Sporturi

Turul Franţei 2018. Galezul Geraint Thomas, victorie istorică! Alexander Kristoff a câștigat ultima etapă

Autori: Claudiu Surmei, Marian Popovici, Traian Terzian | 29.07.2018 | 20:45
Ciclistul galez al echipei Sky, Geraint Thomas, a câștigat în premieră Turul Franței 2018

Turul Franţei 2018 începe sâmbătă pe malul Oceanului Atlantic. Chris Froome a fost achitat de cei de la UCI şi va putea să îşi apere trofeul câştigat anul trecut. Britanicul caută a 4-a victorie consecutivă în Le Tour, el fiind omul momentului în ciclism în acest moment, în condiţiile în care este deţinătorul Turului Italiei, Turului Franţei şi a Turului Spaniei.


UPDATE, 29 iulie, ora 20:46 / Ciclistul galez al echipei Sky, Geraint Thomas, a câștigat în premieră Turul Franței. Britanicul i-a devansat pe olandezul Tom Dumoulin și pe coechipierul său Christopher Froome, câștigătorul ultimelor trei ediții. De altfel, aceasta a fost a cincea victorie consecutivă în Marea Buclă pentru echipa Sky. Sprintul ultimei etape, încheiată la Paris, i-a revenit norvegianului Alexander Kristoff, care i-a devansat pe germanul John Degenkolb și francezul Arnaud Demare. Tricoul verde pe puncte i-a revenit slovacului Peter Sagan, cel alb cu buline roșii al cățărătorilor francezului Julian Alșaphilippe, cel alb al celui mai bun tânăr francezului Pierre Latour, iar titul pe echipe a fost câștigat de Movistar.


UPDATE, 28 iulie, ora 18:18 / Ciclistul olandez al echipei Sunweb, Tom Dumoulin, a câștigat, sâmbătă, etapa a 20-a a Turului Franței, un contratimp individual desfășurat pe distanța a 31 de kilometri între localitățile Saint-Pee-sur-Nivelle și Espelette. Dumoulin l-a învins cu o secundă pe britanicul Chris Froome de la Sky și cu 14 secunde pe liderul clasamentului general Geraint Thomas. De altfel, galezul și-a asigurat tricoul galben și doar trebuie să ajungă cu bine la Paris în ultima etapă pentru a sărbători prima sa victorie într-un mare tur. Datorită performanței de astăzi, Froome a revenit pe podiumul clasamentului general, trecând peste slovenul Primoz Roglic.


UPDATE, 27 iulie, ora 19:22 / Rutierul sloven al echipei Lotto – Jumbo, Primoz Roglic, a câștigat etapa a 19-a a Turului Franței, ultima desfășurată în munți, pe distanța a 200,5 kilometri, într localitățile Lourdes şi Laruns. Fostul săritor cu schiurile, aflat la al doilea succes din carieră în Le Tour, a atacat în mai multe rânduri, ultima dată, decisiv, pe coborârea de final și i-a devansat cu 19 secunde pe Geraint Thomas, Romain Bardet, Daniel Martin, Rafal Majka, Tom Dumoulin, Mikel Landa și Chris Froome. În urma acestei victorii, Roglic a urcat pe podiumul clasamentului general, detronându-l pe Froome pentru 13 secunde. Înaintea contratimpului individual de sâmbătă, Thomas are un avans de două minute și cinci secunde de Dumoulin, de două minute și 24 de secunde de Roglic și de două minute și 37 de secunde de Froome.


UPDATE, 25 iulie, ora 18:46: Nairo Quintana câştigă etapa “regină” din Turul Franţei, disputată între Bagnères-de-Luchon şi Saint-Lary-Soulan Col du Portet. Cu o lungime de doar 65 de km, etapa care a programat 3 căţărări de categoria 1 a produs mult spectacol. Cu un start atipic, cu o grilă de start ca şi în Formula 1, Quintana a reuşit să se impună în etapă în faţa lui Dan Martin. Pe locul 3 a încheiat britanicul Geraint Thomas, cel care se apropie de câştigarea Turului Franţei.

Vezi VIDEO etapa: 

Chris Froome nu a rezistat pe ultima căţărare şi Thomas a reuşit să se desprindă în clasamentul general. Dumoulin s-a ţinut de britanic cât a putut, însă Geraint a sprintat pe final şi a mai smuls câteva secunde plus cele 4 secunde de bonificaţie pentru locul 3. Cu 1 minut şi 59 de secunde faţă de Tom Dumoulin în clasamentul general, Thomas este virtual câştigător în Le Tour.

Clasament etapă:

Clasament general: 

Joi se anunţă o etapă liniştită pentru clasamentul general. Va fi o etapă pentru sprinterii rămaşi în pluton, care se va desfăşura între Trie-sur-Baïse şi Pau.


UPDATE, 24 iulie, ora 18:30: Julen Alaphilippe, rutierul celor de la Quick Step, a câştigat etapa a 16-a din Turul Franţei, programată între Carcassone şi Bagneres de Luchon. Francezul a câştigat dintr-o evadare numeroasă, în timp ce Geraint Thomas rămâne în continuare lider la general.


UPDATE, 22 iulie, ora 19:00. Magnus Cort Nielsen câştigă etapa a 15-a din Turul Franţei, desfăşurată între Millau şi Carcassone. Rutierul aduce pentru Astana a doua victorie consecutivă şi echipa kazahă îşi atinge obiectivele în această ediţie. Nielsen i-a depăşit uşor la sprint pe Jon Izaguirre şi Bauke Mollema.

Vezi finalul de etapă:

Nu au fost schimbări în clasamentul genral, Geraint Thomas fiind lider în Le Tour înainte de intrarea în ultima săptămână. Britanicul are 1 minut şi 39 de secunde avans faţă de coechipierul său Chris Froome şi 1 minut şi 50 de secunde faţă de Tom Dumoulin. Cel mai probabil, între cei trei se va da lupta pentru tricoul galben. Froome a câştigat ultimele 3 ediţii.

Luni e zi de pauză în Turul Franţei, iar marţi ne aşteptăm la o etapă încinsă în lupta pentru tricoul galben. Va fi o etapă montană între Carcassonne şi Bagnères-de-Luchon, cu etapă cu finiş în coborâre după căţărarea pe Col du Portillon.


UPDATE, 21 iulie, ora 20:00. Omar Fraile s-a impus în etapa a 14-a din Turul Franţei, desfăşurată între Saint-Paul-Trois-Châteaux şi Mende. Rutierul de la Astana a atacat cu câţiva kilometri înainte de final şi a reuşit să ajungă singur la linia de sosire. Fraile a fost urmat de Julian Alaphilippe şi Jasper Stuyven. Pe locul 4 a venit Peter Sagan.

În clasamentul general, Geraint Thomas, Chris Froome şi Tom Dumoulin s-au desprins de pluton şi au mai câştigat câteva secunde faţă de urmăritori şi, cel mai probabil, între cei trei rutieri se va da bătălia pentru victorie în Le Tour.

VIDEO cu sosirea lui Fraile: 

Clasamentul etapei:

Clasamentul general: 


UPDATE, 20 iulie, ora 18:40. Peter Sagan a câştigat etapa a 13-a din Turul Franţei, care s-a disputat între Bourg d’Oisans şi Valence. Slovenul i-a învins la sprint pe Alexander Kristoff şi pe Arnaud Demare. În clasamentul general nu au avut loc modificări şi Geraint Thomas este în continuare în “galben”.

Clasamentul etapei:

Sâmbătă ne aşteptăm să vedem o nouă luptă între rutierii de general în etapa dintre Saint-Paul-Trois-Châteaux şi Mende. Pe finalul etapei va fi o căţărare de categoria a doua unde se pot face diferenţe între favoriţi.


UPDATE, 19 iulie, ora 19:01 / Rutierul britanic de la Sky, Geraint Thomas, a obținut o victorie istorică pe Alpe d’Huez în etapa a 12-a a Turului Franței, desfășurată pe distanța a 177,5 kilometri și care a avut trei cățărări de categorie specială și una de a doua. Thomas, care este primul britanic ce se impune pe legendara cățărare din Alpi, i-a învins pe olandezul Tom Dumoulin, sosit cu o întârziere de două secunde, și pe francezul Romain Bardet (trie secunde). Geraint Thomas s-a distanțat în clasamentul general la un minutul și 39 de secunde de coechipierul său Chris Froome și la un minut și 50 de secunde de Tom Dumoulin.


UPDATE 18 iulie, ora 18:49 / Ciclistul echipei Sky, Geraint Thomas a dat o dublă lovitură în etapa a 11-a a Turului Franței, prima cu final în cățărare, disputată pe distanța a 108,5 kilometri, între Albertville și La Rosiere. Britanicul a făcut spectacol pe ultima cățărare și a câștigat etapa cu un avans de 20 de secunde față de olandezul Tom Dumoulin (Sunweb) și de conaționalul său Chris Froome, tot de la Sky. Prin acest succes, Geraint Thomas a preluat tricoul galben de lider în clasamentul general, urmat de Froome la un minut și 25 de secunde, de Dumoulin la un minut și 44 de secunde și de italianul Vincenzo Nibali (Bahrain Merida) la două minute și 14 secunde.


UPDATE 17 iulie, ora 19:13 / Rutierul francez al echipei Quick-Stepp, Julian Alaphilippe, a câștigat etapa a 10-a a Turului Franței, cea mai grea de până acum. Disputată pe distanța a 158,5 kilometri între Annecy și Le Grand-Bornand, această etapă a propus o cățărare de categorie specială, trei de categoria întâi și una de a patra, dar finalul a fost pe plat după o coborâre. Alaphilippe a atacat de departe, i-a lăsat în urmă pe colegii săi de evadare Ion Izagirre și Rein Taaramae și a obținut primul său succes în Marea Buclă. De asemenea, este prima victorie franceză din acest an în Le Tour. Belgianul Greg Van Avermaet de la BMC și-a păstrat tricoul galben de lider în clasamentul general.


UPDATE 16 iulie, ora 12:20. John Degenkolb a câştigat etapa a 9-a din Turul Franţei 2018. Rutierul celor de la Trek s-a impus în etapa care s-a desfăşurat între Arras Citadelle şi Roubaix. Acesta i-a învins la sprint pe Greg Van Avarmaet, “tricoul galben” de la BMC, şi Yves Lampert de la Quick Step.

Marii favoriţi au venit la 27 de secunde de învingător şi nu s-au făcut diferenţe între cei care se bat pentru câştigarea turului. Greg Van Avarmaet şi-a mărit avansul în clasamentul general la 43 de secunde faţă de britanicul Geraint Thomas de la Sky. Dar, Van Avarmet va “preda” tricoul galben la prima etapă de munte, el nefiind rutier care să se bată pentru clasamentul general.

Clasament etapă:

Clasament general:

Rezumatul etapei:

Luni este prima zi de pauză din Le Tour, iar marţi vom avea prima etapă montană a competiţiei. Ne aşteptăm ca ierarhia generală să fie zguduită din temelii în această etapă, care va avea loc între Annecy şi Le Grand Bornard.


UPDATE 14 iulie, ora 20.25 / Ciclistul Dylan Groenewegen a câștigat a doua etapă consecutivă în turul Franței. Olandezul s-a impus pe traseul Dreux – Amiens, care are o distanță de 181, 5 kilometri. Groenewegen a terminat cursa în 4h 23′ 36”. Următoarea etapă are loc duminică, pe traseul Arras Citadelle – Roubaix, cu o distanță de 156,5 kilometri. Podiumul clasamentului general a rămas neschimbat după cea de-a 8-a etapă a Turului Franței.


UPDATE 13 iulie, ora 21.05 / Olandezul Dylan Groenewegen a câștigat la sprint etapa a 7-a a Turului Franței, ediția 2018, etapă care s-a desfășurat pe traseul Fougeres – Chartres, cu o lungime de 231 de kilometri. Ciclistul olandez a fost cronometrat cu 5h 43′ 42”. În același timp cu el au trecut linia de sosire columbianul Fernando Gaviria și slovacul Peter Sagan.

Etapa a 8-a se va desfășura sâmbătă pe traseul Dreux – Amiens. În clasamentul general conduce belgianul Greg Van Avermaet, urmat de britanicul Geraint Thomas și de americanul Tejay Van Garderen.

Clasament etapa a 7-a:


UPDATE, 12 iulie, ora 19:10. Daniel Martin se impune în etapa a 6-a din Turul Franţei. Rutierul de la UAE a atacat cu mai bine de un kilometru până la final şi a rezistat atacului ciclistului francez Pierre Latour.

Pe locul 3 a încheiat ibericul Alejandro Valverde, care smulge şi 4 secunde de bonificaţie pentru clasamentul general. Dintre favoriţi, pe ultima căţărare au avut de suferit francezul Romain Bardet, care a pierdut 30 de secunde şi Tom Dumoulin, venit la 50 de secunde de lider.

Greg Van Avarmaet rămâne în “galben”, urmat la doar 3 secunde de britanicul Geraint Thomas de la Sky şi la 5 secunde de Teejay Van Garderen de la BMC. Vineri urmează o etapă de plat între Fougères şi Chartres, cu o lungime de 231 de km.

VIDEO finalul de etapă:

Clasament etapă:


UPDATE, 11 iulie, ora 18:50:  Peter Sagan a câştigat etapa a 5-a din Turul Franţei după ce i-a învins la un sprint redus pe Sonny Colbrelli şi Philippe Gilbert.  Rutierul de la Bora-Hansgrohe a reuşit al doilea succes de etapă în această ediţie şi este în continuare purtătorul tricoului verde.

Sagan, învingător în etapa a 5-a din Turul Franţei
Clasamentul etapei a 5-a din Turul Franţei 2018

 


UPDATE, 10 iulie, ora 22:40: Fernando Gaviria a câştigat etapa a 4-a din Turul Franţei, programată între La Baule și Sarzeau. Sprinterul celor de la Quick Step i-a învins pe Peter Sagan şi Andre Greipel la sprintul final al celor 193 de kilometri.

Clasamentul etapei:
1 Fernando Gaviria (Col) Quick-Step Floors 4:25:01
2 Peter Sagan (Svk) Bora-Hansgrohe
3 André Greipel (Ger) Lotto Soudal
4 Dylan Groenewegen (Ned) LottoNL-Jumbo
5 Marcel Kittel (Ger) Katusha-Alpecin
6 Andrea Pasqualon (Ita) Wanty-Groupe Gobert
7 Alexander Kristoff (Nor) UAE Team Emirates
8 John Degenkolb (Ger) Trek-Segafredo
9 Dion Smith (NZl) Wanty-Groupe Gobert
10 Timothy Dupont (Bel) Wanty-Groupe Gobert

Clasamentul general:
1 Greg Van Avermaet (Bel) BMC 13:33:56
2 Tejay van Garderen (USA) BMC
3 Geraint Thomas (GBr) Sky 0:00:03
4 Philippe Gilbert (Bel) Quick-Step Floors 0:00:05
5 Julian Alaphilippe (Fra) Quick-Step Floors 0:00:07
6 Bob Jungels (Lux) Quick-Step Floors
7 Tom Dumoulin (Ned) Sunweb 0:00:11
8 Søren Kragh Andersen (Den) Sunweb
9 Michael Matthews (Aus) Sunweb
10 Rigoberto Uran (Col) EF Education First-Drapac p/b Cannondale 0:00:35


UPDATE, 9 iulie, ora 18:40. BMC Racing a câştigat contratimpul pe echipe programat în etapa a 3-a din Turul Franţei. Echipa elveţiană  s-a impus cu un avans de patru secunde în faţa celor de la Sky şi un avans 7 secunde faţă de Quick Step. Greg Van Avermaet este noul purtător al tricoului galben după ce Peter Sagan a avut probleme în etapa de astăzi.

Turul Franţei 2018. BMC câştigă contratimpul pe echipe din etapa a 3-a! Van Avermaeit, în galben

UPDATE, 8 iulie, ora 18:35. Peter Sagan a câştigat etapa a doua din Turul Franţei. Rutierul slovac a câştigat un sprint redus în faţa lui Sonny Colbrelli şi Arnaud Demare. Sagan preia tricoul galben după această victorie. Cu 3 km înainte de final, a avut loc o căzătură în care a fost implicat şi câştigătorul din prima etapă, Fernando Gaviria. Favoriţii nu au pierdut timp, toată lumea fiind creditată cu acelaşi timp la sosire, deoarece căzătura a avut loc în ultimii 3 km.

Clasamentul etapei

Clasament general: 

Luni va avea loc prima bătălie printre favoriţii la victoria finală, fiind programat un contratimp pe echipe. Este puţin probabil ca Peter Sagan să rămână cu tricoul galben şi după contratimpul de mâine, echipa Bora nefiind printre favorite. Contratimpul va avea loc la Cholet şi va avea o lungime de 35 de km.

Profilul etapei:


UPDATE, 7 iulie, ora 18:42. Fernando Gaviria a câştigat la sprint prima etapă din Turul Franţei, desfăşurată între Noirmoutier-en-l’Île şi Fontenay-le-Comte. Sprinterul echipei Quick Step-Floors i-a depăşit pe campionul mondial en-titre, Peter Sagan şi Marcel Kittel. Columbianul Gaviria devine primul rutier după 14 ani care câştigă etapa la debutul său în Le Tour.

Chris Froome a început cu stângul această ediţie din Le Tour. Britanicul a căzut şi a pierdut 51 de secunde faţă de grupul fruntaş. Nairo Quintana a avut şi el probleme şi a pierdut 1 minut şi 15 secunde. Duminică, în etapa a doua, sprinterii vor avea din nou şansa să iasă la rampă în etapa de plat care se va disputa între Mouilleron-Saint-Germain şi La Roche-sur-Yon.


Prima etapă va fi una de plat şi o mare parte se va petrece pe coasta de Vest a Franţei, la Atlantic. Plutonul va demara în cursa de peste 3000 de km din localitatea Noirmoutier-en-l’Île şi se va încheia în Fontenay-le-Comte. Este o oportunitate de neratat pentru sprinteri pentru a îmbrăca tricoul galben. “Distracţia” sprinterilor cu tricoul galben se va încheia însă, luni, când este programat contratimpul pe echipe de Cholet.

Turul Franţei 2018. Revine Alpe D’Huez în traseul din Le Tour

Prima săptămână este una dedicată sprinterilor. Cavendish, Kittel, Mattews sau Gaviria îşi vor trage partea leului în primele 10 etape când doar etapa a 3-a este de contratimp. Cele de munte înalt vor începe din etapa a 10, care se va desfăşura între Annecy şi Le Grand-Bornand. Urmează apoi etapa dintre Albertville şi La Rosiere, cu finiş în căţărare, de categoria 1.

În această ediţie vom avea din nou pe traseu legendara căţărare Alpe D’Huez. Etapa a 12-a va începe la Bourg Saint Maurice şi se va încheia cu legendara căţărare de pe Alpe D’Huez. În mod deja tradiţional, Turul Franţei va programa un contratimp individual în penultima etapă, între Saint-Pée-sur-Nivelle / Espelette, cu o lungime de 31 de km, iar turul se va încheia pe 29 iulie pe Champs Elysees.

Principalul favorit la victorie rămâne Chris Froome. Britanicul are o echipă tare în spate. Principalii rivali ai britanicului sunt Richie Porte, Nairo Quintana, Vincenzo Nibali, Mikel Landa sau Tom Dumoulin. Vezi toată acţiunea din Turul Franţei LIVE pe FANATIK.RO.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!