News

Tunelul secret din România care a fost construit pe vremea austro-ungarilor. Măsoară 800 de metri și e neschimbat la mai bine de 100 de ani de la inaugurare

Tunelul misterios din România făcut de austro-ungari. Are 800 de metri lungime și este conservat după mai bine de 100 de ani
23.11.2024 | 13:32
Tunelul secret din Romania care a fost construit pe vremea austroungarilor Masoara 800 de metri si e neschimbat la mai bine de 100 de ani de la inaugurare
Tunelul a rămas bine conservat, după mai bine de un secol de când a fost construit / Foto: Facebook, Valentin Ion Faur
ADVERTISEMENT

Unul din cele mai misterioase și mai bine păstrate tuneluri din România se află pe fostul traseu al căii ferate miniere din Hunedoara, folosită pentru transportul minereului de fier.

Exploatările de fier din vremea austro-ungarilor

La mai bine de un secol de la inaugurare, unul din cele mai lungi tuneluri din Hunedoara, prin care trecea minereul de fier de la exploatarea minieră Ghelari către furnalul de la Govăjdia, la Uzinele de Fier Hunedoara, se mai păstrează și astăzi.

ADVERTISEMENT

Tunelul nu mai este acum în stare de funcționare, dar a rămas bine conservat, o mărturie a investițiilor industriale făcute în perioada austro-ungară, când autoritățile de la acea vreme au acordat, în secolul XIX, o importanță deosebită exploatărilor de fier din zona Hunedoarei.

Prin tunelul respectiv trecea o garnitură pe o cale ferată cu ecartament îngust, așa numita Cale Ferată Minieră Ardeleană. Tunelul a fost săpat în munte și avea pereții căptușiți cu cărămizi iar intrările armate cu piatră. De fapt, acesta este cel mai lung tunel (aproximativ 800 de metri) din cele trei care au fost săpate de-a lungul Căii Ferate Miniere Ardelenești, alte două fiind mai mici, cu lungimea de 44 de metri.

ADVERTISEMENT

Tunelul cel mare se află la câțiva kilometri distanță de Castelul Corvinilor și este și acum folosit pentru a scurta drumul spre satul Govăjdia. Alte mărturii ale exploatării industriale din acea vreme au dispărut: șinele de tren, haltele, podurile, viaductele, etc, distruse de vreme sau de oameni.

16 kilometri de cale ferată

Primele lucrări la teresamentul acestei linii de cale ferată un ecartament îngust au fost începute în 1888, avansând însă rapid în perioada 1897-1898, astfel încât linia a fost inaugurate la 29 septembrie 1900. Construcția și exploatarea au fost încredințate companiilor de atunci Gfrerer, Schoch și Grossmann.

ADVERTISEMENT

Traseul pornea de la uzina siderurgică Hunedoara și ajungea, după 16 kilometri, la stația finală Retișoara. Trenul traversa un număr de 16 poduri construite din metal, șase viaducte. Inițial au fost folosite locomotive cu aburi care au fost aduse de la Budapesta.

Cu trecerea anilor, acestea au fost înlocuite cu alte locomotive, tot cu abur, fabricate la Reșita, în final transportul fiind asigurat de locomotive diesel-hidraulice Faur, care au fost fabricate la București, la uzina 23 August.

ADVERTISEMENT

Deocamdată, autoritățile locale nu au dat curs inițiativelor prin care s-a dorit ca fostul traseu al acestei căi ferate industrial să fie transformat, cu tot cu tunelul cel mare, în obiectiv turistic.

„Calea ferată îngustă de la Hunedoara la Retişoara este prima astfel de cale ferată din Ardeal. Cu toate că aportul industrial al acestei linii de cale ferată nu mai prezintă un interes deosebit, ea poate avea un impact important asupra gradului de atragere al turiştilor în zonă. Astfel, traseul de peste 10 kilometri al mocăniţei hunedorene leagă Castelul Corvinilor de Ţinutul Pădurenilor şi poate fi inclus în circuitul turistic al zonei”, se menționa într-un document al strategiei de dezvoltare al Hunedoarei, în 2011.

Eforturile echipelor de voluntari pentru a transforma acest fost obiectiv industrial într-un muzeu și traseu turistic nu au găsit sprijinul autorităților iar ce a mai rămas din întreaga zonă se află în stare de degradare.

 

ADVERTISEMENT
Păreau cuplul perfect, iar divorțul lor a fost o surpriză pentru toată lumea....
Păreau cuplul perfect, iar divorțul lor a fost o surpriză pentru toată lumea. Ruptura dintre cei doi vine după 12 ani împreună, dintre care doi au fost căsătoriți
Cum a scăpat Călin Georgescu de o acuzație penală. A fost implicată Curtea...
Cum a scăpat Călin Georgescu de o acuzație penală. A fost implicată Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Ce mișcare pregătește fostul soț al Ralucăi Pastramă, după ce a pierdut custodia...
Ce mișcare pregătește fostul soț al Ralucăi Pastramă, după ce a pierdut custodia fetiței. Avocat: „Probele nu au fost analizate”
Motivul pentru care Helmut Duckadam s-a despărțit de Ildiko după 27 de ani...
Motivul pentru care Helmut Duckadam s-a despărțit de Ildiko după 27 de ani de mariaj, dezvăluit de fosta soție
Bombă! Frații Pavăl, de la Dedeman, preiau o echipă cunoscută de fotbal din...
Bombă! Frații Pavăl, de la Dedeman, preiau o echipă cunoscută de fotbal din România
Călin Georgescu, discurs violent la adresa Bisericii, cu citate din controversatul guru Osho....
Călin Georgescu, discurs violent la adresa Bisericii, cu citate din controversatul guru Osho. Incredibil ce a spus despre români!
De ce a refuzat Andrei Stoica să participe la Power Couple? Andra, soția...
De ce a refuzat Andrei Stoica să participe la Power Couple? Andra, soția celebrului luptător: „M-a doborât emoțional”. Exclusiv
Horoscop Camelia Pătrășcanu pentru decembrie 2024. Prima jumătate a lunii aduce momente de...
Horoscop Camelia Pătrășcanu pentru decembrie 2024. Prima jumătate a lunii aduce momente de cotitură pentru Fecioare
Cum vrea Călin Georgescu să îi convingă pe români să renunțe la Uniunea...
Cum vrea Călin Georgescu să îi convingă pe români să renunțe la Uniunea Europeană pentru munca în țară: „Așa a căzut și Imperiul Otoman”
Crin Antonescu, la TATULICI la FANAT1K, miercuri, 4 decembrie, ora 18:00. Fostul lider...
Crin Antonescu, la TATULICI la FANAT1K, miercuri, 4 decembrie, ora 18:00. Fostul lider liberal, în fața lui Mihai Tatulici
Pensionarii care primesc mai mulți bani de la 1 ianuarie. Calculele oficiale
Pensionarii care primesc mai mulți bani de la 1 ianuarie. Calculele oficiale
GALERIE FOTO Bătălia dintre suveranişti şi progresişti se mută pe Only Fans. După...
GALERIE FOTO Bătălia dintre suveranişti şi progresişti se mută pe Only Fans. După senatoarea porno POT, a apărut şi candidata USR care face videochat
Ingredientul adăugat în cafea care face bine inimii
Ingredientul adăugat în cafea care face bine inimii
CUTREMUR în POLITICĂ! Se ÎNTÂMPLĂ înainte de TURUL II la PREZIDENȚIALE
CUTREMUR în POLITICĂ! Se ÎNTÂMPLĂ înainte de TURUL II la PREZIDENȚIALE
Ultima dorință a lui Helmut Duckadam. Ce a lăsat scris în testament. Soția...
Ultima dorință a lui Helmut Duckadam. Ce a lăsat scris în testament. Soția sa a oferit detalii neștiute
Marcel Ciolacu anunță o alianță pro-europeană PSD-PNL-USR-UDMR: „Niciunul dintre partide nu va face...
Marcel Ciolacu anunță o alianță pro-europeană PSD-PNL-USR-UDMR: „Niciunul dintre partide nu va face alianță cu AUR sau POT”
Băutura tradițională pe care Dragoș Bucur o consumă la țară. Prezentatorul TV o...
Băutura tradițională pe care Dragoș Bucur o consumă la țară. Prezentatorul TV o prepară acasă: „La oraș se bea whisky, prosecco, rom, coniac și alte fițe”