Sporturi

Turneul celor 4 trambuline. Kamil Stoch, victorie la Bischofshofen și câștigă competiția

Turneul celor 4 trambuline Kamil Stoch victorie la Bischofshofen si castiga competitia
ADVERTISEMENT

Marţi, 29 decembrie pleacă la drum ediţia cu numărul 69 din celebra competiţie a săriturilor cu schiurile, Turneul celor 4 trambuline. Pentru prima dată în istoria competiţiei sportivii vor concura fără prezenţa vreunui spectator, evident motivul fiind pandemia de coronavirus.

Cele patru puncte de reper ale Turneului au rămas cele tradiţionale, adică Obersdorf, Garmisch-Partenkirchen, în Germania şi Innsbruck şi Bischofshofen, în Austria. Întrecerea a debutat de fapt luni, 28 decembrie, la Obersdorf cu calificările, iar concursul propriu zis are loc marţi, 29 decembrie.

ADVERTISEMENT

În continuare se va merge la Garmisch-Partenkirchen, între 31 decembrie şi 1 ianuarie, la Innsbruck, 2 şi 3 ianuarie şi în ultima etapă la Bischofshofen, 5 şi 6 ianuarie. Cum în Bavaria rata infectărilor cu COVID 19 contuinuă să fie ridicată organizatorii nu au primit acceptul de a avea spectatori, nici măcar în număr limitat, în Audi Arena fiind prezenţi de obicei în jur de 25.000 de iubitori ai acestui sport deosebit de spectaculos.


UPDATE, 6 ianuarie, ora 20:58 / Polonezul Kamil Stoch s-a impus extrem de clar și la Bischofshofen și a câștigat pentru a treia oară în carieră Turneul celor 4 trambulinbe, competiția ce se desfășoară la trecerea dintre ani.

ADVERTISEMENT

Cu sărituri de 139 și 140 de metri, Stoch a obținut un total de 300,7 puncte la Bischofshofen, pentru o victorie zdrobitoare la ”general”: 48,1 puncte în fața ocupantului locului doi, germanul Karl Geiger, și 52,8 puncte în fața conaționalului Dawid Kubacki, care a prins ultima treaptă a podiumului la total.

Turneul celor 4 trambuline

Kamil Stoch i-a egalat pe germanul Helmut Recknagel și norvegianul Bjorn Wirkola pe treapta a treia a podiumului în topul celor mai multe victorii la ”general” în Turneul celor 4 trambuline, în urma lui Janne Ahonen (5 victorii) și Jens Weissflog (4 victorii).

ADVERTISEMENT

UPDATE, 3 ianuarie, ora 16:27. Kamil Stoch a dat lovitura în a treia etapă din Turneul celor 4 Trambuline. Polonezul a câștigat detașat etapa de la Innsbruck și a profitat de ratările principalilor săi oponenți la “Vulturul de Aur”. Stoch a reușit două evoluții solide, încheiate cu 127,5, respectiv 130 de metri și i-a devansat pe Anze Lanisek și Dawid Kubacki.

În clasamentul turneului, Kamil Stoch a preluat conducerea de la Halvor Egner Granerud. Norvegianul care a dominat calificările și sesiunile de antrenament a ratat prima săritură și a ocupat abia locul 30 după prima manșă. La fel s-a întâmplat și cu Karl Geiger, neamțul ratând orice șansă pentru câștigarea turneului.

ADVERTISEMENT

Clasamentul etapei de la Innsbruck: 

Clasamentul turneului: 


UPDATE, 1 ianuarie, ora 17:22. Polonezul Dawid Kubacki se impune în etapa a doua a turneului, cea de la Garmisch Partenkirchen. Câştigorul ediţiei trecute a reuşit să corecteze recordul trambulinei înregistrând o săritură de 144 de metri în a doua manşă a competiţiei. El i-a depăşit pe Halvor Egner Granerud şi Piotr Zyla.

Top 10 după etapa de la Garmish: 

 

În clasamentul turneului, norvegianul Halvor Egner Granerud a preluat şefia de la Karl Geiger, actualmente pe locul secund. Polonezul Kamil Stoch rămâne şi el cu şanse pentru victoria în turneu.


Programul Turneului celor 4 trambuline

luni, 28 decembrie – Oberstdorf, Germania – calificări

marți, 29 decembrie – Oberstdorf, Germania – prima etapă


Karl Geiger a câştigat prima etapă din Turneul celor 4 Trabuline. Germanul a avut un punctaj de 291,1. Pe locul secund s-a clasat polonezul Kamil Stoch, cu 288,3. Iar novegianul Marius Lindvik a completat podiumul cu 285,2 puncte.


joi, 31 decembrie – Garmisch-Partenkirchen, Germania – calificări

vineri, 1 ianuarie – Garmisch-Partenkirchen, Germania – a doua etapă


Dawid Kubacki se impune în a doua etapă, cea de la Garmisch-Partenkirchen. Polonezul a reuşit să corecteze recordul de trambulină la a doua săritură, 144 de metri. Podiumul a fost completat de Halvor Egner Granerud şi Piotr Zyla.


sâmbătă, 2 ianuarie – Innsbruck, Austria – calificări

duminică, 3 ianuarie Innsbruck, Austria – a treia etapă

marți, 5 ianuarie – Bischofshofen, Austria – calificări 

miercuri 6 ianuarie – Bischofshofen, Austria – ultima etapă

Obersdorf a fost singura gazdă la Turneul celor 4 trambuline care plănuia să aibă spectatori

Inițial, aceasta a fost singura dintre cele patru gazde ale Turneului celor patru trambuline care și-a asumat  că va permite accesul fanilor. Organizatorii au scos chiar la vânzare primele 2.500 de bilete pentru manșa inaugurală, epuizate în doar o oră, însă evoluția crizei COVID 19 le-a dat planurile peste cap. Această interdicţie fusese  acceptată încă de câteva săptămâni de oficialii de la Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck și Bischofshofen.

Totuşi organizatorii de la Obersdorf nu s-au dat bătuţi şi au găsit totuși o modalitate pentru ca tribuna principală să nu fie perfect pustie: 350 de figurine din carton ale unor fani ai săriturilor cu schiurilor vor popula tribuna cea mai expusă în timpul transmisiunilor tv.

Polonia, caz de COVID 19, cu sportiv asimptomatic

Nici nu a început bine turneul şi deja a avut loc primul eveniment. Luni s-a anunţat că delegaţia Poloniei, care avea în componenţă pe câştigătorul ultimei ediţii, David Kubacki şi pe triplul campion olimpic, învingător în 2017 şi 2017, Kamil Stoch, nu va putea participa, întrucât a fost depistat un caz de coronavirus la săritorul Klemens Muranka.

„Îmi pare rău, dar s-a întâmplat. Sunt pozitiv și până acum nu am simptome”, a fost mesajul lui Muranka. Directorul sportiv al Poloniei, fostul săritor Adam Malysz, a declarat: „Am făcut un test în urmă cu două zile și toate rezultatele au fost negative. Este ciudat”.

Marele favorit e liderul mondial, norvegianul Halvor Egner Granerud

Polonia nu a mai participat astfel în calificările de luni, însă a doua zi situaţia s-a schimbat cu 180 de grade. Organizatorii au decis, după efectuarea altor teste, cu rezultate negative, reincluderea delegaţiei Poloniei în competiţie direct pe lista de start!

În afara celor doi săritori polonezi amintiţi mai sus alţi favoriţi sunt norvegianul Halvor Egner Granerud şi germanul Markus Eisenblicher. Nordicul este liderul detaşat în clasamentul actual al Cupei Mondiale la sărituri cu schiurile, cu 600 de puncte. Germanul e pe locul 2, cu 463 de puncte, iar treapta de bronz aparţine compatriotului lui Granerud, Robert Johansson.

ADVERTISEMENT