței față de alte persoane și purtarea măștii de protecție, chiar și după vaccinare.

Mutația E484K ar putea afecta eficacitatea vaccinurilor

Tulpina numită B.1.1.7 a fost identificată pentru prima dată în Marea Britanie în septembrie 2020 și de atunci s-a răspândit în întreaga lume. Această variantă este mai contagioasă decât versiunile anterioare ale coronavirusului.

ADVERTISEMENT

Luni, oficialii din Regatul Unit au dezvăluit că, din aproximativ 214.000 de eșantioane ale variantei care au fost secvențiate genetic, au identificat 11 eșantioane care au dobândit o mutație cunoscută sub numele de E484K, conform documentelor guvernamentale.

Această mutație a fost identificată anterior – în special, într-o altă tulpină de coronavirus numită B.1.351, care a fost detectată pentru prima dată în Africa de Sud în octombrie 2020.

ADVERTISEMENT

Oficialii sunt îngrijorați de această mutație, deoarece ar putea afecta eficacitatea vaccinurilor COVID-19.

Într-adevăr, datele de la mai mulți producători de vaccinuri, inclusiv Johnson & Johnson și Novavax, au descoperit că vaccinurile lor COVID-19 au fost mai puțin eficiente în Africa de Sud, unde B.1.351 este dominantă.

ADVERTISEMENT

Chiar și în cel mai rău caz, vaccinurile pot fi reproiectate și modificate pentru a se potrivi mai bine într-o chestiune sau săptămâni sau luni, dacă este necesar, spun experții.

O rază de speranță poate fi că Tulpinile se mutează într-un mod similar, mai degrabă decât divergent una față de alta.

Prof. Ravi Gupta de la Universitatea din Cambridge a spus: „Acest lucru ne dă un semn că are anumite rute preferate și putem lucra pentru a le bloca prin vaccin”, relatează BBC.

Cum funcționează mutația E484K?

Mutația E484K poate reduce capacitatea anumitor anticorpi de a neutraliza sau inactiva virusul înainte ca acesta să poată intra în celule.

Totuși, spun specialiștii, mutația E484K poate să nu aibă același efect în tulpina din Regatul Unit ca în cea din Africa de Sud, impactul fiecărei mutații asupra unei tulpini depinde de structura genetică precisă a tulpinei, inclusiv de toate celelalte mutații pe care le poartă, scrie LiveScience.

Mutația E484K a apărut, de asemenea, în tulpinile noi de coronavirus din Brazilia. Experții încă lucrează pentru a afla în ce fel mutația ajută virusul.

Această mutație apare în domeniul de legare la receptor (RBD), unde virusul se atasează prima dată la celulele umane. Anticorpii neutralizanți care împiedică pătrunderea virusului în celule se leagă de acest punct, astfel încât modificările RBD pot face mai dificil pentru acești anticorpi recunoașterea tulpinilor cu mutația E484K. Acestea se pot răspândi mai ușor în populațiile în care mulți oameni au avut deja COVID-19, permițând reinfecții la persoanele cu anticorpi în urma infecției anterioare.

ADVERTISEMENT