Dosarul Azilelor groazei, în care au fost trimise în judecată 28 de persoane, a fost înregistrat pe 20 mai 2024 la Tribunalul Ilfov. Principalul personaj din dosar este Ștefan Godei, cel care conducea centrele de îngrijire “Sfântul Gabriel cel Viteaz” din Voluntari și “Armonia” din Afumați, care erau deținute de Asociația “Sfântul Gabriel cel Viteaz”.
În iulie 2023, după ce ANPC a controlat respectivele centre, asociația lui Godei a contestat în instanță amenzile încasate în urma controalelor. Într-unul din dosare s-a formulat plângere împotriva unei amenzi date de Autoritatea naţională pentru protecţia consumatorilor – comisariatul pentru protecţia consumatorilor sector 2. Petentul Asociația “Sfântul Gabriel cel Viteaz” a solicitat, în principal, anularea procesului-verbal încheiat la data de 06.07.2023, iar, în subsidiar, reducerea cuantumului amenzii aplicate.
În motivare, asociația lui Godei a arătat că “organele de control ale intimatei s-au prezentat la punctul de lucru (căminul de bătrâni) după efectuarea în același loc a unei percheziții domiciliare de către organele DIICOT. Controlul s-a efectuat în lipsa unui reprezentant al petentei, întrucât aceștia erau prezenți la o altă percheziție domiciliară. După efectuarea controlului, agenții intimatei au lipit pe ușa de acces în corpul de clădire cu etaj invitația la sediul autorității. Ulterior, aceștia au sigilat toate intrările în clădire și poarta de acces, astfel că reprezentanților petentei le-a fost imposibil să ia cunoștință de invitația amintită.„, se menționează în dosarul consultat de FANATIK.
Asociația “Sfântul Gabriel cel Viteaz”a mai precizat că, după efectuarea controlului, “organele ANPC au scos din priză lăzile frigorifice, motiv pentru care, cu ocazia desigilării din data de 17.07.2023, în spațiul verificat era un miros urât, iar alimentele erau pline de viermi.”. În continuare, asociația a arătat că “o parte din neregulile constatate de către agenții ANPC (dezordine, murdărirea lenjeriei, deteriorarea mobilierului) au fost cauzate de activitatea organelor penale, cu ocazia percheziției domiciliare efectuate anterior”. Practic, asociația controlată de Ștefan Godei dă vina pe autorități, ANPC și DIICOT, pentru neregulile descoperite la căminele de bătrâni.
În dosar, cei de la ANPC menționează că în corpul situat în partea stânga a porții de acces se găseau cinci camere numerotate de la 1 la 5 mobilate cu paturi, comode, televizoare, pentru care la momentul controlului nu s-a putut stabili destinația sau utilizatorul acestora, persoanele găsite în locație specificând că ar fi folosite de către personal. S-a constatat faptul că paturile aflate în cele cinci camere aveau saltele, fără a fi protejate de protecții tip husă, erau pătate pe alocuri, cearceafuri murdare sau rupte, perne pătate. Mobilierul era deteriorat, cu canturi rupte, uși și balamale stricate. Într-o anexă a acestui corp a fost identificată o încăpere în care se aflau depozitate două frigidere murdare, cu chedere rupte, unul fiind in funcțiune, în el fiind depozitată pâine.
S-a constatat folosirea instrumentarului neprofesional, respectiv linguri din lemn, cuțite cu mâner din lemn sau plastic depreciate, tocătoare depreciate, linguri, furculițe cu depuneri de produs, farfurii murdare, utilizarea bureților din sârmă în cadrul bucătăriei. Aragazul și hota folosite, prezentau depuneri de uleiuri în strat grosier, arsură pe suprafețe întinse, neigienizate. Pavimentul era depreciat, cu plăci de gresie sparte. Frigiderele folosite erau cu chedere rupte, neigienizate, nerespectându-se vecinătățile produselor depozitate. Într-un congelator s-a identificat produsul carne tocată de porc cu data durabilității minimale depășită din 09.06.2023, precum și legume sau alte pungi ce conțineau carne, fără a avea date de identificare.
În urma controlului ANPC s-a constatat că meniul afișat la avizier, pentru săptămâna 03.07-09.07.2023 nu avea parafa medicului, existând doar o semnătură, fără a se ști calitatea sau proveniența ei, de asemenea pe acesta nu erau indicați posibilii alergeni sau gramajul produselor. În zona de spălătorie existau mai multe mașini de spălat, uscătoare, produse de curățenie, mobilier. În zona de servire a mesei exista mobilier cu blat din sticlă, canapele rupte, depreciate. Cele trei camere de la parter erau ocupate de angajați sau colaboratori ai Asociației, fiind mobilate cu paturi ce aveau saltele murdare, pătate, fără a fi protejate de protecții tip husă, cearceafuri murdare sau rupte, perne pătate. Mobilierul era deteriorat, cu canturi rupte.
La etajul unu s-au găsit patru camere cu destinația de cazare a beneficiarilor, precum și patru grupuri sanitare diferențiate pe sexe. S-a constatat faptul că în una din băi exista un capac de toaletă spart/rupt, în camere saltelele erau fără protecție tip husă, pătate, depreciate, cearceafurile pe alocuri rupte, cu urme de sânge sau murdare. Pernele erau cu suprafețe de mucegai, pătate. La camera 1 de la etajul 1, ce avea patru paturi, la momentul efectuării verificării saltelelor și a cearceafurilor s- au constatat pete mici de sânge, posibil urmare a înțepăturii unor insecte, precum și pete ce indică prezența puricilor, la o verificare atentă au fost găsite insecte, posibil ploșnișe, pe suprafețele saltelelor și a cearceafurilor.
Tot în zona etajului 1 s-a găsit o cameră insalubră cu scopul de depozit. La etajul doi au fost identificate opt camere și patru băi diferențiate pe sexe. În cele opt camere mobilierul era depreciat, paturile aveau saltele murdare, fără a fi protejate de protecții tip husă, erau pătate pe alocuri, cearceafuri murdare sau rupte, perne pătate, perne cu pete de mucegai, pete mici de sânge indicând prezenta insectelor, posibil ploșnite. În zonele de acces în cele trei corpuri de clădire existau porțiuni din paviment depreciate, cu gresie spartă, ciobită, margini tăietoare, existând un potențial pericol de rănire.
ANPC a arătat că, ținând cont că faptele descrise mai sus au afectat un număr mare de beneficiari ai serviciilor oferite, respectiv 26 de persoane, printre care și persoane cu diferite dizabilități, s-a dispus oprirea temporară a prestării serviciilor care pot pune în pericol viaţa, sănătatea, securitatea sau interesele economice ale consumatorilor. Asociația “Sfântul Gabriel cel Viteaz” a fost sancționată cu două amenzi, una de 10.000 lei, cealaltă de 7.000 lei, se mai menționează în dosarul consultat de FANATIK.
Instanţa a constatat că procesul-verbal a fost întocmit cu respectarea dispoziţiilor legale incidente în cauză, fără a fi identificate cauze de nelegalitate care să afecteze prezumția de legalitate a procesului-verbal. Cu privire la actul normativ aplicabil, instanța a reținut că agentul constatator a identificat în mod clar în actul sancționator textele legale în baza cărora a aplicat sancțiunile. Pe 19 iulie 2024, Judecătoria Buftea a respins plângerea formulată de Asociația “Sfântul Gabriel cel Viteaz”. Aceasta a formulat apel, astfel că dosarul a ajuns la Tribunalul Ilfov, fiind înregistrat pe 16 octombrie 2024. Nu a fost stabilit, încă, următorul termen al procesului.