News

Turismul favorizează creșterea infecțiilor cu noul coronavirus? Explicațiile unui secretar de stat din Ministerul Sănătății

06.08.2020 | 16:54
Turismul favorizeaza cresterea infectiilor cu noul coronavirus Explicatiile unui secretar de stat din Ministerul Sanatatii
ADVERTISEMENT

Într-un dialog cu reprezentantul patronatelor din turism şi preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, Dragoş Anastasiu, Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a explicat că ultimele creșteri ale infecției cu noul coronavirus nu pot fi puse pe seama turismului sau industriei hoteliere.

Asta deși ne aflăm în plin sezon estival, iar litoralul românesc este luat cu asalt de sute de români dornici de distracție care de cele mai multe ori uită să respecte distanțarea fizică și toate celelalte norme sanitare.

ADVERTISEMENT

În cadrul evenimentului organizat de Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR), oficialul i-a dat asigurări lui Anastasiu că nu există studii care să indice faptul că reluarea activităţilor turistice a provocat explozia de cazuri de îmbolnăvire.

Horațiu Moldovan susține că turismul nu favorizează creșterea infecțiilor cu noul coronavirus

Nu există studii care să arate, astăzi, în mod cert, că explozia sau creşterea numărului de infectări vine din zona industriei noastre, din restaurante sau de pe plajă sau din altă parte. Nu ştim exact unde s-a întâmplat ceva ce a condus la creşterea numărului de infectări. Puteţi să-mi confirmaţi că nu avem astfel de studii?”, l-a întrebat Dragoș Anastasiu pe secretarul de stat, iar răspunsul acestuia a fost cât se poate de clar.

ADVERTISEMENT

Într-adevăr, nu există argumente ştiinţifice care să susţină că problema apare dintr-o zonă specifică, cum ar fi industria turismului şi industria hotelieră. Nu suntem în posesia acestor informaţii ştiinţifice”, a recunoscut Horațiu Moldovan.

Motivul pentru care restaurantele din România rămân închise

Totodată, reprezentantul patronatelor din turism a cerut explicații pentru creșterea alarmantă a cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19, în condițiile în care România este singurul stat european cu restaurantele închise.

ADVERTISEMENT

Suntem singura ţară din Europa cu restaurante închise la interior şi totuşi suntem fruntaşi la numărul de infectări. Ceva, în logica mea, se rupe”, a spus Anastasiu. În replică, secretarul de stat a dat asigurări că strategia Guvernului de a ține localurile închise în ciuda lipsei argumentelor științifice privind răspândirea accelerată a virusului prin activităţile turistice este necesară și a precizat că ea se bazează pe particularităţile de comportament ale românilor.

Există particularităţi în cultura fiecărui popor, există particularităţi de comportament şi de înţelegere, care este foarte variabil de la ţară la ţară şi de la popor la popor. Deci, este evident că într-un fel acţionează popoarele din sudul Europei, popoarele de cultură latină, comparativ cu popoarele scandinave, ca să dau un exemplu.

ADVERTISEMENT

Deci, modul de a fi şi obiceiurile sunt diferite şi trebuie să ne gândim la întreaga populaţie, la toate păturile ei, care fac particularitatea ţării noastre, a grupului de ţări din care ţara noastră face parte. Deci, ne putem gândi la anumite explicaţii, le vedem deseori, dar încă nu suntem în posesia unor studii şi argumente de tip ştiinţific indiscutabil care să afirme acest lucru”, a declarat Horațiu Moldovan.

ADVERTISEMENT