News

Două tulpini extrem de contagioase ale Covid-19 au ajuns în România. Avertismentul lui Octavian Jurma

Ministerul Sănătății a decis să raporteze cazurile de Covid o dată pe săptămână, cu toate că în țara noastră circulă două subvariante Omicron extrem de contagioase.
17.06.2022 | 10:33
Doua tulpini extrem de contagioase ale Covid19 au ajuns in Romania Avertismentul lui Octavian Jurma
Noi variante Omicron în România, potrivit lui Octavian Jurma. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Nouă cazuri de infectare cu aceste subvariante Omicron au fost identificare în România în ultima săptămână, fiind aceleași variante de Covid care sunt la originea unui nou val de infecții în Africa de Sud și Portugalia.

Octavian Jurma avertizează: în România circulă variante contagioase Covid-19

Specialistul Octavian Jurma nu este de acord cu decizia ministerului de a raporta săptămânal cazurile de Covid, în acest context. Subvariantele BA.4 și BA.5 au suferit mutații, având capacitatea de a evita protecția imună indusă de infecția sau vaccinarea anterioară, remarcă Jurma.

ADVERTISEMENT

Deși persoanele vaccinate au avut rezultate mai bune în a combate aceste subvariante, conform studiilor in vitro efectuate până în prezent, însă protecția derivată din vaccinurile existente scade în timp împotriva variantei Omicron, potrivit Antena 3.

Omul de știință Octavian Jurma, expert în problema Covid-19, crede că decizia ministerului Sănătății de a raporta săptămânal cazurile de Covid este una proastă.

ADVERTISEMENT

”Săptămâna trecută au fost confirmate primele două cazuri de BA.4 şi încă 7 cazuri noi de BA.5. Ştirea cea mai importantă este însă că s-a luat decizia politică de se ignora cu totul valul 6 al pandemiei de COVID-19. D ecizia de a nu se mai raporta zilnic date vitale pentru monitorizarea evoluţiei pandemiei de COVID-19 întârzie cu încă două săptămâni depistarea unor tendinţe şi este precipitată tocmai de înrăutăţirea tabloului pandemic săptămâna trecută.

Avem motive obiective să «stingem lumina» în privinţa pandemiei de COVID-19? NU! Avem toate motivele să mărim gradul de supraveghere a pandemiei doar din analiza datelor de săptămâna trecută”, a scris Jurma pe contul său de socializare.

ADVERTISEMENT

Decizia autorităților din România vine în contextul în care în Uniunea Europeană a cerut statelor membre să prelungească cu încă un an certificatul verde Covid-19. România nu a prelungit acest certificat, din contră, acesta nu se mai folosește din cauza numărului mic de cazuri de infectare cu SARS-Cov-2.

La ultima raportare oficială a ministerului, România înregistra 2.100 de cazuri de infectare în săptămâna trecută.

ADVERTISEMENT

Astfel, în intervalul 6-12 iunie au fost înregistrate 2.112 cazuri noi de persoane infectate cu COVID. 267 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt ale unor pacienți reinfectați.

Până acum, în România, au fost înregistrate 2.912.878 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, iar incidența înregistrată la 14 zile este de 0,14.

ADVERTISEMENT