Turcia avertizează că relaţia cu SUA va fi afectată dacă Washingtonul nu îl extrădează pe Gulen

Ionuţ Cataramă   
in Hotnews
26/07/2016, 14:24
Turcia avertizează că relaţia cu SUA va fi afectată dacă Washingtonul nu îl extrădează pe Gulen

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a avertizat marti că dacă Statele Unite ale Americii vor refuza să îl extrădeze pe clericul musulman Fethullah Gulen, acuzat de autorităţile de la Ankara că ar fi pus la cale puciul eşuat, atunci relaţiile turco-americane vor fi afectate, potrivit Reuters.

Mevlut Cavusoglu a adăugat că va discuta acest aspect cu autorităţile americane în timpul unei vizite pe care urmează să o facă în SUA.
În cadrul unui interviu cu postul Haberturk TV, Cavusoglu a mai declarat că Gulen este responsabil pentru tentativa de lovitură de stat militară din 15 iulie.

Pe de altă parte, Fethullah Gulen neagă orice implicare în acestă acţiune şi chiar a condamnat lovitura de stat.

Pentru a demara procedura de extrădare, Washingtonul a cerut Ankarei să furnizeze o dovadă clară a implicării lui Fethullah Gulen în tentativa de lovitură de stat, însă se estimează că procesul de extrădare ar putea dura ani de zile. Gulen a condamnat lovitura de stat şi a negat orice implicare.

După lovitura de stat eşuată care a zguduit Turcia în noaptea de 15 spre 16 iulie, guvernul turc a lansat o epurare masivă mai ales în armată, justiţie şi educaţie, pentru înlăturarea susţinătorilor predicatorului Fethullah Gulen, acuzat de a fi instigatorul puciului. Mai mult, premierul turc a anunţat duminică dizolvarea gărzii prezidenţiale şi faptul că forţele armate se vor subordona direct preşedinţiei.
Astfel, autorităţile turce au concediat, suspendat sau reţinut peste 60.000 de oameni.

Sursă: www.libertatea.ro

Ştirea MOMENTULUI

Manchester City – Huddersfield 5-1! Hattrick realizat de Aguero

Orice informatie si/sau declaratie preluata din acest material se face numai cu citarea sursei FANATIK.RO si, obligatoriu, cu LINK ACTIV catre prezentul material. In caz contrar, persoanele fizice si/sau juridice care incalca drepturile de autor ale FANATIK.RO, prevazute si protejate de Legea nr.8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe, sunt direct raspunzatoare legal pentru orice prejudiciu astfel cauzat.

Închide ×