Cosmin Costinel Zuleam, trimis în judecată pentru omor calificat și tâlhărie în cazul morții milionarului sibian Adrian Kreiner, a prins curaj și a trecut la atac. El spune că nu a știut de dosar pentru că nu a primit citație pentru audieri. Zuleam este dat în urmărire generală de la data de 19 noiembrie 2023.
Argument surpriză a inculpatului Cosmin Zuleam, căutat de mai bine de zece luni în cazul morții lui Adrian Kreiner. Aflat în afara țării, Olteanu (cum este poreclit Zuleam) a invocat, prin intermediul avocatului său, încălcarea dreptului la apărare.
”A subliniat, în acest sens, omisiunea organelor de urmărire penală în a întreprinde demersurile necesare în vederea identificării locației în care se află, a citării acestuia și a aducerii la cunoștință a existenței procedurii judiciare.
A arătat că în conformitate cu procesul verbal încheiat la data de 10.05.2024, cu ocazia punerii în executare a mandatului de aducere dispus pe numele inculpatului se constată următoarele aspecte relevante în cauză:
-inculpatul nu a fost găsit la adresa de domiciliu
-din discuțiile purtate cu vecinii s-a stabilit faptul că inculpatul este plecat de mai mult timp în Olanda”, se arată în încheierea de cameră preliminară de la Tribunalul Alba.
Avocatul a solicitat anularea actelor de urmărire penală, susținând că autoritățile române ”nu au verificat dacă inculpatul se află pe teritoriul Olandei și nici dacă a ieșit din România în Ungaria, Republica Moldova sau Ungaria”. De asemenea, el spune că poliția nu a efectuat demersuri pentru a se stabili dacă bărbatul a părăsit cu adevărat țara, luând de bune declarațiile vecinilor.
Cosmin Cătălin Zuleam s-a făcut nevăzut după crima de la Sibiu, iar autoritățile române nu au reușit să identifice locul în care acesta se ascunde. În cazul celorlalți inculpați, Cristian Marian Minae și Laurențiu Ghiță, polițiștii au reușit să-i găsească și să-i aducă în țară, aceștia aflându-se în arest.
”Pentru aceste motive s-a apreciat că au fost încălcate art. 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi art. 24 alin. 1 din Constituţie, inculpatul neavând cunoştinţă despre existenţa dosarului penal şi fiind privat de dreptul de a propune probe.
S-a mai arătat că aceste vicii nu pot fi complinite nici prin faptul că în procedura de cameră preliminară inculpatul a fost citat la adresa de domiciliu a mamei acestuia”, se mai arată în dosarul consultat de FANATIK.
În consecință, Zuleam a cerut judecătorilor să dispună restituirea cauzei la procuror în vederea efectuării demersurilor necesare identificării locației unde se află și a citării corecte a acestuia.
Și ceilalți doi inculpați, Marian Cristian Minae și Laurențiu Ghiță, au încercat să conteste modul în care au fost administrate probele. Aceștia spun că, în cauză, au fost administrate două rapoarte de expertiză care au concluzii diametral opuse. În primul nu se stabilește nicio legătură de cauzalitate între acțiunile inculpaților și decesul victimei, în timp ce al doilea raport ”speculează” o eventuală cauză a decesului lui Adrian Kreiner, respectiv o strangulare cu brațul efectuată de unul dintre inculpați.
Avocații celor doi susțin că procurorii au luat în calcul doar raportul care îi învinovățea pe inculpați, cu toate că procedura prevede obligativitatea ca medicul care a întocmit raportul incomplet să-l refacă sau să-l completeze.
Judecătorii de la Tribunalul Alba au respins toate excepțiile invocate de inculpații din dosarul morții lui Adrian Kreiner. Zuleam, Ghiță și Minae au contestat decizia, care a ajuns pe rolul Curții de Apel Alba. Dacă acțiunea va fi respinsă, procesul ucigașilor lui Adrian Kreiner poate să înceapă.