News

Turcia pune piedici aderării Finlandei și Suediei la NATO. “Cele două țări nu îndeplinesc condițiile impuse de Ankara”

Aderarea la NATO a Finlandei și Suediei, din nou în impas. Turcia este nemulțumită de răspunsul acestora la solicitările lui Erdogan
04.11.2022 | 11:29
Turcia pune piedici aderarii Finlandei si Suediei la NATO Cele doua tari nu indeplinesc conditiile impuse de Ankara
Turcia pune piedici aderării Finlandei și Suediei la NATO Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavuşoglu, este de părere că Finlanda şi Suedia nu au îndeplinit încă toate condiţiile impuse de Ankara pentru aderarea la NATO.

Ungaria și Turcia, singurele nemulțumite

Părerea șefului diplomației de la Ankara i-a luat prin surprindere pe șefii Alianței, care consideră că guvernele de la Helsinki și Stockholm au îndeplinit deja condițiile cerute de Turcia în iunie, iar Ankara ar trebui să aprobe în curând aderarea la NATO.

ADVERTISEMENT

La o conferință de presă comună cu ministrul turc de externe, Jens Stoltenberg a spus că a sosit timpul ca Finlanda și Suedia să devină membri cu drepturi depline ai alianței. “Aștept cu nerăbdare să salut ambele țări ca membre cu drepturi depline ale NATO, în viitorul apropiat“, a spus norvegianul, adăugând că va discuta problema cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Noul prim-ministru suedez, Ulf Kristersson, este de așteptat să sosească la Ankara săptămâna viitoare.

ADVERTISEMENT

Turcia și Ungaria sunt singurele membre NATO care încă nu au ratificat aderarea celor două țări nordice, care și-au abandonat politicile de neutralitate militară după invazia rusă a Ucrainei.

Helsinki și Stockholm cooperează cu Ankara în lupta împotriva terorismului și vor exista mai multe extrădari în Turcia“, a spus Stoltenberg. Cavusoglu a fost mai rezervat, spunând că pașii pe care cele două țări i-au făcut până acum nu sunt încă satisfăcători și că Ankara dorește „o implementare concretă”.

ADVERTISEMENT

Negocierile din zilele următoare vor fi „cruciale”, a subliniat şeful diplomaţiei turce.

Ce urmărește Turcia?

Turcia blochează intrarea Suediei și Finlandei în NATO din cauza presupusului sprijin al acestor țări pentru militanții kurzi, precum și pentru clerul islamic, cu trimitere directă către Fethullah Gulen, un fost aliat al lui Erdogan pe care președintele turc îl acuză de tentativa de lovitură de stat din 2016.

Turcia dorește extrădarea unora dintre suspecți, dar și ca Suedia să ridice embargoul la exportul de arme, iar guvernul de la Stockholm pare să se conformeze cererii, transmițând recent că este gata să-i furnizeze arme Ankarei.

ADVERTISEMENT

Totuși, Turcia susţine că Suedia a promis extrădarea a peste 70 de „terorişti”, lucru neconfirmat încă de Stockholm.

ADVERTISEMENT
Tags: