Turcia avertizează SUA să nu sacrifice relaţiile bilaterale din cauza „teroristului” Fethullah Gülen

Ionuţ Cataramă   
in Hotnews
09/08/2016, 18:43
Turcia avertizează SUA să nu sacrifice relaţiile bilaterale din cauza „teroristului” Fethullah Gülen

Turcia a avertizat, marţi, Statele Unite, prin intermediul ministrului său de Justiţie, să nu sacrifice relaţiile bilaterale din cauza „teroristului” Fethullah Gülen, care, potrivit Ankarei, a orchestrat tentativa de lovitură de stat.

În timp ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se îndreaptă spre Rusia pentru a se întâlni cu Putin şi pentru a-şi relua cooperarea pe anumite sectoare, autorităţile de la Ankara fac presiuni asupra Washingtonului să-l extrădeze pe clericul musulman Fethullah Gülen, despre care liderul turc spune că se află în spatele puciului eşuat, deşi acesta a infirmat acuzaţiile. Mai mult , Bekir Bozdag, ministrul de turc al justiţie a avertizat SUA că dacă nu le îndeplinesc cererea relaţiile bilaterale vir fi sacrificate.

„Dacă Gullen nu este extrădat, Statele Unite vor sacrifica relaţiile bilaterale din cauza acestui terorist”, a declarat Bekir Bozdag pentru agenţia Anadolu.

Avocaţii clericului spun însă că se tem pentru viaţa lui Gulen şi că dacă acesta ar ajunge în Turcia mai mult ca sigur nu ar avea parte de un proces corect şi ar fi o greşeală ca Statele Unite să-l extrădeze din moment ce nu există probe împotriva lui.

„Din punctul de vedere al Turciei, din punctul de vedere al domnului Erdogan, este o chestiune legată de putere şi de politică. Şi ştim şi că Turcia este o ţară foarte importantă din perspectiva politicii externe a Statelor Unite. Dar teoriile conspiraţioniste şi ameninţările domnului Erdogan nu sunt mai puternice decât sistemul judiciar american. Şi, din acest motiv, credem că domnul Gulen nu ar trebui şi nici nu va fi extrădat”, a declarat Reid Weingarten, avocatul lui Fethullah Gulen.

Fethullah Gülen trăieşte în Statele Unite din 1999 şi a negat orice implicare în puciul eşuat din Turcia din 15 iulie, soldat cu 238 de morţi.

Sursă: www.libertatea.ro

Ştirea MOMENTULUI

Gnohere, în presa luxemburgheză: “Nu îmi place echipa din Cluj. Sunt aroganţi!”

Orice informatie si/sau declaratie preluata din acest material se face numai cu citarea sursei FANATIK.RO si, obligatoriu, cu LINK ACTIV catre prezentul material. In caz contrar, persoanele fizice si/sau juridice care incalca drepturile de autor ale FANATIK.RO, prevazute si protejate de Legea nr.8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe, sunt direct raspunzatoare legal pentru orice prejudiciu astfel cauzat.

Închide ×