News

Tulpina Omicron se răspândește alarmant în Africa de Sud: cu peste 400% mai multe cazuri în doar o săptămână

Noua tulpină Omicron a virusului COVID-19 se răspândește alarmant în Africa de Sud. Au fost înregistrate cu peste 400% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna precedentă
01.12.2021 | 14:20
Tulpina Omicron se raspandeste alarmant in Africa de Sud cu peste 400 mai multe cazuri in doar o saptamana
ADVERTISEMENT

Varianta nouă de COVID-19, intitulată Omicron, creează panică la nivelul întregii lumi în urma răspândirii alarmante a cazurilor de infectare în Africa de Sud. Au fost înregistate cu peste 400% mai multe cazuri în doar o săptămână. Oamenii de știință avertizează că această tulpină este mult mai periculoasă decât cele precedente și îndeamnă populația să se vaccineze.

Tulpina Omicron se răspândește alarmant

Încă de zilele trecute, Organizația Mondială a Sănătății a dat un avertisment cu privire la riscul extrem de mare pe care îl prezintă Omicron, noua tulpină a coronavirusului. Cu toate că atunci nu erau încă cunoscute detalii despre periculozitatea și transmisibilitatea Omicron, specialiștii considerau că riscul extrem de mare al tulpinii este dat de numărul neobișnuit de mutații.

ADVERTISEMENT

Acum, în urma creșterii alarmante a cazurilor în Africa de Sud, locul unde a apărut noua tulpină, lucrurile sunt din ce în ce mai clare. Tulpina Omicron pare să fie mult mai contagioasă comparativ cu varianta Delta.

“Africa de Sud a înregistrat marți 4.473 de cazuri noi, o creștere de 92% comparativ cu ziua precedentă și o creștere masivă de 403% față de cele 868 de cazuri înregistrate marțea trecută”, a declarat virusologul Tulio de Oliveira. Conform acestuia, rata de pozitivare este una înfricoșătoare, de 10 procente.

ADVERTISEMENT

Virologul descrie și creșterea infecțiilor drept „înfricoșătoare” și îi îndeamnă pe oameni să se vaccineze și să folosească măști de față. Îngrijorător este și faptul că, potrivit acestuia, 87% dintre persoanele spitalizate sunt nevaccinate.

Omicron, un real pericol

Peste 4.300 de cazuri noi de îmbolnăviri cu COVID-19 au fost raportate în ultimele 24 de ore, în Africa de Sud, dintr-un număr total de peste 40.000 de teste efectuate, arată statisticile Institutului Național pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud. În plus, alte 21 de decese cauzate de coronavirus au fost înregistrate în intervalul menționat, în Africa de Sud, ducând numărul total de decese la aproximativ 90.000.

ADVERTISEMENT

Deși numărul cazurilor confirmate este încă relativ scăzut, acestea au crescut într-un ritm ridicat. Explozia de infectări a început după niște petreceri studențești din Pretoria. Cifrele au sărit rapid de la câteva sute de cazuri la mii de cazuri pe zi. Potrivit specialiștilor, cele mai multe cazuri de infectare cu acest virus, inclusiv cu tulpina Omicron, au fost înregistrate în provincia Gauteng, în special în orașul Pretoria.

“Majoritatea creșterilor noastre zilnice în această etapă provin din Gauteng, la aproximativ 81 la sută”, a declarat șeful diviziei de supraveghere și răspuns a sănătății publice din cadrul Institutului, Michelle Groome.

ADVERTISEMENT

De asemenea, un alt doctor de la Institut, Waasila Jassat, a spus că pacienții nevaccinați au simptome mai severe în comparație cu cei imunizați și că au mult mai multe șanse să ajungă în spital dacă sunt infectați cu varianta Omicron. Aceasta a avertizat, de asemenea, că un număr din ce în ce mai mare de copii cu vârsta sub doi ani se îmbolnăvesc cu acest virus.

Vaccinarea va fi obligatorie pentru studenții din Africa

Experții au avertizat că prima rundă de infecții a fost în rândul tinerilor și situația poate deveni mai gravă dacă noua creștere îi afectează pe sud-africanii mai în vârstă, nevaccinați. În total, doar 41% dintre cei cu vârsta de peste 18 ani sunt vaccinați.

Cel puțin trei universități sud-africane au anunțat că vaccinările vor fi obligatorii pentru studenți începând cu anul viitor. Unii experți cred că vor fi necesare măsuri suplimentare.

“Cred că decizia pe care va trebui să o ia Africa de Sud este probabil legată de vaccinarea obligatorie”, a spus Mosa Moshabela, profesor de sănătate publică la Universitatea KwaZulu-Natal din Durban.

Cererea pentru vaccinare a fost atât de scăzută încât guvernul a decis să consume întâi stocul actual de 19 milioane de doze de vaccinuri Pfizer-BioNTech și Johnson & Johnson înainte de a mai comanda alte vaccinuri.

Într-un discurs adresat națiunii duminică, președintele Ramaphosa a îndemnat oamenii să se vaccineze rapid.

 

ADVERTISEMENT