News

Tulpina din Marea Britanie a Covid, prezentă în jumătate din județele din România. Încă 28 de cazuri noi. Update

23.02.2021 | 17:04
Tulpina din Marea Britanie a Covid prezenta in jumatate din judetele din Romania Inca 28 de cazuri noi Update
ADVERTISEMENT

Noua tulpină SARS-CoV-2, provenită din Marea Britanie, circulă deja în jumătate din județele din România și sunt șanse mari să cuprindă tot teritoriul țării în viitorul apropiat.


UPDATE, ora 17:06 / Ministerului Sănătății a anunțat, marți, că în România au fost confirmate, până în prezent, 164 de cazuri de infectare cu noua tulpină a coronavirusului, din Marea Britanie, după ce au fost depistate încă 28 de noi infectări.

ADVERTISEMENT

”Ministerul Sănătăţii a fost informat astăzi, de către Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), că, în România, au fost confirmate, până în prezent, 164 de cazuri de infectare cu SARS-Cov-2, noua variantă UK – linia genetică B.1.1.7”, a transmis, marţi, Ministerul Sănătăţii, potrivit Libertatea.

Cazurile totale provin din Bucureşti (92 de cazuri), judeţul Timiş (11 cazuri), judeţul Cluj (9 cazuri), judeţul Ilfov (6 cazuri), judeţul Suceava (8 cazuri), judeţul Botoşani (5 cazuri), judeţul Vâlcea (4 cazuri), judeţul Galaţi (4 cazuri), judeţul Caraş-Severin (2 cazuri), judeţul Argeş (2 cazuri), judeţul Gorj (2 cazuri), judeţul Covasna (9 cazuri) şi din judeţele Giurgiu, Constanţa, Mureş, Hunedoara, Vrancea, Vaslui, Prahova, Brăila, Bihor şi Dolj (câte 1 caz).

ADVERTISEMENT

Infectările confirmate provin dintr-un total de 499 de secvenţieri care au fost raportate, până în prezent, Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.


Știrea inițială, ora 13:48 / Institutul Național de Sănătate Publică a analizat primele 136 cazuri de infectare cu această tulpină și nu a găsit legătură epidemiologică în peste 50% din situații.

ADVERTISEMENT

Cele 136 de cazuri confirmate până acum oficial în România cu varianta B.1.1.7 (cunoscută ca noua tulpină din Marea Britanie) au provenit din următoarele județe: Argeș (2 cazuri), București (80), Bihor (1), Brăila (1), Botoșani (4), Caraș-Severin (2), Cluj (9), Constanța (1), Covasna (1), Galați (2), Giurgiu (1), Gorj (2), Hunedoara (1), Ilfov (5), Mureș (1), Prahova (1), Suceava (5), Timiș (11), Vâlcea (4), Vrancea (1), Vaslui (1), potrivit Hotnews.

Tulpina britanică e deja prezentă în jumătate de Românie

Tocmai de aceea va fi nevoie de un efort conjucat „p entru realizarea secvențierilor și comunicarea rezultatelor la Direcțiile de Sănătate Publică și Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile cât mai curând după finalizarea investigațiilor de laborator, în vederea realizării rapide a anchetelor epidemiologice și a instituirii măsurilor necesare față de cazuri și contacți, având în vedere transmisibilitea crescută a acestei variante și, conform ultimelor evidențe sosite din UK, severitatea mai mare a bolii pe care o generează la vârstnici”.

ADVERTISEMENT

Specialiștii avertizează că răspândirea cazurilor „denotă o răspândire extinsă și o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul țării în viitorul apropiat”.

Majoritatea cazurilor de infectare cu noua tulpină s-au înregistrat la grupa de vârstă 45-54 de ani, 95.6% dintre cazuri fiind înregistrate la persoane cu vârsta de peste 25 de ani. La fel ca și restul cazurilor de Covid, bărbații sunt predispuși să facă această boală, conform INSP.

Potrivit sursei citate cel mai îngrijorător lucru îl reprezintă lipsa unei legături epidemiologice între cazuri, doar 4% din cazuri fiind luate după o călătorie în Marea Britanie.

În condițiile în care marea majoritate a cazurilor nu au o legătură epidemiologică identificată, se poate concluziona că varianta B.1.1.7 a SARS-CoV-2 circulă deja în comunitate și e doar o chestiune de timp până va ajunge în toate orașele din țară.

ADVERTISEMENT