News

Turcia, o țară lovită continuu de cutremure. „Zona morții” în care se întâlnesc trei plăci tectonice

Zona de est a Turciei este locul de întâlnire a trei falii tectonice, motiv pentru care regiunea este zguduită de cutremure devastatoare la intervale mici de timp.
06.02.2023 | 16:03
Turcia o tara lovita continuu de cutremure Zona mortii in care se intalnesc trei placi tectonice
În estul Turciei se întâlnesc trei plăci tectonice ceea ce amplifică riscul de cutremure puternice/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cutremurul catastrofal care a lovit Turcia și Siria în cursul dimineții de luni este doar ultimul dintr-o serie lungă de dezastre de acest tip care au avut loc în regiune, din cauză că este locul de intersecție a trei plăci tectonice, fapt ce pune zona în rândul celor mai periculoase regiuni de pe planetă. Odată la 2-3 ani, are loc un seism cu magnitudini care depășesc 6 grade.

Împăratul Traian, la un pas să moară într-un cutremur

Din 1939 încoace, Turcia s-a confruntat cu 13 cutremure majore, de peste 7 grade, majoritatea lor având loc fie în apropierea graniței cu Siria, fie în zona graniței cu Iran și Armenia. Practic, o mare parte a teritoriului se află în zone seismice. Prima falie, Nord-Anatoliană, pornește de la Marea Egee, din zona orașului Istanbul de-a lungul litoralului turcesc al Mării Negre și ajunge până către granița de est, cu Armenia și Iran. Falia Est-Anatoliană începe la Marea Mediterană pe un aliniament aproximativ de-a lungul graniței turco-siriene și se încheie în același punct cu cea Nord-Anatoliană, în Intersecția Karliova. Cutremurul de luni a avut loc în zona faliei est-anatoliene. Pentru ca rețeta dezastrului să fie completă, în aceeași zonă este punctul de presiune exercitată de placa tectonică arabă asupra plăcii anatoliene, delimitată de cele două falii menționate.

ADVERTISEMENT

Antiohia a fost unul dintre cele mai mari orașe ale Antichității, cu populație de jumătate de milion de locuitori, fiind depășită doar de Roma și Alexandria. Aflat la granița de astăzi dintre Turcia și Siria, orașul a fost distrus de două ori de cutremure, în anii 115 și 526, numărul victimelor fiind estimat la 250.000 fiecare. Deși estimările trebuie privite cu prudență, unii istorici le socotesc verosimile ținând seama de modul în care erau construite locuințele la acea vreme și de faptul mulți dintre cei scoși în dărâmături mureau din cauza rănilor. De asemenea, orașul era supraaglomerat în ambele ocazii. În 115, împăratul Traian se afla în oraș cu armata sa cu care intenționa să-i atace pe parți. Împăratul a fost scos de sub dărâmături cu răni superficiale. În 526, erau mulți pelerini veniți în oraș să sărbătorească Înălțarea, iar mulți și-au găsit sfârșitul în incendiul devastator care a urmat cutremurului.

La nord, orașul Constantinopol, Instanbulul de astăzi, a fost distrus de trei ori de seisme devastatoare, în 557, 1509 și 1766. În anul 557 au fost patru cutremure puternice la interval de câteva luni, iar cel mai puternic a provocat prăbușirea cupolei bisericii Sfânta Sofia. În 1509, mai mulți membri ai familiei sultanului Baiazid II au fost uciși, iar în 1766 moscheea Fatih a fost serios afectată de prăbușirea minaretelor și a cupolelor.

ADVERTISEMENT

Cutremur urmat de viscol

În istoria recentă a Turciei, cel mai devastator seism a fost cel din 1939, de la Erzican, în zona Intersecției Karliova. Cutremurul din 27 decembrie a fost atât de puternic încât s-a creat o fisură în sol pe o lungime de 360 de kilometri, porțiuni din aceasta fiind vizibile și astăzi. Un tsunami cu o înălțime maximă de 3 metri a lovit coasta Mării Negre. Aproape 33.000 de oameni au murit, iar 100.000 au fost răniți. Orașul Erzincan a fost complet distrus și a trebuit reconstruit pe un alt amplasament. Numărul victimelor a fost amplificat de faptul că, imediat după cutremur, a început un viscol puternic, iar temperaturile au scăzut până la -30°C. Practic, cei care ar fi avut șanse să supraviețuiască chiar dacă erau prinși sub dărâmături au murit de frig sau pentru că salvatorii nu au mai putut să continue operațiunile din cauza viscolului.

Abia cutremurul din 1939 a determinat autoritățile de la Ankara să impună reguli privind construcția locuințelor, modificate apoi în urma cutremurului din 1953, de la Yenice-Gönen, din zona Mării Marmara, soldat cu peste 1.000 de morți. Peste 1.000 de morți au provocat și cutremurele ce au avut loc în diverse regiuni în 1942, 1943, 1944, 1946, 1966 și 1970, potrivit unei cronologii a agenției Reuters.

ADVERTISEMENT

Cu un bilanț similar s-a soldat și cutremurul din 1971 de la Bingöl, din estul țării. Circa 90% dintre clădirile din oraș s-a prăbușit, inclusiv spitalul. După numai patru ani, în aceeași regiune, în districtul Lice, au murit 2.311 oameni din cauza unui alt seism. După cutremurul principal, replicile au continuat timp de o lună. Un an mai târziu, peste 5.000 de oameni au murit în provincia Van, tot în estul țării. În 1983, un cutremur a avut loc în zona limitrofă orașului Erzurum, la granița cu Armenia. Deși bilanțul victimelor a fost relativ redus, de circa 1.000 de persoane, circa 50 de sate au fost complet distruse.

Neglijență criminală a dezvoltatorilor imobiliari

Au urmat apoi 16 ani fără cutremure majore în Turcia, până la seismul de Izmir din 17 august 1999, în apropiere de Istanbul. Peste 20.000 de oameni și-au pierdut viața. Numărul victimelor s-a datorat și faptului că seismul a avut loc la 3 dimineața. De asemenea, o mare parte a victimelor erau locuitori ai unor cartiere rezidențiale construite recent de către dezvoltatori imobiliari care au încălcat deliberat normele de siguranță la cutremur pentru a reduce costurile. Deși au fost ulterior urmăriți penal, puțini dintre ei au fost condamnați. Circa 20.000 de clădiri din regiune s-au prbăușit, iar 500.000 de oameni au rămas fără locuințe.

ADVERTISEMENT

Un incendiu a izbucnit la rafinăria Tüpraș, iar pompierii s-au luptat cinci zile cu flăcările, fiind necesară evacuarea populației pe o rază de 5 kilometri. Cutremurul a fost urmat de un tsunami ale cărui valuri au ajuns până la 2,6 metri și care a ucis 155 de oameni. Instabilitatea creată de-a lungul faliei nord-anatoliene a provocat un alt cutremur, pe 12 noiembrie, care a mai provocat 800 de victime la Düzce, potrivit National Geographic.

Ultimul cutremur major a avut loc în 2011, în estul țării, în zona orașului, când au murit peste 500 de persoane. Pe lângă cutremurele din Turcia, Intersecția Karliova a produs o serie lungă de cutremure și în Iran, soldate și acestea cu mii de morți.

ADVERTISEMENT