Sport

TVR, pierderi de 5,5 milioane de euro cu Mondialul din Qatar. Câți bani a obținut postul public de televiziune din publicitate

Campionatul Mondial din Qatar a lăsat TVR cu pierderi de 5,5 milioane de euro. Câți bani a cheltuit și cât a obținut postul public de televiziune.
21.04.2023 | 20:17
TVR pierderi de 55 milioane de euro cu Mondialul din Qatar Cati bani a obtinut postul public de televiziune din publicitate
TVR a înregistrat pierderi uriașe cu Mondialul din Qatar. Foto: colaj FANATIK.
ADVERTISEMENT

Campionatul Mondial din Qatar a oferit un adevărat spectacol fotbalistic la finalul căruia Argentina s-a încoronat pentru a treia oară în istorie Regina fotbalului. Iubitorii fenomenului din România au putut să vizioneze toate partidele de la finalul anului trecut în exclusivitate pe TVR 1, postul public de televiziune.

TVR, pierderi uriașe de 5,5 milioane de euro cu Mondialul din Qatar

Deși a obținut o sumă importantă din publicitate pe perioada transmisiei meciurilor de la Campionatul Mondial din Qatar, TVR s-a ales cu o gaură uriașă. Bilanțul dintre sumele cheltuite și cele încasate însumează pierderi de 5,5 milioane de euro, anunță gsp.ro.

ADVERTISEMENT

Societatea Română de Televiziune a fost nevoită să plătească suma de 9,8 milioane de euro către Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) pentru transmiterea întregului pachet de meciuri de la Cupa Mondială din Qatar, desfășurate la finalul anului trecut.

Acestei sume se adaugă alte costuri care arată astfel: 189.440 de euro pentru cele trei posturi de comentator la fiecare meci din zona Golfului, 118.000 euro pentru preluarea semnalului pe toată desfășurarea competiției, 68.000 de euro ce reprezintă cazarea celor opt trimiși de postul public de televiziune la Doha, 8.000 de euro pentru biletele celor zece persoane care au zburat în Qatar, dar și 10.000 de euro pentru asigurări de sănătate, echipament, transport sau alte cheltuieli.

ADVERTISEMENT

Câți bani a încasat TVR din publicitate pe parcursul Mondialului din Qatar

Astfel, TVR a fost nevoită să cheltuiască aproximativ 10,2 milioane de euro pentru transmiterea Campionatului Mondial din Qatar în România. Totuși, Societatea Română de Televiziune a avut și de câștigat pentru difuzarea turneului final.

„Veniturile SRTv generate de vânzarea spațiului publicitar aferent Campionatului Mondial din Qatar 2022, precum și a programelor asociate cu acesta au fost de aproximativ 4.641.407 euro”, au spus reprezentanții TVR, potrivit sursei menționate.

ADVERTISEMENT

Astfel, instituția condusă de Dan Turturică a înregistrat o pierdere de aproximativ 5,5 milioane de euro. Odată cu pregătirile pentru transmisia meciurilor de la Campionatul Mondial din Qatar, TVR a fost protagonista unor două scandaluri uriașe.

TVR, lovită de două scandaluri în perioada Campionatului Mondial din Qatar

Primul scandal a avut loc în perioada premergătoare Cupei Mondiale din Qatar. Marian Olaianos, comentarul care între timp a fost dat afară din TVR, a fost acuzat că a bruscat-o și lovit-o pe Nadine Vlădescu, cea care a depus o plângere la Televiziunea Română.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, Cristian Oprean, șeful delegației TVR care a mers în Qatar pentru Cupa Mondială, a cumpărat ilegal în numele postului public de televiziune peste 700 de bilete, care costau aproximativ 425.000 de euro. De asemenea, Cristian Oprean a demisionat între timp de la TVR.

ADVERTISEMENT