News

Tunelurile de dezinfecție pot crea alergii, conjunctivită și pot distruge hainele elevilor. Avertismentul lui Virgil Musta

10.06.2020 | 16:57
Tunelurile de dezinfectie pot crea alergii conjunctivita si pot distruge hainele elevilor Avertismentul lui Virgil Musta
ADVERTISEMENT

Cunoscutul medic timișorean Virgil Musta se alătură acelor personalități medicale care desființează tunelurile de dezinfecție folosite în școli. Acestea dăunează grav sănătății.

Virgil Musta se opune folosirii de tuneluri de dezinfecție în școlile din România

Zeci de tuneluri de dezinfecție pentru elevi au fost montate în diferite școli din România, la ordinul Ministerului Sănătății. Asta, în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că aceste improvizații medicale dăunează grav sănătății.

ADVERTISEMENT

Cunoscutul medic Virgil Musta a explicat, la rândul său, de ce aceste tuneluri nu au ce să caute în școli. Deși intenția e bună, elevii au de suferit atunci când intră prin aceste tuneluri și sunt stropiți direct cu diferite substanțe dezinfectante.

Aceste tuneluri își au rostul în sisteme de biosecuritate, când persoanele au echipamente speciale și sunt dezinfectate. Sunt foarte puțin eficiente când treci 2 secunde prin ele, când te stropește o substanță mai mult sau mai puțin toxică.

ADVERTISEMENT

Pot să producă conjunctivită, sau pot să fie degeaba. Sunt folosite acolo unde ai nevoie de sistem de biosecuritate crescut, unde ai nevoie de decontaminare. Vei trece cu costumul specific, cu combinezonul, prin tunel o substanță dezinfectează costumul, pentru ca riscul de contaminare să fie minim.

Pot produce alergii, pot declanța alergii pe tract respirator. Mai au efect negativ că decolorează materialele cu care suntem îmbrăcați, ne distrug îmbrăcămintea.

ADVERTISEMENT

Mai util ar fi un preș dezinfectant, școlile să aibă un program foarte bine stabilit de dezinfectare. Primele ore să fie ore de educație de igienă, când se întorc în școală”, a explicat Musta.

Așadar, aceste tuneluri se justifică în contextul în care persoana care intră în tunel e echipată corespunzător, cu combinezon de protecție.

ADVERTISEMENT

Elevii sunt băgați în tunel fără niciun astfel de echipament, fiind stropiți pe haine, păr, piele și ochi direct cu diferite substanțe dezinfectante, care pot fi toxice de cele mai multe ori atunci când intră în contact direct cu corpul uman.

ADVERTISEMENT