News

Turcia se transformă într-un prieten al Rusiei. Anunț făcut de Recep Erdogan după întâlnirea de patru ore cu Putin

Turcia, aparent neutră în războiul dintre Rusia și Ucraina, a ales să fie și mai apropiată de Vladimir Putin. Totul, după o întâlnire de patru ore între Erdogan și Putin.
06.08.2022 | 17:22
Turcia se transforma intrun prieten al Rusiei Anunt facut de Recep Erdogan dupa intalnirea de patru ore cu Putin
Recep Erdogan, vizită de patru ore cu Vladimir Putin. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Președintele Recep Erdogan a anunțat, ca un prim beneficiu al întâlnirii, că gazele rusești către Turcia vor fi plătite în ruble. Nu e o noutate, în condițiile în care Turcia joacă la două capete și a refuzat să impună sancțiuni Rusiei.

Turcia se transformă în prietenul Rusiei

“Un aspect pozitiv al vizitei noastre la Soci este acordul nostru cu domnul Putin privind rubla. Dacă Dumnezeu permite, schimburile noastre în ruble vor asigura beneficii Turciei şi Rusiei”, a declarat Erdogan.

ADVERTISEMENT

După o întâlnire de patru ore la Sochi, în Rusia, Erdogan pare să fie și mai apropiat de Putin. Turcia a promis Rusiei că între cele două țări va exista, în viitor, o ”cooperare energetică și economică”.

De altfel, Turcia e printre singurele locații decente unde turiștii ruși pot să meargă în vacanță. Rusia reprezintă 25% din importurile de petrol ale Turciei și 45% din achizițiile sale de gaze naturale.

ADVERTISEMENT

Ankara pare să agreeze plata în ruble a gazului pentru că așa nu își va epuiza rezervele valutare în dolari.

Turcia este considerată, cel puțin în istoria recentă a lumii, un rău necesar pentru NATO. Țara care așteaptă de zeci de ani să ajungă membru UE, dar nu reușește pentru că e departe de cerințele impuse, se află în continuare în NATO tocmai pentru a nu permite Rusiei să o atragă prea mult în sfera sa de influență.

ADVERTISEMENT

De altfel, Turcia a stresat pe toată lumea în NATO atunci când s-a trezit să pună bețe în roate aderării Suediei și Finlandei în NATO. Mulți experți consideră Turcia un ”cal troian” al Rusiei în NATO sau în lumea civilizată, însă nimeni nu își permite ca această țară să rupă relațiile diplomatice cu Europa și SUA pentru a ajunge un aliat de nădejde al Kremlinului, conform Agerpres.ro.

Mai mult, liderul turc Recep Erdogan este un personaj atipic, complicat, care nu s-a ferit să-l umilească nici pe însuși Vladimir Putin. Spre finele lunii iulie, Erdogan l-a lăsat pe Putin să aștepte într-o cameră goală, spre disperarea ”țarului” de la Kremlin.

ADVERTISEMENT

”Acele 50 de secunde în care Erdogan l-a făcut pe Putin să aștepte și l-a făcut vulnerabil în fața camerelor de filmat spun multe despre cât de multe s-au schimbat după Ucraina”, explica jurnalistul Joyce Karam. Vladimir Putin obișnuiește să-i lase pe toți liderii de stat să aștepte sosirea sa, astfel că Recep Erdogan i-a oferit o replică pe măsură.

ADVERTISEMENT