Life

TVR, reacție oficială după scandalul votului de la Eurovision: “Juriul din România a acordat punctaj maxim Moldovei. Regulile au fost schimbate în timpul jocului”

Televiziunea Română a venit cu o reacţie după scandalul voturilor de la Eurovision 2022. TVR a lansat acuzaţii către EBU, organizatorul concursului, în legătură cu rezultatul.
15.05.2022 | 15:01
TVR reactie oficiala dupa scandalul votului de la Eurovision Juriul din Romania a acordat punctaj maxim Moldovei Regulile au fost schimbate in timpul jocului
TVR a venit cu o reacţie oficială pe fondul scandalului voturilor de la finala Eurovision 2022
ADVERTISEMENT

După ce EBU a anunţat că votul dat de juriile din şase ţări, printe care şi România, a fost anulat şi înlocuit cu un “rezultat” agregator pe fondul unor “nereguli la vot”, TVR a reacţionat oficial.

TVR spune că România a acordat punctaj maxim Moldovei

Într-un comunicat de presă, televiziunea menţionează că a fost luată prin surprindere de gestul European Broadcasting Union, acuzând că “regulile au fost schimbate în timpul jocului”.

ADVERTISEMENT

TVR susţine că juraţii din România au acordat cele 12 puncte Moldovei, însă EBU nu a ţinut cont de acest aspect şi nici nu a vrut să-i permită prezentatoarei Eda Marcus să anunţe punctajele, aşa cum a fost convenit iniţial.

“În cursul zilei de sâmbătă, responsabilul cu votul din partea TVR a participat la două teleconferințe cu organizatorii pentru stabilirea regulilor de prezentare/poziționare/citire ale Edei Marcus. 

ADVERTISEMENT

De asemenea, a participat la repetiția de transmitere a rezultatului juriului, fără a primi vreo comunicare referitoare la eventuale suspiciuni sau intenția organizatorului de a opera modificări asupra votului juraților României.

Subliniem faptul că juriul național a urmărit spectacolul în urma căruia a votat în prezența unui notar și a respectat regulamentul impus de organizator. Reiterăm faptul că nici jurații, nici reprezentanții TVR, nu au fost anunțați, după a doua semifinală, de existența unor suspiciuni la adresa votului României.

ADVERTISEMENT

Așadar, regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanții să fie anunțați în prealabil, aceștia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naționale au fost modificate de organizator”, a transmis TVR.

Acuzaţii pentru EBU după scandalul votului de la Eurovision

Postul public de televiziune a menţionat că a cerut lămuriri cu privire la motivele pentru care pentru care cei de la EBU “au înlocuit punctajul juriului din România cu un “substitut” calculat într-un mod netransparent”.

ADVERTISEMENT

“Ne rezervăm dreptul de a lua măsuri pentru corectarea situaţiei”, au mai afirmat reprezentanţii TVR.

TVR a precizat că, deşi România nu a fost nominalizată explicit pe lista ţărilor cu probleme la vot la semifinală, a primit mesajul de EBU în jurul orei 1.00, chiar în timpul anunţării rezultatelor votului.

“În ciuda acestei situații ieșite din comun, reprezentanții României și-au meritat din plin participarea în finală, wrs a susținut un moment impecabil la fiecare apariție pe scenă, primind reacții foarte bune în sală, în mediul online sau la întâlnirile cu jurnaliștii”, a încheiat TVR comunicatul.

ADVERTISEMENT