News

Turbulenţe pe piaţa petrolului: a început embargoul UE contra Rusiei, preţul a crescut, iar Japonia se alătură sancţiunilor

Primele efecte ale plafonării preţului petrolului importat din Rusia. Cotaţia ţiţeiului este în creştere pe pieţele asiatice
05.12.2022 | 11:17
Turbulente pe piata petrolului a inceput embargoul UE contra Rusiei pretul a crescut iar Japonia se alatura sanctiunilor
Preţul petrolului a început să crească din nou Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

La miezul nopții a intrat în vigoare embargoul Uniunii Europene asupra petrolului rusesc transportat pe mare, iar de luni se aplică și plafonul prețului petrolului rusesc la 60 de dolari, care a fost adoptată mai întâi de UE, apoi de G7 și Australia.

Cum a crescut preţul petrolului

Cu toate acestea, Rusia a anunțat că nu acceptă această plafonare, nici măcar cu prețul reducerii producției. UE, G7 și Australia au impus un embargo asupra petrolului rusesc sosit pe mare, în efortul de a reduce câștigurile financiare ale Moscovei și capacitatea acesteia de a finanța războiul împotriva Ucrainei.

ADVERTISEMENT

În același timp, prețul petrolului a crescut cu 2,0%, după decizia grupului OPEC+ de a continua „pomparea”, înaintea de intrarea în vigoare a restricțiilor de preț și a interzicerii importului de petrol rusesc sosit pe mare, în Uniunea Europeană.

Au existat, de asemenea, semne pozitive în ceea ce privește cererea de combustibil, deoarece mai multe orașe chineze și-au relaxat în weekend restricțiile legate de covid, dar relaxarea acestor măsuri – de la oraș la oraș – a adus și confuzie în întreaga țară.

ADVERTISEMENT

UE va trebui să înlocuiască petrolul rusesc cu livrări din Orientul Mijlociu, Africa de Vest și SUA.

Țițeiul Brent pentru livrare luna viitoare (contracte futures) și-a continuat creșterea și se tranzacționa la 5:30 a.m. (ora României) luni dimineață la bursele asiatice, în creștere cu 72 de cenți, sau 0,8%, la 86,29 dolari pe baril, relatează Reuters. Contractele futures pe țițeiul american WTI au crescut cu 70 de cenți, sau 0,9%, la 80,68 dolari pe baril.

ADVERTISEMENT

Luni, Japonia a implementat şi ea o limită de preț pentru țițeiul rusesc, dar petrolul importat din zăcământul Sahalin-2 a fost scutit de această decizie, a anunțat guvernul de la Tokyo.

Decizia de a scuti de plafonare zăcământul rusesc Sahalin-2 din Orientul Îndepărtat, în care operatorii energetici japonezi au o miză după plecarea Shell, a fost luată “în lumina securității energetice a Japoniei”, potrivit guvernului. anunţ.

ADVERTISEMENT

Alte măsuri legate de derivatele petroliere rusești, care sunt programate să înceapă pe 5 februarie 2023, vor fi anunțate la o dată ulterioară.

ADVERTISEMENT