Sport

Turcii au șantajat UEFA pentru pedeapsa lui Sebastian Colţescu! Dezvăluirea făcută de președintele lui Başakşehir

Apar noi detalii în scandalul de rasism în care a fost implicat, la sfârșitul anului trecut, arbitrul român Sebastian Colțescu.
23.05.2021 | 16:11
Apar noi detalii în scandalul de rasism în care a fost implicat, la sfârșitul anului trecut, arbitrul român Sebastian Colțescu.
ADVERTISEMENT

Președintele fostei campioane a Turciei, Goksel Gumusdag, a dezvăluit jurnaliștilor din țara sa că a șantajat UEFA pentru ca brigada românească de la meciul PSG – Istanbul Bașakșehir să fie schimbată.

Incidentul, aparent, rasist s-a petrecut pe 8 decembrie anul trecut la meciul amintit, când Sebastian Colțescu l-a indicat cu apelativul ”ăla negru” pe antrenorul secund al formației turce, camerunezul Pierre Webo.

ADVERTISEMENT

Cum au oprit oficialii din Istanbul disputarea meciului PSG – Bașakșehir

Meciul cu pricina a fost întrerupt în minutul 14 după apelativul neispirat folosit de Sebastian Colțescu. După minute bune de discuții, oficialii și jucătorii celor două echipe au intrat la vestiare și au refuzat să mai reia partida.

La o jumătate de an distanță, președintele lui Istanbul Bașakșehir, Goksel Gumusdag, a povestit cu lux de amănunte cum a pus presiune pe delegatul UEFA la acel meci și, implicit, pe forul european.

ADVERTISEMENT

”În momentul în care s-a întâmplat incidentul am vorbit cu Webo şi Demba. Văzând starea lor de spirit, directorul nostru general, Mustafa Erogut, a spus: ’Decizia noastră este clară, nu mai intrăm pe teren!’. Mustafa a mai spus: ’Dacă nu vor fi schimbaţi toţi cei 4 arbitri, ne întoarcem la Istanbul în această seară!’.

I-am spus delegatului UEFA: ’Trimite-i un mesaj lui Ceferin. În primul rând, toţi cei 4 arbitri trebuie să fie schimbați, iar în al doilea rând, cartonaşul roşu pentru Webo va fi anulat. Dacă se întâmplă aceste lucruri, vom juca mâine’.

ADVERTISEMENT

El a spus că nu este posibil, că vor fi sancţiuni disciplinare. ’Le vom suporta pe toate’, i-am zis”, a bravat Goksel Gumusdag, citat de publicația Hurriyet.

UEFA a văzut lucrurile un pic diferit

La capătul unei anchete care a durat aproximativ două luni de zile UEFA nu i-a găsit vinovați de rasism pe Sebastian Colțescu și Octavian Șovre, care au folosit apelativul ”ăla negru”, pentru a-l identifica pe Pierre Webo pe parcursul partidei PSG – Istanbul Bașakșehir.

ADVERTISEMENT

În decembrie 2020, fotbaliștii celor două echipe au decis să iasă de pe teren și meciul a fost suspendat.

Deși au fost acuzați de rasism, cei doi arbitri români au fost considerați nevinovați de UEFA, care a concluzionat că modul în care au folosit cuvântul ”negru” nu este unul care să poată fi considerat rasist.

Forul continental a menționat că nu există o conotație rasistă în limba română pentru acest termen. Totuși, Sebastian Colțescu a fost reținut de la delegări până la finalul sezonului în curs.

ADVERTISEMENT