News

Tulpina Omicron, mai contagioasă decât tulpina Delta. Prima ”imagine” a variantei Omicron

O echipă de cercetători din Roma a făcut o comparație între tulpina Omicron și tulpina Delta a coronavirusului. S-a concluzionat că Omicron este mai contagioasă decât Delta.
28.11.2021 | 22:00
Tulpina Omicron mai contagioasa decat tulpina Delta Prima imagine a variantei Omicron
Comparatie intre tulpina Delta si tulpina Omicron. Sursa foto: Bambino Gesù
ADVERTISEMENT

Cercetătorii aparțin Spitalului Bambino Gesù din Roma. Ei au făcut publică și o primă imagine a tulpinii Omicron, în care se vede că are mai multe mutații decât varianta Delta a SARS-COV2.

”Se vede clar că varianta Omicron prezintă mult mai multe mutații decât varianta Delta (care prezintă deja ea însăși un număr mare de mutații), concentrate mai ales într-o singură zonă, a  proteinei care interacționează cu celulele umane”, au transmis cercetătorii de la Bambino Gesù din Roma, scrie presa italiană.

ADVERTISEMENT

Cercertători: ”Virusul s-a adaptat la specia umană”

Mutațiile descoperite, mai spun cercetătorii de la unitatea medicală italiană, arată că virusul se adaptează speciei umane, de aceea apar noi și noi variante.

”Asta nu înseamnă automat că aceste variații sunt mai periculoase, ci pur și simplu că virusul s-a adaptat în continuare la specia umană prin generarea unei alte variante.

ADVERTISEMENT

Alte studii ne vor spune dacă această adaptare este neutră, mai puțin periculoasă sau mai periculoasă”, mai precizează cercetătorii.

În studiul lor, cercetătorii italieni au analizat ”structura tridimensională a proteinei spike”, fiind ”studiată cu cea mai mare atenție”, deoarece este ”responsabilă de recunoașterea receptorului uman și de intrarea virusului în interiorul celulelor”.

ADVERTISEMENT

”În Spike acționează anticorpii monoclonali și, desigur, vaccinurile”, a punctat Claudia Alteri, profesor de microbiologie clinică la Universitatea de Stat din Milano, dar și cercetător la Spitalul Bambino Gesù din Italia.

Cum s-a realizat imaginea tulpinii Omicron

Claudia Alteri a spus că s-a realizat imaginea noii variante Covid ”pornind de la studiul secvențelor acestei noi variante puse la dispoziția comunității științifice”.

ADVERTISEMENT

Cladia Alteri a subliniat că urmează experimente de laborator care vor arăta dacă tulpina Delta conține mutații ce vor putea influența eficiența vaccinului anti-Covid.

”Această imagine, care reprezintă o hartă a tuturor variațiilor, descrie mutațiile lui Omicron, dar nu îi definește rolul.

Acum va fi important să se definească, prin experimente de laborator, dacă combinația acestor mutații poate avea un impact asupra transmiterii sau asupra eficacității vaccinurilor, de exemplu”, a mai informat cercetătoarea.

Reamintim că tulpina Omicron a fost detectată în urmă cu câteva zile la o persoană care a venit în Belgia din Egipt. Originea tulpinii este sud-africană.

Omicron a fost depistată până acum în mai multe țări din Europa, respectiv: Italia, Marea Britanie, Cehia,  Germania și Belgia. În România nu s-a identificat niciun caz până acum.

ADVERTISEMENT