Sport

Turneul preolimpic, în linie dreaptă! Tot ce trebuie să știi despre competiția din Muntenegru: “Șansă unică!”

27.02.2021 | 10:23
Turneul preolimpic in linie dreapta Tot ce trebuie sa stii despre competitia din Muntenegru Sansa unica
ADVERTISEMENT

Naționala de handbal feminin a României se pregătește de turneul preolimpic de la Podgorica, primul mare obiectiv al anului. Noul selecționer Adi Vasile nu a putut fi alături de fete până acum, fiind infectat cu noul coronavirus. Naționala noastră va lupta pentru unul dintre cele două locuri care duc la JO cu Muntenegru și Norvegia. 

Faptul că Adi Vasile nu a putut fi alături de handbaliste în perioada de pregătire este un handicap, însă stagiul efectuate între 23 și 27 februarie a fost condus de secundul lui Vasile, norvegianul Bent Dahl.

ADVERTISEMENT

Cu o lună înainte de turneul preolimpic, România a rămas fără o atmosferă din turneul preolimpic. Naționala din Kazahstan, inițial în grupa României, a fost repartizată în grupa de calificare 2, cu Rusia, Ungaria și Serbia.

Doar două adversare pentru România! Kazahstan, mutată în altă grupă

Astfel, pentru turneul de la Podgorica, România le are deocamdată ca adversare pe Norvegia și Muntenegru. IHF ar putea decide ca o selecționată din Asia să fie distribuită în grupă însă sunt șanse mici ca aceasta să facă deplasarea, având în vedere restricțiile COVID-19 din această perioadă.

ADVERTISEMENT

Adi Vasile are parte de vești bune din campionat. Mai multe jucătoare au arătat evoluții solide în ultima perioadă. Cristina Neagu, Crina Pintea și Laura Moisă au arătat foarte bine în acest început de an.

Formă bună pentru “tricolore” în ultima perioadă!

Eliza Buceschi, Laura Popa, Cristina Laslo, Nicoleta Dincă, Ana Maria Iuganu sau Lorena Ostase au jucat bine în turneele de la Sf. Gheorghe și din Sala Polivalentă. Yulia Dumanska a avut evoluții apreciabile la Podravka.

ADVERTISEMENT

O problemă o reprezintă infectarea cu COVID-19 a Denisei Dedu. Portarul lui CSM București este în izolare cu celelalte colege infectate și cu antrenor. Rămâne de văzut nivelul la care va reveni după izolare.

Cristina Neagu, mesaj mobilizator: “Să profităm de fiecare minut pe care-l avem la națională!”

Cristina Neagu a avut un discurs motivator la adresa colegelor cu o lună înainte de turneul preolimpic din Muntenegru, susținând că pentru unele dintre jucătoare ar putea fi singura șansă din carieră să ajungă la Jocurile Olimpice:

ADVERTISEMENT

„Este o șansă unică și fiecare trebuie să trăiască clipa, nu te poți gândi că mai ai timp, că acum ai 24-25 de ani. Există varianta ca această șansă să nu mai vină niciodată în viață, așa că trebuie să trăim momentul, să dăm ce avem mai bun în acele zile în Muntenegru și să mergem la Tokyo.

Presiunea există pe umerii mei, îmi doresc mult să ne calificăm la Jocurile Olimpice, mai ales că unele am muncit mult în acest ciclul olimpic prelungit. Avem o șansă enormă să ne calificăm, trebuie să fim foarte atenți și să profităm de fiecare minut pe care-l avem la națională.

“Toată lumea trebuie să plece cu gândul că ne vom califica la Jocurile Olimpice”

Știm cum joacă Norvegia și Muntenegru, de obicei echipele au un sistem pe care se bazează și schimbă puține lucruri mai ales înaintea unor meciuri atât de importante. Este foarte clar că întâlnim adversari puternici, de Norvegia nu mai avem ce spune, iar în meciul cu Muntenegru, pe care noi îl considerăm decisiv pentru noi și pentru calificarea la Jocurile Olimpice, vom încerca să facem totul cât mai bine. Nu credem că jocul cu Norvegia este pierdut dinainte, în sport nu se știe niciodată ce se poate întâmpla…

Fetele trebuie să înțeleagă faptul că așa cum te pregătești la club, așa vii la națională, timpul e scurt la lot, așa că fiecare trebuie să fie conștientă că munca de la echipa de club se va vedea la națională în martie.

Colegele mele ar trebui să fie mai înflăcărate la gândul că ar putea ajunge la Tokyo, eu am fost la 2 ediții, știu ce înseamnă să fii acolo. Ele ar trebui să-și dorească mai mult decât mine. Toată lumea trebuie să plece cu gândul că ne vom califica la Jocurile Olimpice”, a spus Cristina Neagu.

Programul până la turneul preolimpic: 

  • 6-13 martie: optimi de finală Champions League
  • 9-10 martie: etapa 12 din Liga Națională la Râmnicu Vâlcea
  • 14-18 martie: pregătirea turneului preolimpic
  • 19-21 martie: turneul de la Podgorica

Cum arată tabloul de calificări pentru JO: 

  • Turneu 1 (Spania): Spania, Suedia, Argentina, Senegal
  • Turneu 2 (Ungaria): Rusia, Serbia, Kazakhstan, Ungaria
  • Turneu 3 (Muntenegru): Norvegia, Muntenegru, România

Lotul României în stagiul de pregătire: 

  • Portari: Diana Ciucă, Daciana Hosu, Elena Șerban
  • Extreme stânga: Cristina Florică, Nicoleta Dincă, Ana Maria Iuganu
  • Interi stânga: Cristina Neagu, Anca Polocoșer
  • Centri: Eliza Buceschi, Cristina Laslo, Andreea Popa, Laura Pristăviță
  • Interi dreapta: Alina Ilie, Laura Popa
  • Extreme dreapta: Laura Moisă, Andra Moroianu
  • Pivoți: Raluca Băcăoanu, Lorena Ostase, Crina Pintea
ADVERTISEMENT