News

Turcia își propune să trimită o rachetă pe Lună peste trei ani

Turcia intenționează să trimită un rover pe Lună până la sfârșitul deceniului folosind un motor rachetă care va zbura mai întâi pe Lună într-o misiune de testare în 2023.
23.06.2021 | 18:42
Turcia isi propune sa trimita o racheta pe Luna peste trei ani
ADVERTISEMENT

La Conferința Globală de Explorare Spațială (GLEX) 2021 de la Sankt Petersburg, Rusia, Serdar Hüseyin Yildirim, președintele Agenției Spațiale Turce (TUA), a dezvăluit detalii despre programul spațial al țării, care a fost oficial anunțat de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, în februarie.

Turcia își propune să trimită o rachetă pe Lună în trei ani și un rover lunar terestru până în 2030

Roverul, care va fi lansat în 2028 sau 2029, potrivit lui Yildirim, va ateriza pe lună și va colecta date științifice pe suprafața sa.

ADVERTISEMENT

Racheta care lansează moon rover-ul va fi construită pe plan intern, folosind un motor hibrid care se dezvoltă în prezent în Turcia, a spus Yildirim. Pentru a vă asigura că este gata pentru lansarea roverului, un prototip al rachetei va zbura pe Lună la sfârșitul anului 2023, dacă totul merge conform planului.

“Intenționăm să ne folosim propriul motor pentru a ajunge pe Lună”, a spus Yildirim, citat de LiveScience. „Dar pentru această fază, nava noastră spațială va fi adusă pe orbita joasă a Pământului cu o colaborare internațională”.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui raport al Agenției de presă turce Anadolu, misiunea din 2023 va efectua o aterizare dură pe Lună, ceea ce îi va ajuta pe inginerii turci să adune date pentru aterizarea ușoară de la sfârșitul anilor 2020.

Turcia intenționează, de asemenea, să trimită un cetățean turc pe Stația Spațială Internațională în următorii ani pentru a efectua experimente științifice.

ADVERTISEMENT

“Încercăm să finalizăm negocierile noastre cu părțile”, a spus Yildirim. “Peste câteva luni vor fi finalizate și vom începe procesul de formare.”

Programul spațial național al Turciei, publicat în februarie anul curent, prevede, de asemenea, înființarea unui port spațial turc local și dezvoltarea unui sistem regional local de localizare și sincronizare prin satelit.

ADVERTISEMENT

Turcia și-a lansat agenția spațială în 2018. Acțiunea a fost criticată la acel moment, deoarece a avut loc pe fondul unei crize economice. Totuși, susținătorii susțin că programul spațial poate motiva cercetătorii și oamenii de știință să rămână în țară în loc să caute oportunități în străinătate.

Detaliile bugetului programului spațial nu au fost încă dezvăluite.

Programul spațial va permite Turciei să se alăture unui club exclusivist format din doar o mână de țări capabile să realizeze singure proiecte complexe de explorare spațială. Anunțul programului spațial din februarie a avut loc în aceeași zi în care Misiunea Marte Emirates, a rivalului regional Emiratele Arabe Unite, a intrat cu succes pe orbita în jurul Planetei Roșii.

ADVERTISEMENT
Tags: