News

Turcia a obținut schimbarea numelui din Turkey în Türkiye. Conotația din limba engleză deranja Ankara

Reprezentanții Organizației Națiunilor Unite (ONU) au anunțat vineri că au acceptat cererea de schimbare a numelui numelui Turciei din Turkey în Türkiye.
03.06.2022 | 13:54
Turcia a obtinut schimbarea numelui din Turkey in Turkiye Conotatia din limba engleza deranja Ankara
Türkiye, nu Turkey! Schimbare istorică pentru Turcia. Foto: twitter.com/mevlutcavusoglu – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Astfel, în toate limbile străine folosite la ONU, Turcia este acum numită oficial Türkiye, şi nu Turkey, care are prea multe conotaţii în limba engleză. Mai exact, președintele Recep Tayyip era deranjat de sensul pe care Turkey îl are în limba engleză.

Turcia urmărea de mai mulți ani acest obiectiv

Este vorba despre substantivul comun ”turkey”, care înseamnă curcan. Pentru a elimina această conotație negativă, regimul de la Ankara a cerut secretarului general al ONU ca numele ţării ”să fie înregistrat ca +Türkiye+” în toate limbile străine.

ADVERTISEMENT

Răspunsul primit din partea purtătorului de cuvânt al secretarului general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres a fost pozitiv. ”Schimbarea este imediată”, a declarat Stephane Dujarric pentru AFP, citată de Agerpres.

Diplomatul a precizat că la acest deznodământ s-a ajuns în urma primirii scrisorii oficiale a turcilor la sediul ONU din New York. Evenimentul a fost consemnat miercuri, 1 iunie.

ADVERTISEMENT

Marţi, ministrul turc de externe, Mevlüt Cavusoglu, a postat pe Twitter scrisoarea semnată și adresată secretarului general al ONU. Totodată, Ankara a cerut ca Turcia să nu mai fie numită Turquie în limba franceză.

Implicațiile economice ale schimbării pregătite la Ankara

Şeful diplomaţiei turce a subliniat că în spatele acestui demers istoric se află și dorinţa exprimată de preşedintele Recep Tayyip Erdoğan la sfârşitul anului 2021.

ADVERTISEMENT

La acea vreme, liderul Turciei sublinia că voia să crească ”valoarea mărcii” ţării sale. În ceea ce privește chestiunile economice, Ankara dorea de mai mulți ani să impună brandul ”made in Türkiye” la nivel international și să renunțe astfel la ”made in Turkey“.

Unii poate considera o prostie această schimbare de nume, dar îl pune pe Erdogan în rolul de protector şi salvator al respectului internaţional pentru ţară”, a declarat Mustafa Aksakal, profesor de istorie la Universitatea Georgetown din Washington.

ADVERTISEMENT

Jurnaliștii americani au precizat că în iunie 2023, după 20 de ani de putere a lui Erdogan, Turcia va organiza alegeri prezidenţiale şi va sărbători centenarul înfiinţării sale după dezmembrarea Imperiului Otoman.

ADVERTISEMENT
Tags: