News

Turcia a descoperit în Marea Neagră cel mai mare depozit de gaze naturale din istorie. Anunțul președintelui Erdogan

21.08.2020 | 19:28
ADVERTISEMENT

Turcia a găsit gaze naturale în Marea Neagră, aproape de cel mai mare zăcământ al României.

Anunțul oficial a fost făcut de președintele turc Recep Erdogan, care susține că turcii ar fi descoperit cel mai mare depozit de gaze naturale din istorie.

Câmpul din Marea Neagră ar conține 320 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, potrivit președintelui turc.

ADVERTISEMENT

Turcii au descoperit în Marea Neagră cel mai mare zăcământ de gaze naturale din istoria sa

Mai mult, ar exista șanse foarte mari să fie descoperite și alte resurse în zonă, conform Reuters.

Vreau să vă împărtăşesc o veste bună. Turcia a descoperit în Marea Neagră cele mai mari depozite de gaze naturale din istoria sa“, s-a lăudat Erdogan.

ADVERTISEMENT

Turcii intenționează să înceapă să exploateze resursele descoperite în 2023 şi să devină un exportator net de energie, printre cei mai importanți jucători de pe piața mondială.

Marjele acestei explorări ar putea fi chiar negative, având în vedere prețurile scăzute ale gazelor naturale. Dar înseamnă un avantaj strategic pentru Turcia”, a declarat pentru publicația Bloomberg Gulmira Rzayeva, angajată la Institutul Oxford pentru Studii Energetice.

ADVERTISEMENT

Țara are contracte de import pe termen lung pe cale să expire și o astfel de descoperire poate să îi întărească poziția în negocieri”, au adăugat experții.

Turcii au cumpărat trei nave de foraj în speranța că va descoperi resurse care să îl scape de dependența de Iran sau Rusia.

ADVERTISEMENT

Zona unde a fost făcută descoperirea sunt aproape de zona în care granițele maritime ale Bulgariei și României converg, nu departe de blocul Neptun al României, cel mai mare zăcământ de gaze din Marea Neagră, descoperit în urmă cu opt ani de Petrom.

Nava de Foraj Fatih a început exploatarea în zona Tuna-1, lângă orașul turcesc Eregli. Nava a forat la o adâncime de 4.000 de metri pentru a face descoperirea revoluționară. De menționat că partea rusă a Mării Negre a fost la rândul ei explorată, fără rezultate notabile.

ADVERTISEMENT