News

Tulpina indiană face ravagii în Marea Britanie. Numărul cazurilor noi a început să crească iarăși

Numărul cazurilor noi de infectare cu coronavirus din Marea Britanie a trecut vineri de 6.000, în pofida faptului că trei sferturi dintre adulții din această țară sunt deja vaccinați.
05.06.2021 | 10:26
Tulpina indiana face ravagii in Marea Britanie Numarul cazurilor noi a inceput sa creasca iarasi
ADVERTISEMENT

Autoritățile britanice au anunțat vineri un număr de 6.238 de cazuri noi de Covid-19, față de cele 5.274 care fuseseră înregistrate în ziua precedentă.

Este cel mai mare numări de infectări zilnice înregistrat în această țară de la sfârșitul lunii martie încoace, informează Reuters, preluată de Agerpres.

ADVERTISEMENT

Deși în Marea Britanie nivelul vaccinării cu cel puțin o doză în rândul populației adulte a trecut de 75%, noul val de infectări este cauzat de tulpina indiană a coronavirusului.

Numărul cazurilor noi din Marea Britanie s-a dublat într-o săptămână

Potrivit datelor oficiale, rata infectărilor aproape s-a dublat în numai o săptămână. De asemenea, s-a constatat că a crescut rata de reproducere a virsului până la 1,2, ceea ce înseamnă că 10 persoane infectate transmit virusul altor 12.

ADVERTISEMENT

Statisticile indică faptul că 39.949.694 de persoane, ceea ce reprezintă trei sferturi din populația adultă, au primit prima doză de vaccin, iar numărul celor care au fost inoculate cu ambele doză a trecut de jumătate.

Experții în sănătate publică din Marea Britanie susțin că noul val de infectări este provocat de variantă indiană (varianta Delta) a coronavirusului, care a devenit dominantă în Marea Britanie, luând locul variantei britanice (varianta Alfa) care a provocat valul epidemic anterior.

ADVERTISEMENT

Public Health England a anunțat că varianta indiană este mai contagioasă și determină un risc de creștere a numărului de spitalizări. Totuși, instituția estimează că persoanele vaccinate cu ambele doze sunt aproape la fel de protejate împotriva variantei indiene ca și în cazul celei britanice.

Pe de altă parte, revista The Lancet a publicat joi un studiu efectuat pe subiecți cărora li s-a administrat vaccinul produs de Pfizer, studiu în care se arată că  nivelul anticorpilor din sânge capabili să neutralizeze variantă indiană a coronavirusului este mai mic la persoanele vaccinate cu acest ser comparativ cu anticorpii produși împotriva variantei britanice.

ADVERTISEMENT

Tulpina indiană a fost depistat și în țara noastră. Potrivit unei raportări din 20 mai a Institutului Național de Sănătate Publică, în țara noastră au fost confirmate, până pe 16 mai, 12 cazuri cu linia genetică B.1.617.2, denumirea tehnică a mutației asiatice.

ADVERTISEMENT