Turcii vor astfel să-și ”consolideze influența globală și să creeze noi legături dincolo de aliații săi tradiționali occidentali”. Conform Bloomberg, Turcia și Recep Erdogan sunt de părere că centrul de greutate geopolitic se îndepărtează de economiile dezvoltate, astfel că viitorul va fi o lume multipolară.
Turcia va avea o misiune dificilă de a fi apropiată a Rusiei și loială BRICS, dar în același timp să-și joace rolul cheie de membru extrem de important al NATO. Turcia a depus o cerere de aderare la BRICS în urmă cu câteva luni, fiind frustrată că a așteptat zeci de ani la poarta Uniunii Europene, fără niciun rezultat.
Cererea ar fi și rezultatul unor divergențe în sânul NATO, în contextul în care Turcia are legături foarte strânse cu Rusia, în ciuda războiului din Ucraina. Potrivit sursei citate, ministerul de externe al Turciei, precum și Administrația Prezidențială, au refuzat să comenteze acest subiect sensibil.
”Turcia poate deveni o țară puternică, prosperă, prestigioasă și eficientă dacă își îmbunătățește relațiile cu Estul și Occidentul simultan”, declara Erdogan în urmă cu o săptămână. ”Orice altă metodă decât aceasta nu va aduce beneficii Turciei, dar îi va dăuna”, a completat președintele Turciei.
Gruparea BRICS a fost botezată așa după Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, include cele mai mari economii emergente. BRICS a primit patru noi membri la început de an, când Egiptul, Etiopia, Emiratele Arabe Unite și Iranul s-au alăturat acestui demers ambițios.
A fost invitată să adere și Arabia Saudită, însă invitația a fost refuzată. Extinderea BRICS va fi discutată în timpul unui summit, de la Kazan, Rusia, din 24 octombrie, conform surselor Bloomberg. Acestui grup ar dori să li se alăture Malaezia, Thailanda și Azerbaidjan, din postura de aliat apropiat Turciei.
BRICS își dorește să fie o alternativă la instituții dominate de Occident, cum ar fi Fondul Monetar Internațional sau Banca Mondială. Țările membre BRICS vor avea acces la finanțare prin intermediul băncii de dezvoltare BRICS, iar faptul că își pot extinde relațiile politice și comerciale este un alt avantaj al organizației.
Turcia a acuzat deja Occidentul de mai multe ori că ar fi ”zădărnicit” aspirațiile pentru o industrie de apărare autosuficientă și o economie puternică. De altfel, senzația a fost mereu că Turcia e ținută în NATO doar pentru a nu-i permite să fie aliata militară a Rusiei, nu pentru că ar avea valori comune cu țările NATO.
Recep Erdogan a cerut de mai multe ori o revizuire a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite pentru o extindere a celor cinci membri permanenți, după care și-a exprimat interesul de a se alătura Organizației de Cooperare de la Shanghai. Aceasta a fost înființată de Rusia și China ca și rival NATO.