Sport

A început Turneul Campionilor! Federer, debut cu dreptul la Londra

Turneul Campionilor de la Londra a început duminică şi adună la start cei mai buni jucători din 2017. Titanii Rafa Nadal şi Roger Federer sunt favoriţii acestei ediţii.
12.11.2017 | 09:30
A inceput Turneul Campionilor Federer debut cu dreptul la Londra

UPDATE, ora 18:05 / Roger Federer a început cu dreptul Turneul Campionilor! Campionul elveţian l-a învins în două seturi pe Jack Sock, scor 6-4, 7-6. Al doilea meci al grupei va avea loc în jurul orei 22:00 şi îi va pune faţă în faţă pe Marin Cilic şi Alexander Zverev. 


Competiţia se va desfăşura pentru al 9-lea an la rând în arena O2 din Londra, capitala Angliei găzduind ultimul turneu al anului începând din anul 2009. Ediţia din acest an vine cu cele mai multe surprize, în condiţiile în care pe lista participanţilor nu se regăsesc uriaşi ai sportului alb precum Novak Djokovic, Andy Murray sau Stan Wawrinka, jucători care au avut probleme în 2017. 

Andy Murray a început anul ca lider mondial însă problemele fizice l-au doborât şi britanicul nu a mai evoluat la niciun turneu după Wimbledon. Murray nu va putea să îşi apere titlul obţinut anul trecut la Londra. Finalistul Novak Djokovic a avut acelaşi parcurs în acest an. Sârbul s-a retras în sferturi de la Wimbledon din cauza unor probleme la cot şi nu a mai jucat de atunci, fiind pentru prima dată în ultimul deceniu, out din top 10 ATP. 

Rivalitatea Nadal-Federer, din nou la cel mai înalt nivel 

Anul 2017 a marcat revenirile în top ale lui Rafa Nadal şi Roger Federer. Tocmai când lumea începea să spună că era celor doi titani a apus, “Matadorul” şi “Swiss Maestro” au ieşit la rampă şi au jucat o palpitantă finală la Australian Open. Cum altfel poate să se încheie o astfel de înfruntare dacă nu în 5 seturi. Nadal a avut break în decisiv, dar Federer a rupt blestemul şi a câştigat primul titlu de Grand Slam după o pauză de 5 ani, ultimul succes a fost obţinut la Wimbledon 2012. 

Nu doar primul turneu de Grand Slam a fost sub auspiciile rivalităţii dintre Federer şi Nadal, ci întreg sezonul. Roger şi-a continuat seria perfectă şi în turneele Masters din SUA, de la Indian Wells şi Miami, dar apoi a luat o pauză pentru sezonul de zgură. A fost rândul lui Nadal să strălucească. Ibericul a cucerit titlurile de la Monte Carlo, Barcelona, Madrid şi Roland Garros. La Internaţionalele Franţei, Nadal a făcut “La Decima”, reuşind al 10-lea titlu fără să piardă vreun set. 

Nadal şi Federer şi-au împărţit şi ultimele două turnee de Grand Slam. Roger Federer s-a impus la Wimbledon, turneul său de suflet, după ce l-a învins în finală pe Marin Cilic, în timp ce Rafa Nadal a reuşit să câştige al treilea său titlu la US Open, după o finală împotriva surprizei, Kevin Anderson. 

Capetele de afiş la Turneul Campionilor

Rafael Nadal şi Roger Federer este şi finala aşteptată de la Turneul Campionilor, cei doi fiind favoriţii 1, respectiv 2. Dar, rămâne de văzut dacă Rafa Nadal este complet refăcut după accidentarea de la genunchi, care l-a făcut să se retragă de la Mastersul de la Paris. “Matadorul” a spus că în acest moment totul este în regulă în ceea ce priveşte starea sa de sănătate. 

Roger Federer a declarat că este pregătit pentru ultimul turneu al anului: “Sunt foarte fericit să fiu aici şi să joc împotriva celor mai buni. În acest moment, mă concentrez să închei sezonul într-un mod pozitiv şi să joc cel mai bun tenis al meu”

Componenţa grupelor

Rafa Nadal face parte din grupa Pete Sampras, alături de Grigor Dimitrov, David Goffin şi Dominic Thiem

Roger Federer a fost repartizat în grupa Boris Becker alături de Marin Cilic, Alexander Zverev şi Jack Sock

Nadal caută ultimul titlu care îi lipseşte din carieră 

Rafa Nadal este unul dintre cei 8 jucători din istorie care au reuşit să câştige cele 4 turnee de Grand Slam în carieră. Ibericul a câştigat 1 titlu la Australian Open, 10 la Roland Garros, 2 la Wimbledon şi 3 la US Open. Nadal este campion olimpic şi la simplu (2008) şi la dublu (2016), dar din carieră îi lipseşte un singur titlu important: Turneul Campionilor.

Spaniolul a jucat două finale la Londra, 2010 şi 2013, pierdute în faţa lui Roger Federe şi Novak Djokovic. În 2017, Nadal este principalul favorit al competiţiei şi are o şansă bună de a cuceri şi ultimul mare titlu care îi lipseşte din carieră. 

Roger Federer, în drumul spre al 7-lea titlu de “campion al campionilor” 

Spre deosebire de Rafa Nadal, Roger Federer a câştigat de 6 ori deja Turneul Campionilor. De două ori a făcut-o la Houston (2003, 2004), de două ori la Shanghai (2006, 2007) şi de două ori la Londra (2010 şi 2011). Recordman de titluri la Londra este Novak Djokovic, care s-a impus de 4 ori la rând, între 2012 şi 2015. 

Ultimul titlu a fost câştigat de Andy Murray. Britanicul a reuşit să stopeze supremaţia lui Djokovic la Londra, reuşind să îl învingă în finala din 2016 cu 6-3, 6-4. Murray nu îşi va putea apăra titlu în acest sezon, însă îşi pregăteşte revenirea la începutul anului 2018. 

Noul val se lasă aşteptat

Între Rafa Nadal şi Roger Federer este o diferenţă de 1640 de puncte în clasament. Însă după cei doi se cască un hău de aproape 5000 de puncte în clasament. Pe locul 3 este Alexander Zverev, cu 4400 de puncte. 

Specialiştii considerau că jucători precum David Goffin, Alexander Zverev, Dominic Thiem sau Nick Kyrgios sunt jucătorii din noul val care pot să fie liderii tenisului mondial. Dar, acest “nou val” se lasă aşteptat pentru că, cel puţin în 2017, legea a fost făcută tot de Roger Federer şi Rafa Nadal. 

Federer şi Nadal sunt stelele acestui Turneu al Campionilor şi toată lumea aşteaptă o nouă finală de vis în încheierea sezonului 2017 între cei doi jucători legendari.