News

Turcii au transformat cea mai de preț mănăstire din Istanbul în moschee. Reacție violentă a Greciei

21.08.2020 | 22:31
Turcii au transformat cea mai de pret manastire din Istanbul in moschee Reactie violenta a Greciei
ADVERTISEMENT

Turcii și-au propus să scape de orice rămășiță a creștinismului în Istanbul, astfel că și Mănăstirea Chora va fi transpormată în moschee.

În condițiile în care 96% dintre locuitorii Turciei sunt musulmani și doar 0.6% sunt creștini, autoritățile nu au nicio problemă în a transforma ultimele lăcașe de cult creștine în moschee.

ADVERTISEMENT

A fost cazul celebrei Catedrale Sfânta Sofia, iar acum va urma Mănăstirea Chora, unul dintre cele mai importante monumente ale artei bizantine.

Mănăstirea Chora va fi transformată în moschee, conform unui decret prezidențial

Potrivit cotidianului Kathimerini, Consiliul de stat a decis în 2019 ca biserica să fie transformată în moschee, cu toate că MAE din Grecia și-a exprimat indignarea referitoare la decizia turcilor, decizie pe care o consideră „absolut condamnabilă”.

ADVERTISEMENT

Recep Erdogan, președintele Turciei, și-a dat acceptul ca Mănăstirea Chora să fie transformată în moschee. Situată în partea vestică din Istanbul, Mănăstirea Chora a fost construită în secolul al IV-lea, dar a fost reconstruită în perioada 1077-1081 de către Maria Doukena, soacra împăratului Alexie I.

Conform Mediafax, în 1511 la 50 de ani de la cucerirea Constantinopolului de către turci, Mănăstirea a fost transformată în moschee, după care a fost transformată în muzeu în 1945.

ADVERTISEMENT

Turcii au acoperit mozaicurile și frescele din interiorul mănăstirii în momentul în care au cucerit orașul, însă au fost redescoperite în momentul în care mănăstirea a devenit muzeu.

Consiliul de stat judecat că decizia din 1945 prin care biserica a fost transformată în muzeu a fost ilegală. Decretul prezidențial semnat de Erdogan și publicat în Monitorul Oficial din Turcia a fost pus în aplicare astăzi.

ADVERTISEMENT

Cum era de așteptat, grecii au reacționat violent la auzul acestei vești, așa cum o vor face, cel mai probabil, și rușii.

„În ciuda declarațiilor sale ocazionale despre respectarea drepturilor minorităților și a naturii plurireligioase a societății sale, Turcia își încalcă obligațiile internaționale referitor la monumentele înscrise în lista patrimoniului UNESCO, situate pe teritoriul său.

Facem apel la această țară să țină pasul cu evoluțiile internaționale în domeniul ocrotirii patrimoniului cultural mondial.

O chemăm să se întoarcă în secolul XXI, al respectului reciproc, al dialogului și al înțelegerii între civilizații”, a transmis Ministerul de Externe din Grecia.

Sfânta Sofia, transformată în moschee de Recep Erdogan

În luna iulie celebra Catedrală Sfânta Sofia a fost transformată în moschee, tot prin decretul lui Erdogan. Rușii, americanii și grecii au protestat vehement, însă președintele turc s-a apărat.

La Atena nu există nici măcar o moschee, spre deosebire de Istanbul, unde multe biserici sunt mereu active. Guvernul grec nu are legitimitate să administreze Turcia și ar trebui să evite să genereze controverse inutile. Dacă vor depăși în continuare limita, vom ști cum să răspundem. Aghia Sofia (Ayasofya) se află pe teritoriul turc, a fost cucerită, iar ceea ce se întâmplă în țara noastră are legătură cu proprietatea noastră, ne privește doar pe noi. Nu este deloc o problemă internațională, ci este o problemă de suveranitate națională”, a explicat Erdogan.

ADVERTISEMENT