Sport

Turul Franței 2022. Philipsen, victorie în ultima etapă. Vingegaard a câștigat competiția. Video

Câștigător al ultimelor două ediții, slovenul Tadej Pogacar vine ca mare favorit la startul Turului Franței 2022. Însă, rutierii de la Jumbo-Visma caută revanșa în fața slovenului care a dominat competiţia.
24.07.2022 | 21:15
Turul Frantei 2022 Philipsen victorie in ultima etapa Vingegaard a castigat competitia Video
Danezul Jonas Vingegaard a câștigat Turul Franței pentru prima dată în carieră. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
24-07-2022
18:13

Philipsen se impune în ultima etapă, Jonas Vingegaard este marele câștigător în Turul Franței

Cea de-a 109-a ediție a Turului Franței a ajuns la final. Ultima etapă le-a prilejuit cicliștilor o întâlnire cu fanii, pe străzile din Paris, iar sprintul final, pe Champs Elysees, a fost adjudecat de Jasper Philipsen.

Belgianul a profitat de faptul că Dylan Groenewegen, care a ”atacat” primul, nu a izbutit să mențină ritmul până la final. Rutierul de la Alpecin Fenix a devenit singurul sprinter care obține două succese de etapă în acest Tur al Franței, el câștigând și etapa a 15-a.

După o competiție de excepție, Jonas Vingegaard a câștigat tricoul galben pentru prima dată în carieră. Danezul care, nu cu mulți ani în urmă, muncea la un magazin de pește pentru a se întreține, a cucerit în plus și tricoul alb cu buline roșii, destinat celui mai bun cățărător.

Wout Van Aert a avut și el un Tur al Franței de vis, câștigând 3 etape și tricoul verde. Belgianul a stabilit și un record, acumulând 480 de puncte. Recordul era deținut de Peter Sagan, care în 2018 a câștigat tricoul verde cu 477 de puncte.

23-07-2022
18:39

Van Aert s-a impus la contratimpul din etapa cu numărul 20. Vingegaard, câștigător la general

Would Van Aert și-a respectat statutul de favorit și a câștigat la contratimpul din etapa a 20-a din turul Franței. Belgianul a fost urmat pe podium de colegul său, Jonas Vingegaard, și de Tadej Pogacar, ceea ce înseamnă că danezul este marele câștigător al tricoului galben, pentru că nimic nu se mai poate schimba în ultima rundă.

Van Aert a bifat al treilea succes de etapă la această ediție, devenind astfel al doilea rutier care câștigă trei runde, după Tadej Pogacar.

 

Așa s-a scris istoria Turului Franței 2022, marea învingătoare fiind Jumbo Visma. Jonas Vingegaard a câștigat clasamentul general și cel al cățărătorilor, iar Van Aert s-a impus în ierarhia pe puncte. Tadej Pogacar trebuie să se mulțumească doar cu tricoul alb, destinat celui mai bun tânăr.

22-07-2022
15:15

Christophe Laporte aduce prima victorie franceză în Le Tour! Vingegaard îşi păstrează avansul în clasamentul general

Francezii au avut de aşteptat 19 etape pentru o victorie a unuia al lor în Le Tour. Christophe Laporte a reuşit să câştige etapa care s-a încheiat la Cahors, graţie unui atac perfect gândit în ultimii doi kilometri. Rutierul de la Jumbo Visma a ţâşnit de unul singur în ultimii 600 de metri, reuşind să ajungă până la final. În spatele lui Laporte s-a declanşat un sprint în uşoară căţărare, dar Jasper Philipsen nu a putut decât să se consoleze cu locul doi. 

VEZI VIDEO: 

În clasamentul general nu au intervenit modificări. Jonas Vingegaard îşi menţine avansul de 3 minute şi 21 de secunde în faţa lui Tadej Pogacar, înaintea contratimpului de sâmbătă. Pentru danez este un avans liniştitor, chiar dacă va fi un contratimp de 40 de kilometri. Duminică, Vingegaard este aşteptat să defileze cu tricoul galben pe Champs Elysees. 

22-07-2022
06:30

Vingegaard pune punct Turului Franței cu victoria Hautacam

Ciclistul echipei Jumbo-Visma, Jonas Vingegaard, a câștigat etapa a 18-a a Turului Franței, încheiată pe legendara cățărare Hautacam, și este câștigătorul cursei dacă nu se întâmplă ceva neprevăzut.

Danezul a fost urmat de slovenul Tadej Pogacar (UAE), la un minut și patru secunde, și de coechipierul său belgian Wout van Aert, la două minute și zece secunde. Pogacar a atacat în mai multe rânduri, însă de fiecare dată Vingegaard a răspuns prompt.

Turul Franței 2022

Slovenul a căzut pe ultima coborâre a zilei, nu a fost nimic grav, iar danezul a dat dovadă de fair-play și l-a așteptat. De altfel, cei doi mai rivali și-au dat mâna după acest gest. Pogi a mai încercat câteva atacuri nereușite, dar cu 4 km înainte de final, bine lansat de Van Aert, Vingegaard a plecat decisiv.

Turul Franței 2022

Acum, danezul are un avans de trei minute și 26 de secunde față de sloven și de opt minute față de britanicul Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) și este ca și câștigător al Turului Franței dacă nu i se întâmplă ceva neplăcut.

Turul Franței 2022

Vineri, 22 iulie, va avea loc etapa a 19-a, care se va desfășura pe distanța a 188,3 km, între Castelnau-Magnoac și Cahors. Este o etapă dedicată sprinterilor, având pe parcurs doar două cățărări de categoria a 4-a.

19-07-2022
16:49

Hugo Houle s-a impus din evadare în etapa a 16-a

Victorie în premieră pentru Huho Houle (Israel Premier Tech)! Canadianul s-a impus din evadare în etapa cu numărul 16 din Turul Franței. Houle a trecut sigur linia de sosire după un atac dat cu peste 30 de kilometri înainte de final.

Pe locul 2 s-a clasat Valentin Madouas (Groupama FDJ), iar poziția a treia i-a revenit lui Michael Woods. În ceea ce privește grupul favoriților nu s-a petrecut nimic deosebit, în ciuda faptului că Pogacar a încercat să-l atace pe Vingegaard, dar fără succes. Danezul păstrează astfel tricoul galben.

A fost primul succes al lui Hugo Houle într-o cursă de World Tour. Canadianul în vârst de 31 de ani a devenit al doilea rutier canadian care câștigă o etapă din Turul Franței, după Steve Bauer, în 1988.

 

17-07-2022
16:24

Philipsen, cel mai rapid în sprintul de la Carcassonne

Ciclistul echipei Alpecin, Jasper Philipsen, a câștigat la sprint etapa a 15-a a Turului Franței, desfășurată pe o distanță de 202,5 kilometri, între Rodez și Carcassonne.

Belgianul i-a învins la sprint pe conaționalul său Wout van Aert (Jumbo-Visma) și pe danezul Mats Pedersen (Trek-Segafredo). Pluitonul a fost aproape să fie păcălit de evadare, francezul Benjamin Thomas (Cofidis), ultimul rămas în față, fiind prins cu 500 de metri înainte de finiș.

Favoriții la clasamentul general au sosit cu plutonul, astfel că Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) păstrează avansul de 2 minute și 22 de secunde față de slovenul Tadej Pogacar (UAE) și de 2 minute și 46 de secunde față de britanicul Geraint Thomas (Ineos-Grenadiers).

Turul Franței 2022

Marea problemă a danezului este faptul că într-o singură zi a pierdut doi locotenenți importanți pentru bătălia din ultima săptămână. După ce slovenul Primoz Roglic a abandonat înaintea etapei din cauza problemelor medicale, Jumbo l-a pierdut și pe olandezul Steven Kruijswijk, care a căzut cu 64 de kilometri înainte de final. Acesta și-a fracturat umărul și a fost urcat cu targa în ambulanță,

Turul Franței 2022

Luni, 18 iulie, este zi de pauză. Următoarea etapă, a 16-a, va avea loc marți, 19 iulie, pe distanța a 178,5 kilometri, între Carcassonne și Foix. Este o etapă interesantă cu patru cățărări pe parcurs, dintre care două de categoria 1 în ultimii 60 de kilometri, dar cu final în coborâre.

17-07-2022
13:06

Roglic a abandonat din cauza problemelor medicale

Rutierul echipei Jumbo-Visma, Primoz Roglic, a abandonat din cauza problemelor medicale înaintea etapei a 15-a din Turul Franței.

Slovenul, care a pornit ca favorit în lupta pentru tricoul galben, a căzut în etapa pe pavate din 6 iulie și de atunci nu a mai fost la nivel înalt, pierzând timp important și ieșind din bătălia la general.

”Pentru a-mi permite să-mi tratez corect accidentările, am decis că nu voi începe astăzi. Sunt mândru de contribuția mea la clasamentul actual și am încredere că echipa își va realiza ambițiile pentru tricoul galben și cel verde. Mulțumesc tuturor pentru sprijin”, a spus Roglic, accidentat la un umăr şi la spate, în mesajul postat pe Twitter de Jumbo.

Roglic, care se afla pe locul 21 în clasamentul general, la 33 de minute și 39 de secunde de liderul Jonas Vingegaard, este o pierdere pentru Jumbo-Visma prin prisma faptului că putea fi un ajutor de nădejde pentru danez în munți.

16-07-2022
18:18

Incident neașteptat în Turul Franței

O mașină de poliție a ars în totalitate cu un kilometru înainte de linia de finiș a etapei a 14-a din Turul Franței, de la Mende.

Imaginile au fost surprinse de fostul ciclist Fabian Wegmann, care le-a postat pe contul de Instagram. Din fericire, nicio persoană nu a fost rănită în incidentul care s-a petrecut în timp ce plutonul se afla abia la începutul etapei.

16-07-2022
15:42

Mike Mattews câştigă o etapă de mare tur după o pauză de cinci ani! Meci egal între cei doi favoriţi la clasamentul general

Mike Mattews a câştigat etapa dintre Saint Etienne şi Mende. Australianul a pornit în evadare şi pe ultima căţărare a fost depăşit de Alberto Bettiol. Rutierul de la Bike Exchange a reuşit să revină şi să treacă pe finalul căţărării. Australianul a trecut linia de sosire cu 15 secunde avans în faţa lui Bettiol. În clasamentul general, Pogacar a încercat de două ori să îl desprindă pe căţărare pe Vingegaard, dar danezul n-a arătat niciun semn de slăbiciune şi cei doi au trecut împreună linia de sosire.

Jonas Vingegaard are 2 minute şi 22 de secunde avans în faţa lui Tadej Pogacar. Duminică, rutierii vor avea de parcurs o etapă de 202,5 kilometri, între Rodez şi Carcassone. 

VEZI VIDEO:

15-07-2022
15:56

Mads Pedersen a câştigat etapa a 13-a din Le Tour! Vingegaard îşi păstrează avansul la general

Mads Pedersen a câştigat a 13-a etapă din Le Tour, dintr-o evadare în care a ajuns la final cu Fred Wright şi Hugo Houle. Danezul a fost cel mai puternic rutier şi i-a învins la sprint pe cei doi. Este un tur danez până acum. Turul a început la Copenhaga, iar nordicii au bifat trei victorii de etapă, cu Jonas Vingegaard preluând tricoul galben în Alpi. 

Vorbind de danezi, Jonas Vingegaard îşi păstrează avansul de 2 minute şi 22 de secunde faţă de Tadej Pogacar, podiumul fiind încheiat de Geraint Thomas. Sâmbătă urmează o etapă cu un final cu o căţărare scurtă în final, care ar putea să agite apele şi în clasamentul general. Pogacar are destul de mult timp de recuperat în ultima săptămână şi jumătate a turului. 

VEZI VIDEO: 

14-07-2022
17:10

Pidcock, al doilea britanic câștigător pe Alpe d'Huez

Rutierul echipei Ineos-Grenadiers, Tom Pidcock, a câștigat din evadare etapa a 12-a din Turul Franței, desfășurată pe distanța a 165,5 kilometri, între Briancon și Alpe d’Huez.

Pidcock, al doilea britanic după Geraint Thomas care se impune pe mitica ascensiune, a sosit cu un avans de 48 de secunde față de sud-africanul Louis Meintjes (Intermarche – Wanty – Gobert Materiaux) și de două minute și șase secunde față de conaționalul său Christopher Froome (Israel – Premier Tech).

Principalii favoriți la victoria finală, Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), Tadej Pogacar (UAE) și Geraint Thomas (Ineos-Grenadiers), au sosit în același timp. Marii pierzători ai etapei sunt francezii Romain Bardet (DSM) și David Gaudu (Groupama-FDJ), sosiți cu întârziere.

Vingegaard are un avans de două minute și 22 de secunde față de Pogacar și de două minute și 26 de secunde față de Thomas.

Vineri, 15 iulie, va avea loc etapa a 13-a, care se va desfășura pe distanța a 192,6 kilometri, între Le Bourg d’Oisans și Saint-Etienne. Este o etapă valonată în care o evadare are șanse mari de reușită, însă există și varianta ca echipele sprinterilor să controleze cursa și să le ofere șansa acestora să se bată pentru victorie.

14-07-2022
10:42

Wout van Aert i-a dăruit tricoul verde unui spectator

Ciclistul echipei Jumbo-Visma, Wout van Aert, i-a dăruit tricoul verde unui spectator care l-a ajutat la finalul etapei a 11-a din Turul Franței.

Belgianul cobora de pe Col du Granon la finalul etapei pentru a ajunge la autocarul echipei sale, moment în care un fan i-a atras atenția că are pană și i-a oferit o pompă pentru a-și umfla cauciucul.

Pentru a-i mulțumi, Van Aert i-a dăruit tricoul verde pe care îl poartă în cursă pentru că este liderul clasamentului pe puncte. ”Problemă mecanică la coborârea de pe Col de Granon. Din fericire, anvelopele mele fără cameră și-au făcut treaba bine. Mi-am dat tricoul verde primit pe podium pentru o pompă. A fost o zi bună”, a scris belgianul pe contul de Twitter.

13-07-2022
15:35

Jonas Vingegaard îi provoacă o înfrângere dură lui Tadej Pogacar şi preia tricoul galben! Tactică genială a echipei Jumbo-Visma

A fost spectacol total în etapa a 11-a din Turul Franţei, desfăşurată între Albertville şi Col du Granon. Jumbo-Visma a plănuit un atac total asupra lui Tadej Pogacar, liderul din Le Tour şi câştigătorul ultimelor două ediţii. Vingegaard şi Roglic l-au atacat pe rând pe Pogacar încă de pe Col de Telegraphe, prima căţărare de categoria 1 a zilei dintre cele trei. 

Câştigătorul din 2020 şi 2021 a rezistat până pe ultima căţărare, când a cedat la încă un atac al lui Jonas Vingegaard. Rutierul de la Jumbo-Visma nu s-a mai oprit până la final şi i-a luat trei minute lui Tadej Pogacar, deposedându-l de tricoul galben. 

Jonas Vingegaard este noul lider în Le Tour, cu 2 minute şi 22 secunde avans faţă de Tadej Pogacar, care a căzut pe locul trei. Romain Bardet este pe locul doi în clasamentul general, la 2 minute şi 16 secunde de lider. 

Joi se anunţă o nouă etapă spectaculoasă în Turul Franţei, între Briancon şi Alpe d’Huez, cu trei căţărări de categorie specială, finalul fiind pe unul dintre cele mai celebre căţărări din Le Tour. 

VEZI VIDEO ultimul km: 

Clasamentul etapei: 

Clasamentul etapei

Clasamentul general: 

Clasament General
Clasament General
12-07-2022
18:04

Activiștii de mediu au neutralizat timp de 12 minute etapa a 10-a din Turul Franței

Turul Franței 2022 a avut parte de un moment neplăcut în etapa a 10-a. Aceasta a fost oprită cu 37 de kilometri înainte de finish, care urma să aibă loc la Megeye. Nu mai puțin de șapte activiști de mediu s-au legat între ei pe mijlocul străzii și au dat foc unor torțe, împiedicând astfel circulația sportivilor din evadare. Doar Alberto Bettio a reușit să treacă de blocaj, dar a fost rechemat de organizatori.

Ambuteiajul i-a dat peste cap pe conducătorii turului, care au trebuit să puna stop și plutonului, pentru ca distanța dintre cele două grupuri să rămână neschimbată în momentul reluării cursei. O etapă din Turul Franței nu mai fusese neutralizată din 2019, din cauza unei furtuni puternice și a unor căderi de zăpadă.

În cele din urmă, etapa a 10-a a fost câștigată din evadare de danezul Magnus Cort Nielsen. Ciclistul celor de la EF Education a fost mai bun la sprint decât australianul Nicholas Schultz și ibericul Luis Leon Sanchez.

Etapa de azi a avut 148,5 kilometri, iar pe parcursul ei au avut loc patru cățărări, două de categoria 4, uan de categoria 3 și una de categoria 2.

Clasamentul general al Turului Franței

08-07-2022
20:34

Tadej Pogacar păstrează tricoul galben

Rutierul sloven Tadej Pogacar este noul lider în clasamentul general al Turului Franței, după victoria din etapa a 7-a, obținută la capătul unui sprint impresionat pe ultimii metri.

Victoria lui Pogacar de pe pantele ucigătoare din munții Vosgi vine la doar o zi după succesul din etapa anterioară, când a trecut practic în fruntea clasamentului.

Pogacar, de la UAE, a fost urmat pe podiumul etapei a 7-a de doi rutieri de la Jumbo Visma, Jonas Vingegaard și marele lui rival Primoz Roglic.

07-07-2022
15:48

Pogacar, victorie la sprint redus

Ciclistul echipei UAE Team Emirates, Tadej Pogacar, a câștigat la sprint redus între favoriții la general etapa a 6–a din Turul Franței, desfășurată pe distanța a 219,9 kilometri, între localitățile Binche și Longwy.

Slovenul a arătat o formă de invidiat și i-a învins clar la sprint pe australianul Michael Matthews (BikeExchange – Jayco) și pe francezul David Gaudu (Groupama-FDJ).

Turul Franței 2022

Pogacar a profitat de nebunia lui Wout van Aert (Jumbo – Visma), care a atacat cu 80 de kilometri înainte de finală însă nu a rezistat în frunte și a ajuns cu o întârziere de peste 7 minute.

Astfel, slovenul a preluat tricoul galben de la belgian. El are un avans de 4 secunde față de americanul Neilson Powless (EF Education – Easy Post) și de 31 de secunde față de danezul Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma).

Turul Franței 2022

Etapa a 7-a va avea loc vineri, 8 iulie, pe distanța 176,3 kilometri, între Tomblaine și La Super Planche des Belles Filles. Este prima etapă cu final în ascensiune și se așteaptă o luptă între oamenii de clasament general.

07-07-2022
12:15

Accident brutal în etapa a 5-a

Ciclistul echipei TotalEnergies, Daniel Oss, nu s-a prezentat la startul etapei a 6-a a Turului Franței, el abandonând după o căzătură nefastă în etapa precedentă disputată pe pavate.

Italianul care mergea cu viteză pe o porțiune neasfaltată a intrat într-un spectator care intrase pe trasa cicliștilor pentru a face poze. Oss a căzut extrem de brutal, iar la pământ a mai ajuns un ciclist aflat în spatele său.

Daniel Oss a reușit să termine etapa, dar apoi a mers la spital unde i s-a descoperit o fractură a unei vertebre cervicale. Italianul va avea gâtul imobilizat câteva săptămâni și a fost nevoit să abandoneze Turul Franței.

06-07-2022
16:41

Etapa incendiară pe pavate

Ciclistul echipei Israel – Premier Tech, Simon Clarke, a câștigat etapa a 5-a a Turului Franței, desfășurată pe pavate, între Lille Metropole și Arenberg Porte du Hainaut.

Australianul s-a impus din evadare după ce l-a învins la fotofiniș pe olandezul Taco Van der Hoorn (Intermarche – Wanty Gobert) și pe norvegianul Edvald Boasson Hagen (TotalEnergies), sosit la două secunde.

Turul Franței 2022

Marele câștigător al etapei este slovenul Tadej Pogacar (UAE) care a atacat alături de Jasper Stuyven și le-a luat timp contracandidaților la clasamentul general. Marele pierzător este Primoz Roglic (Jumbo-Visma), care a căzut cu 26 de kilometri înainte de sosire și a pierdut peste 2 minute față de Pogacar.

Belgianul Wout van Aert (Jumbo-Visma) a căzut și el cu 95 de kilometri înainte de final, dar a reușit să-și păstreze tricoul galben și chiar să-l ajute pe al doilea lider al echipei, Jonas Vingegaard, să vină la doar 13 secunde de Pogacar. Van Aert are cum un avans de 13 secunde față de americanul Neilson Powless (EF Education – Easy Post) și de 14 secunde față de Boasson Hagen.

Turul Franței 2022

Etapa a 6-a se va disputa joi, 7 iulie, pe distanța a 219,9 kilometri între localitățile Binche și Longwy. Este o etapă care nu ar trebui să pună probleme rutierilor, dar o evadare are șanse mari de succes după etapa nebună de miercuri.

05-07-2022
16:12

Van Aert, atac devastator pentru prima victorie de etapă

Ciclistul echipei Jumbo-Visma, Wout van Aert, a câștigat după un atac dat cu 10 kilometri înainte de finalul etapei a 4-a a Turului Franței, desfășurată între Dunkerque și Calais.

Belgianul, deja purtător al tricoului galben, s-a impus într-un mod impresionant, după ce în primele trei etape a terminat de fiecare dată pe locul secund.

Podiumul a fost completat de belgianul Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), care s-a bucurat la final crezând că a câștigat etapa, și de francezul Christophe Laporte (Jumbo-Visma), care au sosit cu o întârziere de opt secunde.

Turul Franței 2022

În aceste condiții, Wout van Aert și-a mărit avansul în clasamentul general, având acum un avans de 25 de secunde față de belgianul Yves Lampaert (Quick-Step) și de 32 secunde față de slovenul Tadej Pogacar (UAE).

Turul Franței 2022

Etapa a 5-a, programată miercuri, 6 iulie, se va disputa pe distanța a 157 de kilometri, între Lille Metropole și Arenberg Porte du Hainaut. Se anunță o zi extrem de interesantă pe toate planurile, chiar și în lupta favoriților pentru victoria finală, deoarece este o etapă în care se va merge și pe porțiuni cu pavate.

04-07-2022
07:27

Groenewegen, succes la limită în etapa a 3-a

Ciclistul echipei BikeExchange Jayco, Dylan Groenewegen, a câștigat la sprint etapa a 3-a a Turului Franței, desfășurată pe distanța a 182 de kilometri, între Vejle și Sonderborg.

Olandezul i-a învins într-un sprint masiv pe belgienii Wout van Aert (Jumbo-Visma) și Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix). Sprinterul de 29 de ani se află la primul succes din acest an și al cincilea din carieră în Marea Buclă.

Pe un sector de pavate înainte de final a existat o căzătură în pluton și mulți rutieri au sosit cu întârziere. Dintre cei cu pretenții la clasamentul general Jack Haig, Louis Meintjes, Rigoberto Uran, Michael Woods, Thibaut Pinot și Guillaume Martin au sosit cu 39 de secunde de întârziere.

Wout van Aert și-a păstrat tricoul galben, având un avans de 7 secunde față de compatriotul său Yves Lampaert (Quick-Step) și 14 secunde față de slovenul Tadej Pogacar (UAE).

02-07-2022
16:38

Fabio Jakobsen câştigă etapa a doua din Turul Franţei! Wout Van Aert preia tricoul galben

La prima participare în Le Tour, Fabio Jakobsen câştigă prima etapă de plat de la această ediţie a Turului Franţei. Rutierul celor de la Quick Step-Alpha Vinyl aduce cea de-a 50-a victorie echipei în Le Tour, din 2001 încoace. 

Wout Van Aert a ratat de puţin victoria în contratimpul din prolog şi a încheiat pe locul doi şi etapa de la Nyborg. Însă, cu ajutorul bonificaţiilor, Van Aert a devenit noul lider din Le Tour şi va purta tricoul galben, pe care îl preia de la Yves Lampaert, pentru o secundă. 

Etapa a treia se va desfăşura între Vejle şi Sonderborg, o etapă de plat cu o lungime de 182 de kilometri. Este ultima etapă din Danemarca, urmând ca luni să se facă transferul în Franţa. 

VEZI VIDEO:

01-07-2022
19:09

Yves Lampaert a câștigat prima etapă din Turul Franței

Surpriză la debutul Turului Franței. Yves Lampaert (Quick Step) a obținut o victorie de răsunet în etapa de contratimp de 13,2 kilometri desfășurată la Copenhaga și va îmbrăca mâine tricoul galben. Pe următoarele două locuri s-au clasat Wout Van Aert (Jumbo Visma) și Tadej Pogacar (UAE).

„Îmi explodează mintea. Mă gândeam că o clasare în top 10 ar fi grozavă, iar acum i-am învins pe cei mai buni ciclişti din lume. Sunt doar fiul unui fermier din Belgia. Nu mă aşteptam niciodată la asta”, a declarat Lampaert.

Cea de-a doua etapă se va desfășura sâmbătă, 2 iulie, pe distanţa de 199 de kilometri, între Roskilde şi Nyborg.

 

 

Tânărul rutier de la UAE a făcut legea anul trecut în Marea Buclă, beneficiind și de abandonul prematur al marelui său rival.

Duel sloven în Turul Franței 2022

Turul Franței 2022 începe vineri, 1 iulie, cu un contratimp individual de 13,2 kilometri, la Copenhaga, și se va încheia duminică, 24 iulie, cu celebra etapă la sprint de pe bulevardul Champs-Elysees din Paris.

ADVERTISEMENT

Ediția cu 109, ale cărui prime trei etape se vor desfășura în Danemarca, iar cele cu numerele 8 și 9 vor trece prin Elveția, va avea o lungime totală de 3,449,8 km. În total, vor fi cinci finaluri în cățărare, două contratimpuri şi o etapă pe pavate, acestea urmând să fie decisive în stabiliarea clasamentului general.

Am convenit că marele favorit al cursei este Tadej Pogacar, un ciclist absolut special, care are o putere de refacere fantastică și căruia îi place să facă spectacol prin atacurile sale ucigătoare. Acum, el are de partea sa și faptul că UAE i-a făcut o echipă ce îl poate ajuta în munți.

ADVERTISEMENT

Dacă în anii anteriori s-a văzut nevoit să se lupte de unul singur cu giganții Jumbo Visma și Ineos, de această dată el va beneficia de aportul unei echipe construite să dea totul pentru el. Puștiul de 23 de ani va fi înconjurat de oameni puternici precum Rafal Majka, Brandon McNulty sau George Bennett.

Bătălie de vis între Van Aert și Van der Poel

Jumbo Visma pare că a pregătit mai bine ca niciodată această cursă și merge pe mâna lui Primoz Roglic, care a arătat o formă de invidiat în cursele pregătitoare. Slovenul pare că a trecut peste micile probleme medicale, dar echipa olandeză și-a luat măsuri de siguranță și îl ține pe Jonas Vingegaard ca variantă de rezervă, mai ales că este locul 2 de anul trecut.

ADVERTISEMENT

Roglic și Vingegaard îi vor avea ca locotenenți de încredere pe Steven Kruijswijk şi Sepp Kuss, însă nu se vor mai putea baza prea mult pe talentatul Wout van Aert, cel care se gândește la victoriile de etapă și tricoul verde pe puncte.

După ce l-a pierdut pe Egan Bernal accidentat, Ineos pare că nu este interesată de victoria la general, deși a venit cu trei cățărători decenți: Geraint Thomas, Dani Martinez şi Adam Yates. Aceștia își vor decide pe parcurs locul exact în echipă, dar niciunul nu pare să aibă forța de a strica petrecerea slovenilor.

ADVERTISEMENT

După succesul din Turul Italiei al lui Jai Hindley, Bora-Hansgrohe visează să dea marea lovitură și în Turul Franței, deși șansele sunt infime. Lider a fost ales rusul Alexander Vlasov, dar marea problemă a acestuia este că nu are alături de el prea mulți cicliști care să-l ajute în etapele importante.

Un duel interesant în afara clasamentului general va fi cel dintre belgianul Wout van Aert (Jumbo Visma) și olandezul Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix). În luptele interesante pentru sprint îi vom mai avea pe olandezii Fabio Jakobsen (Quick-Step) și Dylan Groenewegen (Bike Exchange), australianul Caleb Ewan (Lotto Soudal) sau danezul Mads Pedersen (Trek Segafredo).

ADVERTISEMENT