Fotbal intern

Turneul final al copiilor! Ce fii de foști fotbaliști joacă la Euro U21

18.06.2019 | 08:52
Despre turneul final al Euro U21 se poate spune că este unul al fiilor de foști fotbaliști, nu mai puțin de 17 jucători au urmat calea pe care au mers și părinții lor

Despre turneul final al Euro U21 se poate spune că este unul al fiilor de foști fotbaliști, nu mai puțin de 17 jucători au urmat calea pe care au mers și părinții lor. Conform site-ului oficial al FRF, România este reprezentată la acest capitol de doi dintre cei mai reprezentativi jucători din lotul convocat de selecționerul Mirel Rădoi, mijlocașii Ianis Hagi și Dennis Man.

Euro U21, turneul final al fiilor de foști fotbaliști

Mai mult ca niciodată, actualul turneu final al Euro U21 este o competiție a fiilor de foști fotbaliști. Decarul naționalei României, Ianis Hagi, încearcă să calce pe urmele mult mai celebrului său tată, Gică Hagi, cel care a dus reprezentativa de seniori poână în sferturile de finală ale Campionatului Mondial din 1994. Însă, el nu este singurul jucător din lotul ”tricolorilor” care a avut un tată fotbalist. Tot aici se încadrează și Dennis Man, al cărui tată, Cristian, a jucat în Divizia B.

Dar la turneul final al Campionatului European de tineret mai sunt 15 fotbaliști care au îmbrățișat aceeași meserie ca a taților lor, unii celebrii, alții care au trecut doar prin ligile inferioare din țara lor. Tatăl belgianului Alexis De Sart, Jean-Francois, a jucat pentru RFC Liege și Anderlecht în perioada 1979-1995 și are trei selecții pentru naționala Belgiei, iar tatăl sârbului Luka Adzic, Ivan, a fost la Steaua Roșie Belgrad, Logrones sau Rapid Viena, fără să îmbrace însă tricoul Iugoslaviei.

Jucătorii naționalei de tineret la antrenamentul dionaintea meciului de debut la Euro 2019 împotriva Croației (sursă foto: frf.ro)

Dinastia portarilor la naționala Angliei

Anglia are trei reprezentanți, în timp ce Germania și Italia au câte doi jucători în această categorie. Tatăl neamțului Robin Koch, Harry, e un fost fundaș care a debutat în Bundesliga la 26 de ani, strângând peste 200 de meciuri pentru Kaiserslautern, iar cel al lui Johannes Eggestein, Karl, a jucat toată cariera doar pentru TSV Havelse, inclusiv în a doua ligă germană, în sezonul 1990-1991.

Tatăl englezului Anguss Gunn, Brian, a fost tot portar, dar a jucat pentru Scoția! A fost câștigător al Cupei Cupelor cu Aberdeen și fost goalkeeper la Norwich City. Andy Woodman, tatăl lui Freddie, a fost și el portar, jucând pentru Northampton, Colchester, Crystal Palace, Oxford sau Brentford, în timp ce tatăl lui Harvey Barnes, Paul, a fost atacant pentru Notts County, Stoke City, Birmingham City, Burnley sau Huddersfield Town.

Spaniolii, cei mai mulți jucători care calcă pe urmele taților

Puțină lume știe ca tatăl noului star al fotbalului italian Nicolo Zaniolo, Igor, a fost atacant pentru Spezia, Cosenza, Ternana, Messina, Genoa sau Salernitana în perioada 1992-2013. După Gică Hagi, probabil cel mai cunoscut tată al unui fotbalist de la Euro de tineret este Enrico Chiesa, tatăl lui Federico, care a jucat de 22 de ori pentru naționala Italiei și a fost câștigător al Cupei Cupelor cu Sampdoria și al Cupei UEFA cu Parma.

Din grupa în care face parte și România mai sunt șase jucători care au avut tați fotbaliști, un croat și cinci spanioli:

Alen Halilovic (Croația) – Tatăl Sejad a îmbrăcat de 15 ori tricoul Bosniei-Herțegovina și o dată pe cel al Croației, fost jucător la Valladolid sau Karabukspor

Dani Olmo (Spania) – Tatăl Miquel a fost atacant în ligile inferioare spaniole la Terrassa sau Villafranca (1984-1998), devenind ulterior antrenor

Rafa Mir (Spania) – Tatăl Magin a fost fundaș inclusiv în prima ligă spaniolă, jucând printre altele pentru Mallorca, Elche, Albacete și Cartagena.

Mikel Merino (Spania) – Tatăl Angel a strâns aproape 300 de meciuri în Primera Divison, jucând de-a lungul carierei la Osasuna, Celta Vigo sau Las Palmas.

Unai Nunez (Spania) – Tatăl Abel a jucat fundaș în ligile inferioare din Spania, cea mai mare perioadă la Barakaldo (1989-1996)

Manu Vallejo (Spania) – Tatăl Javi a activat în ligile inferioare din Spania la finalul anilor ’80 și începutul anilor ’90, cu precădere la CF San Fernando.

Echipa națională a României va debuta marți, de la ora 19:30, la turneul final al Campionatului European, într-un meci împotriva Croației, care va fi transmis în format LIVE VIDEO și LIVE TEXT pe FANATIK.