News

Turiștii din Praga, înșelați de o bandă români care pretindeau că strâng fonduri pentru persoane cu handicap. Unde ajungeau, de fapt, banii celor păcăliţi. Video

08.06.2020 | 15:11
Turistii din Praga inselati de o banda romani care pretindeau ca strang fonduri pentru persoane cu handicap Unde ajungeau de fapt banii celor pacaliti Video
ADVERTISEMENT

O parte dintre turiștii care au ajuns în Praga în ultimele zile au fost înșelați de o bandă români care pretindeau că reprezintă o asociație a persoanelor cu handicap.

Turiștii din Praga, înșelați de o bandă români care pretindeau că strâng fonduri pentru persoane cu handicap. Unde ajungeau, de fapt, banii celor păcăliți

Străzile din Praga, Capitala Cehiei, au fost în ultimele zile scenele unor acțiuni de înșelătorie clasice ale unor cetățeni români. Aceștia pretindeau că adună bani pentru societăți caritabile, însă fondurile ajungeau direct în buzunarul propriu.

ADVERTISEMENT

Janek, un auto-intitulat ”Ghid Onest” din Praga, Capitala Cehiei, a urcat pe contul său de YouTube un material în care arată cum demască mai mulți așa-ziși agenți ”surdo-muți” din oraș care pretind că vin din partea unei asociații care sprijină copiii cu probleme medicale.

La începutul acestei luni, mai mulți cetățeni cu origini din România au fost surprinși în acțiune în ultimele zile pe străzile din Praga. Ei se dădeau ca reprezentanți ai ”Asociației Naționale pentru copii cu dizabilități de auz” și cereau bani turiștilor întâlniți pe străzi.

ADVERTISEMENT

Ghinionul lor din această perioadă s-a numit Janek, un vlogger din Cehia care a întreprins o razie serioasă printre acești impostori și a demonstrat tuturor că ei nu fac altceva decât să înșele cu bună știință.

”Am filmat aceste înșelătorii care au loc în majoritatea Capitalelor din Europa. Dacă le veți da bani acestor oameni, sumele nu vor ajunge la copiii cu nevoi, ci vor merge direct în buzunarele lor.

ADVERTISEMENT

Și mai trebuie să le spunem celor ce ne privesc că acești înșelători nici măcar nu sunt surzi sau muți.”, spune Janek în startul filmului postat în online.

Cum reacționează românii prinși în flagrant pe străzile din Praga

În momentul în care vloggerul ceh le impută faptul că nu fac altceva decât să păcălească oamenii, conaționalii noștri de origine romă au reacții vehemente. Dacă unii sunt aproape violenți și înjură, alții se scuză și încearcă să se ferească de camerele de filmat.

ADVERTISEMENT

Deși se dau drept surdo-muți, înșelătorii nu au nicio problemă să răspundă vloggerului ceh sau să să riposteze cu cuvinte de nereprodus.

În finalul clipului, Janek rememorează episoade similare înregistrate în Cehia cu o femeie care înșela în același mod turiștii de pe străzi.

Despre bandele de români depistați în aceste zile, vloggerul spune că aceștia ar fi strâns circa 300 de euro în decurs de câteva ore de acțiune pe străzile din Praga. El transmite un semnal pentru toți cei care îi întâlnesc: ”Nu vă lăsați păcăliți! E doar o înșelătorie”.

ADVERTISEMENT
Tags: