News

Tulpina Omicron ar putea deveni dominantă în următoarele luni. Avertismentul lansat de ECDC

În următoarele luni, tulpina Omicron a Covid-19, depistată recent în Africa de Sud, ar putea deveni dominantă în Europa. Anunțul a fost făcut joi, 2 decembrie, de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.
02.12.2021 | 17:13
Tulpina Omicron ar putea deveni dominanta in urmatoarele luni Avertismentul lansat de ECDC
ADVERTISEMENT

Numărul statelor din lume și din Europa care raportează cazuri de infectare cu varianta Omicron a Covid-19 crește de la o zi la alta.

În acest moment, 27 de țări de la nivel global au anunțat infecții cu această tulpină. Aproape jumătate dintre ele sunt din Europa: 13.

ADVERTISEMENT

În acest context, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a anunțat, joi, că în câteva luni varianta Omicron a SARS-CoV-2 ar putea fi responsabilă de peste jumătate din toate infectările.

ECDC anunță că varianta Omicron ar putea deveni dominantă în Europa în următoarele luni

ECDC precizează că datele despre această nouă variantă a Covid-19 sunt limitate însă afirmă că ele sugerează că varianta Omicron ar putea fi asociată cu o infecțiozitate mai ridicată decât cea a variantei Delta.

ADVERTISEMENT

Agenția Uniunii Europene pentru combaterea bolilor infecțioase consideră că modelările matematice pe care le-a realizat indică faptul că varianta Omicron ar putea cauza peste jumătate din infecțiile cu coronavirusul în Europa în decurs de câteva luni.

”Datele actuale cu privire la transmisibilitate, severitate și eludarea imunității (n.r. prin vaccinare sau trecerea prin boală) sunt foarte incerte pentru mutația Omicron.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, datele preliminare din Africa de Sud sugerează că noua variantă ar putea avea un impact mai grav decât Delta.

Dacă acest lucru se va dovedi, modelarea matematică indică faptul că Omicron va cauza peste jumătate din toate infecțiile cu SARS-CoV-2 din UE și Europa în următoarele luni”, se arată  într-un comunicat emis joi de ECDC.

ADVERTISEMENT

Recomandările ECDC pentru statele din Europa

Până pe 2 decembrie, 13 state din Europa au confirmat cazuri de infectare cu variante Omicron. Vorbim de 70 de infecții semnalate, anunță ECDC.

În acest context, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor e emis o serie de recomandări pentru perioada următoare.

Astfel, statele membre UE sunt îndemnate să vaccineze cu prioritate vârstnicii și celelalte categorii vulnerabile. De asemenea, se recomandă administrarea dozei ”booster” pentru persoanele cu vârsta de peste 40 de ani și apoi celor de peste 18 ani.

Măsurile sanitare clasice care s-au dovedit eficiente în reducerea transmiterii Covid-19 precum respectarea distanțării fizice, asigurarea unei ventilații corespunzătoare a spațiilor închise, purtarea măștii de protecție, ar trebui menținute.

ECDC mai spune că testarea și carantinarea persoanelor care s-au întors recent din țările în care această variantă s-a răspândit sunt măsuri de luat în calcul.

ADVERTISEMENT
Tags: