News

Turiștii mor pe capete în Grecia. Cercetătorii sunt în alertă și investighează cauza deceselor

Cercetătorii din Grecia investighează cu atenție cauza deceselor și disparițiilor printre turiștii străini din Grecia. Cel mai probabil totul e din cauza caniculei.
20.06.2024 | 09:56
Turistii mor pe capete in Grecia Cercetatorii sunt in alerta si investigheaza cauza deceselor
Turiștii mor pe capete în Grecia. Cercetătorii sunt în alertă și investighează cauza deceselor
ADVERTISEMENT

Cea mai cunoscută victimă a căldurii extreme e Michale Mosley, un prezentator britanic de televiziune. Acesta ieșise la o plimbare în insula grecească Symi, în timpul caniculei, însă a fost găsit mort. În Grecia în majoritatea zonelor temperaturile depășesc 40 de grade Celsius ziua, astfel că turiștii sunt răpuși unul câte unul de vreme.

Turiștii mor pe capete în Grecia din cauza temperaturilor extreme

Doar în ultimele zile un turist olandez a fost găsit mort în Samos, în timp ce un alt turist american a fost găsit mort pe Matrhaki. Un alt turist, Albert Calibet, a fost dat dispărut, după ce a plecat într-o drumeție pe insula Amorgos. La fel au dispărut și două femei din Franța pe insuka Sikinos.

ADVERTISEMENT

Autoritățile îi roagă pe oameni să țină cont de temperaturile extreme de afară și să nu subestimeze impactul acestor temperaturi. ”Există un tipar comun: toți au plecat la drumeție pe fondul temperaturilor ridicate”, a declarat Petros Vassilakis, purtătorul de cuvânt al Poliției din Grecia.

Oamenii de știință spun că efectele căldurii asupra corpului uman, în special asupra creierului, sunt puțin studiate. Simptomele includ confuzie, alterarea capacității de decizie și percepția asupra riscurilor. În condițiile în care schimbările climatice generează valuri de căldură tot mai lungi, cercetătorii încearcă să țină pasul, conform CNN.

ADVERTISEMENT

Studiile vizează impactul căldurii asupra inimii, plămânilor, pielii și asupra mușchilor. ”Pentru mine însă, creierul este cheia tuturor, pentru că este comutatorul principal pentru organism”, a declarat medicul Damian Bailey, profesor de fiziologie și biochimie la Universitatea din South Wales.

Căldura extremă face rău creierului, avertizează oamenii de știință

Majoritatea oamenilor sunt familiari cu starea de lene specifică unei zile de vară. Cercetătorul Bailey compară corpul uman cu un vehicul Hummer, care are nevoie de foarte multe resurse pentru a funcționa. “Aceasta este o mare problemă: faptul că nu este suficient combustibil într-un motor care funcționează tot timpul la limita superioară“, a explicat omul de știință.

ADVERTISEMENT

Cercetătorul în neuroștiințe la Universitatea de Stat din Washington, Kim Meidenbauer, crede că vremea extremă, implicit căldura extremă, poate perturba activitatea creierului. ”Rețelele cerebrale care, de obicei, le permit oamenilor să gândească în mod clar, să raționeze, să își amintească, să construiască și să formuleze idei, pot fi perturbate în condiții termice extreme”, a declarat cercetătorul pentru CNN.

Așadar, cercetătorii spun că oamenii nu mai gândesc limpede din cauza căldurii și se pot trezi că iau decizii care-i costă viața. ”Devine mai greu să iei decizii complexe, cum ar fi calea ce trebuie urmată într-o drumeție. Aparent simplă, o astfel de hotărâre implică evaluarea mai multor factori.

ADVERTISEMENT

Există, de asemenea, dovezi care indică faptul că oamenii sunt mai predispuși să ia decizii riscante și să se angajeze în comportamente impulsive atunci când sunt expuși la căldură. Nu este vorba doar despre disconfort termic și arsuri solare. E vorba despre (situații) potențial amenințătoare la adresa vieții, cum ar fi luarea unor decizii proaste, cu judecata întunecată”, a punctat Meidenbauer.

Oamenii de știință recunosc că se cunosc foarte puține despre impactul pe care căldura îl are asupra corpului, însă e cert că oamenii în vârstă sunt mai vulnerabili. De altfel, toți dispăruții din Grecia aveau peste 50 de ani. “Nu contează cât de inteligent ești sau cât de în formă crezi că ești: dacă ieși afară la temperaturi de peste 40 de grade Celsius, ești în pericol”, a concluzionat medicul Bailey.

ADVERTISEMENT