News

Tulpinile de Covid-19 care afectează România, diferite în nord față de sud. Ce spun cercetătorii de agresivitatea lor

15.09.2020 | 12:33
Tulpinile de Covid19 care afecteaza Romania diferite in nord fata de sud Ce spun cercetatorii de agresivitatea lor
ADVERTISEMENT

O echipă de cercetători români în colaborare cu oameni de știință de peste hotare a ajuns la concluzi că tulpinile de Covid-19 care afectează România sunt diferite în nord față de sud.

Încă de la startul pandemiei, s-a stabilit că virusul care cauzează pandemia de COVID-19, numit SARS-CoV-2, prezintă mai multe tulpini.

ADVERTISEMENT

Recent, un studiu realizat de cercetători de la Institutul ”Matei Balș”, Spitalul pentru Copii ”M. S. Curie”, Universitatea de Medicina și Farmacie din București și Universitatea din Atena, au ajuns la concluzia că țara noastră este afectată de două tulpini diferite.

Tulpinile de Covid-19 din România, diferite în nord față de sud

Pe 11 martie 2020, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că epidemia de coronavirus este oficial pandemie. De la acea dată, România a raportat peste 104 cazuri de infectare.

ADVERTISEMENT

În ultimele luni, în țara noastră au pătruns mai mulți cetățeni din Europa, iar acest lucru a făcut ca tulpinile SARS-CoV-2 să difere de la o zonă la alta. Studiul amintit mai sus relevă faptul că nordul și sudul României sunt afectate de două tulpini diferite de coronavirus.

Mai exact, cele din Nord au mai multe similarități cu tulpini din Spania, Scoția și Rusia, iar cele din Sudul României sunt similare cu tulplinile de virus din Elveția, Italia, Franța și Turcia.

ADVERTISEMENT

Într-un interviu pentru NewsWeek, cercetătorii participanți la acest studiu spun că există unele diferențe la nivel de genom între tulpinile SARS-CoV-2 circulante în nordul României comparativ cu cele din sud în primele luni de pandemie.

”Diferențele nu sunt foarte mari, dar suficiente pentru ca ele să ducă la clasificarea tulpinilor respective în subtipuri diferite (subtipul B.1.5 în Nord/Suceava, respectiv B.1.1 în Sudul României).

ADVERTISEMENT

În general, analizând secvențele de ARN viral corespunzătoare tulpinilor circulante în întreaga lume, nu s-au observat diferențe foarte mari (gradul de omologie între genomurile SARS-CoV-2 este mare, aproximativ 99%), indicând faptul că virusul evoluează, dar cu o rată relativ mică, comparativ cu alte virusuri ARN precum HIV, HCV.”, spun cercetătorii.

Ce spun oamenii de știință de agresivitatea tulpinilor

Deocamdată, cercetătorii ezită să se pronunțe asupra agresivității acestor tipuri diferite de tulpini, însă dau de înțeles că cele de tip ”B” sunt mai periculoase.

”Nu putem afirma așa ceva din datele obținute în cadrul studiului nostru, deși conform literaturii de specialitate, tulpinile de tip B, în care se încadrează și tulpinile din România (atât cele din sud cât și din nord), ar fi ceva mai agresive decât cele originare din China (de tip A, prezente în Wuhan la sfârșitul lui 2019).

Studiul nostru s-a concentrat pe caracterizarea moleculară a tulpinilor de SARS-CoV-2 din România la începutul epidemiei pentru stabilirea originii și evoluției virusului în țara noastră.

Rezultatelele analizei filogenetice au arătat că tulpinile din zona de nord a României sunt asemănatoare cu cele întâlnite în Spania, Scoția, Austria, Rusia, în timp ce tulpinile din zona de sud sunt apropiate filogenetic de cele întâlnite în Italia, Franța, Elveția, Turcia.”, mai declară cercetătorii pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT