Fotbal international

TURUL FRANŢEI 2017. După Steaua, la TAS merge şi Peter Sagan: “E un dezastru pentru echipe”

UPDATE, 6 iulie, ora 17:07 / Peter Sagan a fost exclus din Turul Franţei după ce l-a lovit pe Mark Cavendish la sprintul din etapa a 4. Dar, oficialii echipei sale, Bora-Hansgrohe nu se lasă şi au...
06.07.2017 | 17:24
TURUL FRANTEI 2017 Dupa Steaua la TAS merge si Peter Sagan E un dezastru pentru echipe
ADVERTISEMENT

UPDATE, 6 iulie, ora 17:07 / Peter Sagan a fost exclus din Turul Franţei după ce l-a lovit pe Mark Cavendish la sprintul din etapa a 4. Dar, oficialii echipei sale, Bora-Hansgrohe nu se lasă şi au făcut apel la TAS pentru a-l reprimi pe Sagan înapoi în Le Tour, deşi deja s-au scurs două etape după excluderea slovacului.

Directorul echipei, Enrico Poitschke a declarat că nici nu ştie încă ce se va întâmpla dacă Sagan va primi o decizie favorabilă de la TAS: “Nu decidem noi şi nu ştiu ce se va întâmpla. Dar în situaţia de faţă este un dezastru pentru echipe, dar şi pentru Le Tour să îi piardă pe Sagan şi Cavendish”

ADVERTISEMENT

Peter Sagan l-a lovit cu cotul pe Mark Cavendish la sprint, iar rutierul britanic a căzut şi a fost nevoit să abandoneze din această cauză. Organizatorii din Le Tour au decis să îl excludă pe slovac pe baza înregistrării video.


UPDATE, 5 iulie, ora 18:13 / Fabio Aru a câştigat etapa a 5-a din Turul Franţei între Vittel şi La planche des belles filles, prima cu final în ascensiune din actuala ediţie. Rutierul italian a plecat din grupul favoriţilor în ultimul kilometru şi a câştigat cu un avans de 16 secunde faţă de Dan Martin şi 20 de secunde faţă de Chris Froome şi Richie Porte.

ADVERTISEMENT

Alberto Contador a venit cu o întârziere de 26 de secunde faţă de lider, în timp ce Nairo Quintana a pierdut 34 de secunde. Tricoul galben, Geraint Thomas, a venit la 40 de secunde şi a pierdut poziţia de lider în detrimentul lui Froome.

Clasament etapă:

sssa

În clasamentul general, Chris Froome este noul tricou galben, având 12 secunde avans faţă de coechipierul său, Geraint Thomas. Podiumul e completat de Aru, aflat la 14 secunde.

ADVERTISEMENT

Clasament general: 

frr

Vineri este încă o etapă dedicată sprinterilor, în lungime de 216 km, care va avea loc între Vesoul şi Troyes.

jf


UPDATE, ora 20:30. Peter Sagan a fost exclus, marţi, din cursă, comisarii considerându-l vinovat pentru incidentele de la finalul etapei a 4-a din Turul Franţei. Rutierul slovac l-a lovit pe Mark Cavendish, ciclistul echipei Team Dimension Data suferind o căzătură. După finalul cursei, britanicul a fost transportat la spital, fiind suspect de fractură de claviculă.

ADVERTISEMENT

Turul Frantei. Urmareste toata actiunea aici12

Turul Frantei. Urmareste toata actiunea aici13

UPDATE, 4 iulie. Arnaud Demare a câştigat la sprint etapa a 4-a din Turul Franţei, cu această ocazie obţinând prima victorie în Marea Buclă. Francezul i-a învins pe Peter Sagan, Alexander Kristoff şi Andre Greipel. În sprintul final au avut loc două căzături, cea mai importantă având loc cu aproape 200 de metri înainte de finalul cursei. Peter Sagan l-a împins pe Mark Cavendish, ciclistul britanic având nevoie de intervenţia medicilor.

Clasament general

Turul Frantei. Urmareste toata actiunea aici9

UPDATE, 3 iulie. Peter Sagan a câştigat la sprint etapa a 3-a din Turul Franţei. Slovacul i-a depăşit pe Michael Mattews şi Daniel Martin în finalul de la Longwy. La general, Geraint Thomas rămâne lider, dar au ieşit din top 10 Stefan Kung şi Marcel Kittel.

Chris Froome a urcat pe locul secund, la doar 12 secunde de lider, în timp ce Peter Sagan a urcat pe locul 4 la general, la 13 secunde de Thomas.

VEZI VIDEO:

Clasament general: 

clasament general

Miercuri este o etapă dedicată sprinterilor care va avea loc între Mondorf les Bains şi Vittel, cu o lungime de 207 kilometri.

le tour


UPDATE 2 iulie. A doua etapă din Turul Franţei a fost una dedicată sprinterilor. Etapa a avut loc între Dusseldorf şi Liege şi a fost câştigată la sprint de rutierul lui Quick Step, Marcel Kittel. 

Germanul a fost urmat în ierarhie de Arnaud Demare şi Andre Greipel. Cu acest succes, Kittel a preluat tricoul verde. Lider în clasamentul general rămâne Geraint Thomas.

Clasament etapă: 

wgw

Clasament general: 

lfflfl

Etapa a 3-a va fi una extrem de interesantă. Va avea loc între Verviers şi Longwy, iar în final va fi o căţărare de categoria a 3-a când a-m putea avea primele clinciuri între rutierii de la clasamentul general.

Profilul etapei 3: 

verviers


UPDATE 1 iulie. Ediţia din acest an a Turului Franţei a început abrupt, cu un contratimp de 14 kilometri desfăşurat în Germania, la Dusseldorf, care nu a triat serios favoriţii. Evenimentele primei etape sunt “tricoul galben” purtat în premieră de galezul Geraint Thomas şi căderea brutală într-o curbă a lui Alejandro Valverde, care a ajuns la spital şi a abandonat.

Geraint Thomas (Sky) a câştigat în 16’04” (medie de 52,282 km/h) şi a declarat că nici nu s-a gândit vreodată că ar putea îmbrăca tricolul galben în “Le Tour”. A fost o zi de excepţie pentru cicliştii britanici, cu 4 oameni în primii 10. În spatele lui Thomas, au terminat elveţianul Kung şi bielorusul Kyrienka, în timp ce marele specialist al Germaniei la contratimp, Tony Martin, a trebuit să se mulţumească, pe teren propriu, doar cu locul 4.

Italianul Trentin a terminat pe 5, înaintea lui Chris Froome, sosit în 16’16”, cel mai bine clasat dintre marii favoriţi. Aproape de Froome s-au aflat şi Richie Porte (16’51”), Nairo Quintana (16’52”), Fabio Aru (16’56”), Contador şi Fuglsang (16’58”).

Din păcate, unul dintre eroii primăverii în monumente şi clasice, spaniolul Alejandro Valverde (Movistar) a căzut într-o curbă şi a ajuns la spital. Suspect de fractură de tibie, ciclistul născut la Murcia a abandonat Turul încă din prima etapă…

****************************************************************************************************

Azi porneşte la drum caravana Turului Franţei, în care se scriu an de an unele dintre cele mai frumoase poveşti ale sportului. „Le Tour” este şi o uriaşă afacere. Bugetul anual al competiţiei trece de 120 de milioane de euro. Dar merită fiecare cent! Ediţia 2017 se anunţă una incendiară, cu multe căţărări care le vor turna plumb în pedale multor ciclişti, dar şi un contratimp în Marseille care ar putea agita apele în clasamentul general. Finalul este deja clasic: pe 23 iulie cicliştii vor defila pe „Champs-Elysees”.

Turul Frantei: 5 etape de munte înalt

Turul Franţei începe la… Dusseldorf, în Germania. Prima etapă din „Le Tour” va avea loc pe străzile oraşului german, într-un contratimp individual de 14 kilometri, care va face primele diferenţe în clasamentul general. Toţi rutierii „de general” vor avea ca obiectiv un start bun pentru că în astfel de etape se pot pierde minute preţioase. Urmează apoi câteva etape în care „sprinterii” îşi vor disputa victoriile de etapă, iar din etapa 5 începe lupta rutierilor din clasamentul general. Vor fi 5 etape de munte înalt, care vor avea în componenţă căţărări de categorie specială şi multe etape „valonate”, rutierii fiind nevoiţi să urce şi dealuri de categoria 1 pentru a ajunge la final. Penultima etapă se va anunţa extrem de interesantă. Pe străzile din Marseille va avea loc un contratimp individual de 22,5 kilometri. Nu este prea lung, dar va fi şi o căţărare pe parcurs. Pare un tur care să îi favorizeze pe „căţărătorii” pur-sânge. Sunt kilometri puţini de contratimp şi vom avea destul de multe finaluri în căţărare.

Chris Froome, favorit principal

La capitolul favoriţi, singurul cotat cu 5 stele este Chris Froome. Britanicul lui Sky are o echipă croită pentru el, cu „locotenenţi” puternici care să îi uşureze cât se poate de mult misiunea pe munţi şi care să îi chinuie pe adversari. Sky nu este interesată de victoriile de etapă, tricou verde, alb cu buline roşii sau alb pentru tineri. Singurul obiectiv al echipei este tricoul galben pe umerii lui Froome. Chris ţinteşte al 4-lea succes „Le Tour”, după ce s-a impus în 2013, 2015 şi 2016. Alături va avea rutieri de mare valoare: Kiryienka, Landa, Nieva, Thomas, Henao sau Knees.

Porte, rol de „actor principal”

Richie Porte este considerat al doilea favorit din Turul Franţei. Australianul arată o formă foarte bună şi poate fi momentul în care să îşi atingă potenţialul. Până acum, rutierul lui BMC a clacat în momentul în care a fost lider de echipă într-un mare tur. Porte a încheiat pe locul 2 „încălzirea” din Criteriul Dauphine şi va fi un actor greu pentru Le Tour.

Singurul „vis” neîmplinit al lui Quintana

Nairo Quintana de la Movistar aleargă de mult timp după primul Tur al Franţei din carieră, singurul obiectiv care a rămas neîndeplinit. A câştigat Giro şi Vuelta, dar niciodată Le Tour. Columbianul a fost în ultimii ani principalul rival al lui Froome, dar înfrângerea din acest an din Giro poate cântări mult. Tom Dumoulin l-a bătut în Turul Italiei, într-o competiţie în care columbianul a cheltuit mai multă energie decât credea. Rămâne de văzut în ce formă vine Quintana în Le Tour, mai ales că profilul l-ar avantaja.

Contador, „pistolarul” de altă dată…

Alberto Contador nu a mai ieşit de mult timp la rampă. Omul care „rupea” căţărările din Franţa în urmă cu un deceniu nu mai este între primii 3 favoriţi. Forma „pistolarului” este o necunoscută. Dacă vine cu „gloanţele” la el, Contador are capacitatea de a produce surpriza şi de a pleca cu tricoul galben acasă. A câştigat în 2007, 2009 şi 2010 (ultimul titlu, retras) şi a demonstrat de multe ori că poate face surpriza.

Fabio Aru, Adam Yates, Jakob Fuglsang şi Alejandro Valverde se numără printre rutierii cu pretenţii din Le Tour 2017, mai ales că cei trei arată o formă foarte bună şi cu siguranţă că se vor bate măcar pentru victorii de etapă în stagiile montane.

Sceptrul negru al dopajului

Ciclismul a fost şi va rămâne cel mai suspectat sport în ceea ce priveşte dopajul. În ciuda eforturilor uriaşe făcute de organizatorii marilor competiţii, este greu de eliminat pata neagră a dopajului care a murdărit „la greu” acest sport, de multe ori cu consecinţe ireversibile. În epoca post Armstrong, doar doi rutieri câştigători de „Le Tour” au fost feriţi de orice legătură cu dopajul. Este vorba de Carlos Sastre (învingător în 2008) şi Cadel Evans (învingător în 2011). Au fost găsite conexiuni între numele lui Chris Froome şi ale anumitor doctori renumiţi pentru programele lor de dopaj, însă britanicul nu a fost niciodată depistat pozitiv. Dar pata care va rămâne mereu pe istoria Turului Franţei este cea dintre anii 1999 şi 2005 când Lance Armstrong stabilea un record uluitor de 7 victorii consecutive. După ce a recunoscut că s-a dopat, cele 7 ediţii au fost eradicate din istoria de 113 ani a Turului…

Cote la victorie:

  1. Chris Froome 2,20
  2. Richie Porte 2,70
  3. Nairo Quintana 7,00
  4. Alberto Contador 15,00
  5. Jakob Fuglsang 17,00
  6. Fabio Aru 18,00
  7. Romain Bardet 26,00
  8. Alejandro Valverde 26,00
  9. Geraint Thomas 51,00
  10. Rafal Majka 67,00

Cote pentru „Regele munţilor”

  1. Thibaut Pinot 4,30
  2. Rafal Majka 6,75
  3. Perre Rolland 12,00
  4. Thomas De Gendt 12,50
  5. Alberto Contador 22,50
  6. Nairo Quintana 23,00
  7. Fabio Aru 25,00
  8. Johan Esteban Chaves 25,00

Simon Yates       25,00

Chris Frome       25,00

  1. Richie Porte 25,50

John Darwin Atapuma 25,50

Romain Bardet   25,50

  1. Diego Ulissi 33,00

Câştigătorii în epoca post-Armstrong:

2016: Chris Froome (Sky)

2015: Chris Froome (Sky)

2014: Vincenzo Nibali (Astana)

2013: Chris Froome (Sky)

2012: Bradley Wiggins (Sky)

2011: Cadel Evans (BMC)

2010: Andy Schleck (Saxo Bank)*

2009: Alberto Contador (Astana)

2008: Carlos Sastre (CSC)

2007: Alberto Contador (Astana)

2006: Oscar Pereiro (Caisse D’Epargne)*

* Titlu obţinut „la masa verde” după descalificarea lui Alberto Contador

Cote

2,20 e cota pentru victoria lui Chris Froome

6,00 e cota ca Alberto Contador să încheie în top 3

ADVERTISEMENT