Dacă în prezent, la Mamaia, turiștii se plâng de prețurile extrem de piperate, în trecut lucrurile erau diametral opuse. Deși e greu de crezut, unii turiști ajungeau acasă cu buzunarele pline.
La mijlocul anilor 60, Kurt Bachmayer, un turist din Austria, și-a luat soția și s-au aventurat pe litoralul românesc. Au ales stațiunea Mamaia.
Veniți aici să se bucure de o vacanță de neuitat, cei doi au dat de o Românie comunistă. Pe atunci, țara noastră venea cu o ofertă săracă în fața turiştilor români, precum și străini.
Bărbatul s-a plâns, ulterior, că nu a avut unde să cheltuiască banii, fiind nevoit să se întoarcă cu buzunarele pline acasă.
”Nu există nicio posibilitate în Mamaia să cheltuieşti banii. Trebuie să aveţi în vedere că turistul din Vest are la el suplimentar circa 3.000 de şilingi pe care ar vrea să-i cheltuiască individual”, spunea acesta, conform Adevărul.ro.
Austriacul a mai reproșat faptul că angajaţii din domeniul hotelier nu comunică într-o altă limbă decât româna. El nu înţelegea de ce, la Mioriţa, unde veneau în proporţie de 90% turiști din Germania, nu erau şi anunţuri într-o limbă străină.
”Nu este bine ca anunţurile să fie făcute numai în româneşte. Am stat acolo patru ore şi nu m-a întrebat niciun ospătar dacă doresc o a doua sticlă de vin”, se mai plângea acesta.
Potrivit sursei citate, turistul din Austria s-a plâns direct autorităţilor de la Bucureşti pentru că nu a avut unde să-şi cheltuiască banii.
”Datorită propagandei deosebit de puternice m-am hotărât ca anul acesta (n.r. 1964) să aleg Mamaia ca loc de odihnă. Ar fi un act de politeţe dacă conducerea hotelului cel puţin ar saluta oaspeţii.
Omul devine cu totul impersonal atunci când este condus ca o turmă în hotel şi de acolo într-o hală asemănătoare cu halele din fabrici, denumită sala de mese, unde sunt îndopaţi bogat şi peste măsură. Niciodată nu scapi de impresia că eşti numai un număr, un obiect“, scria turistul străin, în scrisoarea către Ministerul de Interne.
Pe lângă reproșuri, Kurt Bachmayer le-a dat și câteva sfaturi autorităților comuniste de la București.
Printre acestea: să amenajeze în hoteluri cafenele cu aparate de făcut cafea, care să funcţioneze. ”Este o absurditate ca pentru o cafea bună să aştepţi 30 de minute“, spunea el.
Dacă lucrurile nu vor fi puse la punct, spunea atunci Bachmayer, circa ”80% dintre turiştii străini că nu vor mai reveni niciodată în România“.
”Întrebaţi la banca dumneavoastră naţională ce sumă ridicolă a fost cheltuită de turiştii vestici. Trebuie să vă schimbaţi spiritual, în sensul că turistul din Vest este individualist şi ca atare vrea să-şi petreacă concediul cu partenerul lor omeneşte“, le mai spunea acesta autorităților de la București.