News

Turcia, lovită de un cutremur cu magnitudinea 5,9. Cel puţin 40 de persoane au fost rănite

Cutremur puternic în Turcia, zeci de persoane au fost rănite. Cuprinşi de spaimă în toiul nopţii, unii oameni au sărit de la balcoane
23.11.2022 | 12:08
Turcia lovita de un cutremur cu magnitudinea 59 Cel putin 40 de persoane au fost ranite
Imagine din magazin, după cutremur
ADVERTISEMENT

Cel puțin 46 de persoane, din cinci localităţiau fost rănite în urma unui cutremur de șase grade pe scara Richter a lovit vestul Turciei în această dimineață, în apropiere de orașul Duzce, au anunțat Centrul Seismologic European-Mediteranean (EMSC) și ministrul turc al Sănătății, Fahretin Koca.

Cutremurul s-a simţit şi la Istanbul şi la Ankara

Cutremurul s-a produs la ora locală 4:08 a.m. (3:08 a.m. ora croată) în vestul Turciei, lângă orașul Duzce, la aproximativ 210 kilometri est de cel mai mare oraș al Turciei, Istanbul.

ADVERTISEMENT

Seismul a fost suficient de puternic pentru a fi simțit atât în Istanbul, cât și în capitala Ankara.

Estimările cu privire la adâncimea cutremurului variază de la 2 la 10 km. De remarcat că un doilea cutremur, cu magnitudinea 4,7, a fost înregistrat la 20 de minute după primul.

ADVERTISEMENT

Au existat raportări despre întreruperi de curent în regiunea afectată de cutremur, precum și despre oameni panicaţi care au sărit de pe balcoane, scrie Hurryiet.

Ministrul turc de interne, Suleyman Soylu, a declarat miercuri dimineaţă că până acum nu există informații despre morți. “Această regiune este pregătită de când a avut loc seismul major, cu magnitudinea de 7,2 grade, în 1999. Pagubele s-ar părea că sunt mai mici decât se aștepta, este bine că nu există decese”, a declarat expertul seismolog Şükrü Ersoy, pentru CNN Turcia.

ADVERTISEMENT

Agenția pentru Dezastre din Turcia a comunicat că 32 de oameni au fost răniți în Duzce, unul în Istanbul, unul în Zonguldak, oraş de pe coasta Mării Negre și unul în Bolu, în sud-estul țării. Ulterior s-a revenit cu un bilanţ actualizat, numărul răniţilor fiind crescut de la 35 la 46.

La rândul său, Prof. Dr. Hasan Sözbilir, de la Catedra de Inginerie Geologică a Universităţii Marmara, a făcut o descriere a epicentrului cutremurului şi cum s-a simţit acesta. “Duzce a fost construit pe un teren moale, pe care noi îl numim aluviuni la scară largă. Dacă ar fi existat un fond de clădiri vechi aici, ar fi avut loc distrugeri grave și pierderi de vieți omenești. Magnitudinea cutremurului a fost calculată la 5,9, dar intensitatea lui a fost de 8.

ADVERTISEMENT

La 30 octombrie 2020 am simțit cutremurul cu magnitudinea 6,6 cu magnitudinea 8. În acel cutremur, în jur de 5.000 de clădiri au fost avariate, 4 clădiri au fost complet distruse și 117 dintre cetățenii noștri au murit”, a spus profesorul.

ADVERTISEMENT
Tags: