Life

Tunelul blestemat de la Cetatea Sucevei. Sub nicio formă nu trebuie să ajungi la capătul lui. Ce soție de președinte a dat ordin să fie bombardat

Tunelul blestemat de la Cetatea Sucevei înconjurat de legende întunecate. Soția unui președinte din România a dat ordin să fie bombardat.
08.06.2024 | 23:00
Tunelul blestemat de la Cetatea Sucevei Sub nicio forma nu trebuie sa ajungi la capatul lui Ce sotie de presedinte a dat ordin sa fie bombardat
Tunelul blestemat de la Cetatea Sucevei. Foto: Adevarul.ro/ Wikipedia.org
ADVERTISEMENT

Ce s-a întâmplat cu tunelul blestemat de la Cetatea Sucevei? Nimeni nu îndrăznește să ajungă la capătul său. Ce spun legendele urbane predate din generaţie în generaţie?

Tunelul blestemat de la Cetatea Sucevei. Nu trebuie să ajungi la capătul lui

Legenda spune că prin subteranele Cetății de Scaun a Sucevei se află un tunel secret care ducea la Curtea Domnească. Prin acest tunel a reușit să scape viu și nevătămat domnitorul Ștefan cel Mare, după ce i-a fost asaltată cetatea.

ADVERTISEMENT

Cetatea de scaun a lui Ştefan cel Mare reprezintă un simbol al orașului Suceava. S-a zvonit de-a lungul anilor că sub această cetate se află zeci de kilometrii de construcții subterane săpate pe vremea domnitorului.

Se crede că tunelul blestemat a fost construit pentru evacuarea de urgenţă în caz de cucerire a cetăţii. Alte legende spun că aici era ascuns şi tezaurul ţării.

ADVERTISEMENT

Oamenii din zonă nu sunt siguri unde duce tunelul, fiecare localnic având păreri diferite despre traseu. Dar nu prea contează unde se termină tunelul de la Cetatea Suceavei pentru că nu e recomandat să ajungi acolo.

Conform legendei locale, după ce Ştefan cel Mare a părăsit cetatea, a pus un blestem la capătul tunelului. Oricine va mai intra vreodată după el, să nu mai iasă viu de acolo.

ADVERTISEMENT

Legenda a fost pusă la încercare în 1675, de slugile lui Dumitraşcu Cantacuzino, domnitor meteoric al Moldovei, care a şi distrus în final construcţia. Slugile coborâte în subteranul cetății au trimit câteva pisici în grota blestemată, dar acestea nu au mai ieșit vii de acolo, conform legendei.

Motivul pentru care Elena Ceaușescu a bombardat zidurile cetății

La cererea dictatorilor Ceaușescu, au avut loc numeroase cercetări arheologice în această cetate, din dorința de a-l mitiza pe Ştefan cel Mare. În urma acestora, s-au găsit mai multe etape de construcţie a cetăţii, prima construcţie fortificată fiind din epoca domniei lui Petru I Muşat.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, aici a fost filmat filmul „Ştefan cel Mare“, peliculă realizată la cererea Elenei Ceauşescu. În timpul filmărilor, mărturiile istorice spun că s-a tras cu tunul la propriu în zidurile cetăţii. S-a încercat apoi repararea daunelor motiv pentru care se poate observa o dungă albă pe ziduri, peste care fortificaţiile se mai înalţă cu aproape un metru. Restaurarea ar fi fost dictată de la Centru fără a fi consultaţi specialişti în domeniu.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”