News

Turnul de comunicații de 120 metri se poate prăbuși peste sediul Poliției Române. Ce decizie s-a luat după ce a început să se încline pentru că a fost construit din fier vechi

Un turn de comunicații al Ministerului Afacerilor Interne, ridicat acum 30 de ani lângă sediul IGPR din București, se află într-o stare precară.
14.02.2023 | 09:33
Turnul de comunicatii de 120 metri se poate prabusi peste sediul Politiei Romane Ce decizie sa luat dupa ce a inceput sa se incline pentru ca a fost construit din fier vechi
Turnul de comunicații al MAI a fost construit în 1993 lângă sediul IGPR din Șoseaua Ștefan cel Mare Colaj foto: FANATIK Sursa foto: maps.google.com, e-licitatie.ro
ADVERTISEMENT

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) își desfășoară activitatea într-un sediu aflat pe Șoseaua Ștefan cel Mare din București, aflat la câteva sute de metri distanță de Stadionul Dinamo. La începutul anilor 90, lângă clădire a fost ridicat un turn de comunicații pe care se află mai multe antene parabolice care asigură legături pentru structuri ale Ministerului Afacerilor Interne.

Consolidarea turnului de comunicații va costa 360.000 euro

Pe 10 februarie 2023, conform informațiilor de pe platforma achizițiilor publice, e-licitatie.ro, consultate de FANATIK, IGPR a postat un anunț de participare la o licitație pentru atribuirea contractului numit „Lucrări de execuție pentru realizarea obiectivului de investiții-Consolidare turn metalic de comunicaţii 120 m înălţime, amplasat la sediul I.G.P.R, Şos. Ştefan cel Mare, nr. 13, sector 2, Bucureşti”.

ADVERTISEMENT

Valoarea contractului este de 1.797.580,37 lei (aproximativ 360.000 euro), iar termenul limită pentru primirea ofertelor a fost stabilit pentru 6 martie 2023. “Prin derularea contractului se urmărește readucerea construcției la parametri optimi de funcționare, prin consolidarea acesteia, conform indicațiilor expertizei tehnice întocmite de către expert tehnic atestat ing. Coveianu Mihai în iulie 2019”, se arată în caietul de sarcini.

Printre documentele atașate anunțului de participare se află și un Proiect tehnic care are mai multe capitole. La rubrica “Memoriu tehnic de arhitectură” se menționează că “în incinta IGPR este amplasat un turn metalic de comunicații de 120 metri înălțime. Având în vedere vechimea acestuia (an de construire 1993) pe baza expertizei tehnice s-a constatat faptul că structura turnului este alcătuită din țevi pentru montanți, diagonale și distanțieri, montanții tronsoanelor fiind prinși cu flanșe și șuruburi”.

ADVERTISEMENT

„Rugina a început să apară în multe noduri, prezența apei în turn fiind indicată de rugina prezentă pe zonele de pe circumferința planșelor”, se mai arată în document. Tot aici se specifică faptul că, în momentul de față, există șase construcții pe terenul de 8.706 metri pătrați, unde se află sediul IGPR. La nord se află construcția C5, aflată la 14,9 metri de turn, la sud e construcția C1 (la 20,25 metri), la vest construcția C2 (la 40,05 metri) și la est se află limita terenului, la o distanță de 4,25 metri.

Abaterea turnului este mai mare decât cea admisă

În raportul tehnic este inclusă și „Expertizarea turnului metalic”, realizată la 1 martie 2019 de persoana fizică autorizată Mihai Coveianu. Documentația este alcătuită din mai multe măsurători și fotografii care arată că starea turnului de comunicații este una îngrijorătoare, acesta fiind înclinat. „Abaterea turnului vertical este de 700 mm, fiind mai mare decât cea admisă, care este de 400mm. De asemenea, șuruburile pe prima parte a turnului (60m) sunt făcute din oțel pătrat, având cap și piulițe pătrate”, se arată în expertiză.

ADVERTISEMENT

Specialistul angajat de IGPR să constate starea turnului de comuncații a observat că problema majoră este la jumătatea turnului, la înălțimea de 62 metri. „La cota H=62 m, materialul folosit este unul casat și greu sudabil, fiind de asemenea foarte ruginit, generând astfel abaterea secțiunii cu câțiva milimetri. Un lucru grav, au fost depistate la cota 62 m valori ale durității 210-220, material folosit în foraje (foarte dur, în același timp și rău sudabil). Secțiunea prezintă abateri de câțiva mm la grosime, deci material foarte ruginit, lucru care indică folosirea unor țevi procurate de la fier vechi”, se arată în documentul consultat de FANATIK.

Practic, specialistul a descoperit că în acea zonă a turnului, cea mai expusă, există secțiuni care au fost construite din fier vechi, acesta fiind motivul pentru care turnul a început să se încline de la mijloc. Mai mult, el a constatat defecțiuni și la fundație: “O problematică consemnată este reprezentată de greutatea fundației existentă în raport cu forța de întindere dezvoltată la baza turnului de către vânt, impunîndu-se consolidarea fundației, subteran și suprateran, astfel încât să nu mai existe pericolul de corodare a buloanelor de ancorare”.

ADVERTISEMENT

IGPR: „S-au impus măsuri de consolidare pentru siguranța personalului”

După ce au consultat expertiza turnului, cei de la IGPR recunosc în raportul tehnic că acesta este un pericol pentru cei care lucrează în clădire, dar și pentru echipamentele ce ar putea fi avariate. “În acest context, pe baza expertizei tehnice a turnului metalic, s-au impus măsuri de consolidare care vor satisface toate condițiile de rezistență și stabilitate, pentru siguranța personalului care își desfășoară activitatea în imobil, precum și a instalațiilor de comunicații care echipează acest turn”, se menționează în document.

La final se face un rezumat al lucrărilor ce se vor face la turnul de comunicații: “Lucrările care fac obiectul prezentei documentații constau în consolidarea fundației, realizarea montanților de la cota 63 m, realizarea lucrărilor de sudură în zona stabilită, schimbarea tuturor șuruburilor, găurirea tuturor montanților către interior la bază deasupra flanșei, amenajarea spațiului de sub antenă”. De asemenea, se mai specifică faptul că, după consolidare, pe turn se vor instala suplimentar cinci antene parabolice și două panouri.

Pentru consolidarea turnului, IGPR a avut nevoie de un aviz de compatibilitate electromagnetică din partea Direcției Generală Logistică, structura din MAI care administrează bunurile ministerului. „Întrucât pe tronsonul unde se vor executa lucrări de consolidare (H=63 m) sunt instalate antene în benzi de microunde care asigură legături pentru structuri MAI, nu este permisă începerea lucrărilor de consolidare pe tronsonul respectiv până la relocarea antenelor existente. În cazul producerii unor perturbații sau prejudicii de orice natură la nivelul sistemelor de comunicații ale MAI, avizul nostru este automat suspendat până ce se vor lua măsurile necesare pentru încetarea și nerepetarea acestora”, se menționează în aviz.

ADVERTISEMENT