News

Turcii pun în continuare bețe în roate aderării Suediei la NATO. Ce au discutat Erdogan și premierul Andersson

Aderarea Suediei la NATO rămâne în continuare în impas din cauza Turciei. Președintele Recep Erdogan a discutat telefonic cu premierul suedez Eva Magdalena Andersson, fără rezultat.
25.06.2022 | 20:05
Turcii pun in continuare bete in roate aderarii Suediei la NATO Ce au discutat Erdogan si premierul Andersson
Președintele Recep Erdogan se opune în continuare aderării Suediei la NATO. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Erdogan a anunțat că a avut o discuție telefonică cu premierul Magdalena Andersson, însă nu s-a înregistrat niciun progres în ceea ce privește voința Suediei de a adera la NATO, potrivit Digi 24.

Erdogan se opune în continuare aderării Suediei la NATO

”Suedia trebuie să ia măsuri ce privesc subiecte atât de importante precum lupta împotriva terorismului”, a explicat Erdogan. Președintele turc a cerut „acţiuni concrete” din partea Suediei, care să răspundă concret cerințelor Ankarei.

ADVERTISEMENT

Suedia și Finlanda așteaptă să adere la NATO, după invazia Rusiei din Ucraina, însă Turcia a anunțat că se va folosi de dreptul de veto și se va opune acestui scenariu al aderării.

Principala problemă a Turciei e legătura strânsă dintre Suedia, Finlanda și militanți ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat de Ankara organizaţie „teroristă”.

ADVERTISEMENT

Potrivit Digi 24, Suedia a îmbrățișat punctul de vedere al Turciei încă din 1980, când a clasificat PKK drept „organizație teroristă”. Cu toate acestea, țările nordice sprijină milițiile YPG, aliatele PKK în Siria, pentru că au luptat împotriva jihadiștilor din Statul Islamic.

Erdogan a acuzat atât Stochkholm, cât şi Helsinki, de faptul că „adăpostesc terorişti PKK”, Partidul Muncitorilor din Kurdistan, încă din primele zile ale anunțului că țările nordice vor în NATO.

ADVERTISEMENT

”Noi n-avem un aviz pozitiv”, a subliniat președintele turc. ”Urmărim în prezent evoluţiile privind Suedia şi Finlanda, însă nu avem un aviz pozitiv, pentru că ei au făcut o greşeală, la NATO, în privinţa Greciei, înainte, împotriva Turciei”, a completat Erdogan.

În plus, ţările scandinave, din nefericire, sunt aproape ca nişte case de oaspeţi ale organizaţiilor teroriste”, a adăugat Erdogan.

ADVERTISEMENT

Finlanda și Suedia vor să adere la NATO de teama unei posibile agresiuni din partea Rusiei, un stat imprevizibil. Vladimir Putin a fost informat telefonic de acest demers, de către președintele Finlandei, și a anunțat că nu se opune aderării. Cu toate acestea, a punctat Putin, Rusia își rezervă dreptul de a trimite rachete în zona de graniță cu Finlanda, pentru „protecție”.

ADVERTISEMENT
Tags: