În noaptea de miercuri spre joi, un grup de turiști polonezi a cerut ajutorul salvamontiștilor după ce un tânăr acuza dureri insuportabile în zona inghinală și din această cauză nu mai putea continua drumeția.
Trei turiști polonezi au cerut ajutorul salvamontiștilor sibieni. Incidentul s-a produs miercuri noapte spre joi, în zona Piscul Strâmbanul, când un adolescent de 17 ani, din acel grup, nu s-a mai putut deplasa din cauza unor dureri în zona inghinală.
„În cursul nopții de ieri, SPJ Salvamont Sibiu a fost solicitat de către un grup de turiști polonezi, aflați în zona Piscul Strâmbanul, Muntii Făgăraș, pentru preluarea unui adolescent de 17 ani cu dureri acute în zona inghinală, aflat în incapacitate de deplasare.
Salvamontiștii Sibieni au ajuns la victimă în jurul orei 01.30, au evaluat victima și au început transportul acesteia spre localitatea Turnul Roșu, unde au predat victima la ambulanță în jurul orei 4.30. Restul grupului a rămas campat la cort, urmând să își continue parcurgerea crestei munților Făgăraș”, au transmis reprezentanții Salvamont Sibiu.
În paralel cu acest incident, echipa Salvamont Sibiu se afla într-o altă misiune de salvare în baza Negoiu. O altă persoană a avut nevoie de ajutor deoarece i s-a făcut rău, avea stări de greață și era prea epuizat pentru a mai parcurge drumeția. Victima a fost dusă la Cabana Negoiu.
Salvamont Brașov vine cu o serie de informații și recomandări utile pentru oamenii care se aventurează sau intenționează să parcurgă un drum montan.
Înainte de a porni în drumeție este esențial să adunați câteva informații despre traseu, gradul de dificultate, starea vremii, programul de funcționare al cabanelor, dar și cel al mijloacelor de transport pe cablu. De asemenea, echipamentul adecvat este esențial. În plus, recomandat este să existe în ghiozdan și o hartă a zonei respective, o lanternă cu baterii de schimb, telefonul mobil, busolă, dar și o trusă de prim ajutor, specifică reprezentanții Salvamont Brașov.
În plus, important este să evitați plecarea pe munte de unul singur. Cabanierul sau serviciul Salvamont trebuie să fie informați cu privire la drumul care urmează să fie parcurs și completați înscrierea în registrul de trafic al turiștilor.
Drumețiile trebuie alese responsabil în funcție de pregătirea fizică și psihică a celui mai slab membru al grupului. De asemenea, indicatoarele trebuie întotdeauna urmărite.
În cazul unui pericol sau a unor dificultăți pe traseu, recomandat este să rămâneți la cea mai apropiată cabană. Băuturile alcoolice trebuie evitate înainte sau în timpul drumețiilor. De dorit este să nu deteriorați amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele. De asemenea, nu aruncați deșeuri și evitați să aprindeți focul în pădure și pe pășunile alpine.
„Reacționați prompt în caz de accident: Dacă are loc un accident, acționați rapid și eficient pentru a proteja și ajuta persoana accidentată. Sunați imediat la 112 sau la 0SALVAMONT și furnizați detalii esențiale precum numele dumneavoastră, locația exactă, natura accidentului, numărul persoanelor afectate și momentul producerii accidentului”, au mai adăugat reprezentanții Salvamont Brașov într-o postare pe Facebook.