ADVERTISEMENT
News

Turcia amenință Grecia cu războiul! Extinderea apelor teritoriale, motivul scandalului

Autor: Alexandru Năstase | 30.08.2020 | 10:00
Turcia amenință Grecia cu războiul! Extinderea apelor teritoriale, motivul scandalului
Turcia și Grecia, la un pas de război. Sursa foto - hepta.ro

Turcia nu a ezitat și a amenințat Grecia cu războiul! A făcut-o prin vocea ministrului de externe Mevlut Cavusoglu. Acesta a avertizat că orice acţiune din partea Greciei vizând extinderea apelor sale teritoriale de-a lungul ţărmurilor estice, spre Turcia, va fi considerată un motiv de război.

ADVERTISEMENT

“Ei nu îşi pot extinde acestea (apele teritoriale) la 12 mile în Marea Egee”, a spus Cavusoglu, referindu-se la marea care separă cele două ţări.

“Acesta este un motiv de război sau casus belli”, a mai adăugat şeful diplomaţiei turce citând o declaraţie din 1995 a parlamentului de la Ankara.

ADVERTISEMENT

Turcia amenință Grecia cu războiul!

Vă readucem aminte că Turcia şi Grecia au 6 mile marine de ape teritoriale în Marea Egee. Acolo se află mai multe insule greceşti poziționate însă în apropierea teritoriului turc.

Scandalul a pornit după ce premierul grec Kyriakos Mitsotakis a transmis că apele teritoriale ale ţării sale vor fi extinse de la 6 la 12 mile nautice (de la 11 la 22 de kilometri) de-a lungul ţărmurilor sale vestice, spre Italia.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, Mitsotakis a declarat că ţara sa ar putea lua în calcul extinderea apelor teritoriale şi în alte zone maritime.

“Nu este problema noastră dacă se extind la 12 km în Marea Ionică, dar poziţia noastră în Marea Egee este extrem de clară”, a adăugat Cavusoglu.

ADVERTISEMENT

“Dacă acesta nu este un motiv de război, atunci ce este?” a avertizat, la rândul său vicepreşedintele turc Fuat Oktay.

Grecii n-au rămas nici ei datori și au transmis că strategia Turciei de a-şi ameninţa cu războiul vecinii pentru că încearcă să îşi îndeplinească drepturile legale “contravine culturii politice internaţionale”.

ADVERTISEMENT

Interesant este că la momentul actual, mai multe nave de război turceşti şi greceşti se monitorizează reciproc şi organizează exerciţii în Mediterana de Est.

Culmea, la începutul acestei luni, o fregată turcă s-a ciocnit cu o navă elenă în regiune, în apropierea unei nave de inspecţie a Turciei.

ADVERTISEMENT

 

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!