News

Tulpina Omicron nu a ajuns încă în România, arată un studiu MedLife

Un studiu realizat recent de MedLife arată că tulpina Omicron nu a ajuns încă în România. Concluzia vine în urma analizării mai multor probe din 19 orașe
01.12.2021 | 16:05
Tulpina Omicron nu a ajuns inca in Romania arata un studiu MedLife
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință din România au realizat primul studiu bazat pe secvențiere pentru noua variantă a virusului COVID-19. Rezultatul la care au ajuns aceștia este unul îmbucurător. Tulpina Omicron nu a ajuns încă în România.

Omicron nu a ajuns încă în România

Ultima lună a anului 2021 începe cu o vestă bună. Deocamdată, tulpina care a generat panică și care a fost declarată ca fiind un risc enorm la nivel mondial nu a ajuns încă în România.

ADVERTISEMENT

Afirmația aparține specialiștilor de la MedLife, care au efectuat primul studiu de secvențiere pentru această tulpină. Aceștia au analizat probe din 19 orașe din țară și au constatat că mostrele conțin în cea mai mare proporție tulpina Delta.

“În ceea ce privește noua tulpina Omicron, care începe să fie prezentă în tot mai multe țări din lume, datele analizate pe baza probelor secvențiate de laboratorul nostru ne indică faptul că, deocamdată, aceasta variantă nu a ajuns pe teritoriul României. Conform datelor publicate de OMS, această tulpină are mai multe mutații față de varianta Delta la nivelul genei S, fără a fi cunoscute, pentru moment, caracteristicile diferențiatoare și impactul asupra eficienței vaccinurilor”, a spus coordonatorul științific al studiului, doctorul în științe medicale și biologul Dumitru Jardan.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință mai spun, de asemenea, că eșantioanele analizate nu conțin nici tulpina Delta Plus, varianta care a apărut recent în România.

Aceștia îi sfătuiesc pe cetățeni să verifice atent informațiile răspândite în spațiul public, referindu-se la anumite zvonuri conform cărora ar fi apărut și o variantă românească a coronavirusului, și ne asigură că, deocamdată, nu este cazul.

ADVERTISEMENT

“În ultima perioadă s-a tot adus în discuție posibilitatea apariției unei tulpini românești a virusului SARS-CoV-2, însă rezultatele procesului de secvențiere confirmă că nu există o astfel de tulpină în acest moment. În continuare, varianta Delta este responsabilă de majoritatea cazurilor de infecție COVID-19 de pe teritoriul țării noastre și până acum, nu am identificat alte tulpini ale virusului care să determine îngrijorare, ceea ce înseamnă că vaccinurile actuale sunt în continuare o soluție eficientă de protecție împotriva formelor grave de boală”.

Cercetătorii vor efectua studii săptămânal

Echipele de cercetare vor continua să studieze secvențierea tulpinilor de SARS-CoV-2 în fiecare săptămână, anunță MedLife. Potrivit oamenilor de știință, “înțelegerea modului de răspândire este esențială pentru lupta pe care o ducem cu toții împotriva acestui virus. Mai mult, secvențirea genomului ar putea ajuta mult la dezvoltarea tratamentelor și a vaccinurilor viitoare”.

ADVERTISEMENT

MedLife a început să efectueze studii privind secvențierea genomului coronavirusului încă din luna iunie 2020. În continuare, oamenii de știință analizează probe “pentru a identifica informații noi, relevante pentru piața locală, care pot contribui la adaptarea strategiei naționale de luptă împotriva COVID-19”, este explicat pe site-ul clinicii medicale.

Precauția este necesară

Rezultatele studiului reprezintă, în mod evident, o veste bună pentru România. N-ar trebui, însă, să ne culcăm pe-o ureche, măsurile de protecție fiind în continuare extrem de importante. Precauția este necesară, mai ales că tulpina Omicron se răspândește alarmant în Africa de Sud, dar și în alte țări de la nivelul întregii lumi.

Tulpina Omicron a apărut în 11 țări din Europa, unde au fost confirmate până ieri 44 de cazuri de îmbolnăvire cu varianta Omicron, spun reprezentanții Centrului European pentru Controlul Epidemiilor. În plus, noua varianta a apărut și în alte 9 țări din lume, pe lângă cele din Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT